Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o opinię. Właśnie usłyszałam od serwisantów PC, że jeżeli chcę mieć cieplej w domu, to muszę zrezygnować z cyrkulacji ciepłej wody... Dali mi wybór: albo ciepła podłoga w domu, albo od razu płynąca ciepła woda w kranie...

Czy możecie to potwierdzić? Wg mnie to jakieś nieporozumienie... :jawdrop:

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o opinię. Właśnie usłyszałam od serwisantów PC, że jeżeli chcę mieć cieplej w domu, to muszę zrezygnować z cyrkulacji ciepłej wody... Dali mi wybór: albo ciepła podłoga w domu, albo od razu płynąca ciepła woda w kranie...

Jeżeli masz mały zbiornik a rurki od ciepłej wody leżą na chudziaku to tak może być. CWU podczas cyrkulacji szybko się wychładza, a że PC ma zapewne ustawiony priorytet grzania CWU to pracuje po to by te straty uzupełnić. Do tego dojdzie czas postoju między załączeniami i PC może nie starczyć czasu na grzanie CO.

Jakiej mocy masz pompę ciepła : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144590-Basi-i-Tomka-krakowska-przebudowa-projekt-indywidualny-)&p=5180334&viewfull=1#post5180334 ?

Jeżeli pompa ciepła byłaby dobrana "na styk" lub nawet zbyt mała w stosunku po potrzeb energetycznych domu, to takie zjawisko mogłoby występować przy bardzo niskich temperaturach na zewnątrz.

No i instalatorzy V. "wcisnęli" Ci bufor - zbędny gadżet przy ogrzewaniu podłogowym w całym domu :(.

Jeżeli masz mały zbiornik a rurki od ciepłej wody leżą na chudziaku to tak może być.

Mistrzostwo świata w izolacji, to to nie jest :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144590-Basi-i-Tomka-krakowska-przebudowa-projekt-indywidualny-)&p=4902166&viewfull=1#post4902166

Idę o zakład, że dlatego tak właśnie się dzieje. Wiem to z własnego niestety doświadczenia :(

Również mam rurki na chudziaku, też niezbyt dobrze zaizolowane. Gdy cyrkulacja jest załączona cały czas mam bardzo dużo załączeń pompy w celu dogrzania CWU. Zdecydowanie maleje czas na grzanie CO. Z doświadczenia z cyrkulacji korzystamy bardzo ostrożnie.

Brzmi jak dowcip :(

Obawiam się, że robi się mało śmiesznie... :(

Jeżeli masz mały zbiornik a rurki od ciepłej wody leżą na chudziaku to tak może być. CWU podczas cyrkulacji szybko się wychładza, a że PC ma zapewne ustawiony priorytet grzania CWU to pracuje po to by te straty uzupełnić. Do tego dojdzie czas postoju między załączeniami i PC może nie starczyć czasu na grzanie CO.

Viessmann Vitocal 200-G z zasobnikiem 400 litrów oraz do tego zasobnik magazynujący ciepłą wodę 380 litrów.

Moc cieplna: 9,7 kW.

Rurki od ciepłej wody nie leżą na chudziaku....

Potwierdzam - priorytet PC ustawiony na CWU...

Mistrzostwo świata w izolacji, to to nie jest :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144590-Basi-i-Tomka-krakowska-przebudowa-projekt-indywidualny-)&p=4902166&viewfull=1#post4902166

Idę o zakład, że dlatego tak właśnie się dzieje. Wiem to z własnego niestety doświadczenia :(

Również mam rurki na chudziaku, też niezbyt dobrze zaizolowane. Gdy cyrkulacja jest załączona cały czas mam bardzo dużo załączeń pompy w celu dogrzania CWU. Zdecydowanie maleje czas na grzanie CO. Z doświadczenia z cyrkulacji korzystamy bardzo ostrożnie.

No tak... czyli znów odbija nam się czkawką nasz hydraulik-masakra... Wystarczy mi, że tak zrobił instalację, że na ciepłą wodę w kuchni czekam około 4 minuty...

No tak... czyli znów odbija nam się czkawką nasz hydraulik-masakra... Wystarczy mi, że tak zrobił instalację, że na ciepłą wodę w kuchni czekam około 4 minuty...

A czy tak bardzo jest ci potrzebna ta ciepła woda w kuchni? Jeżeli tak to zainstaluj sobie tani przepływowy ogrzewacz. W użytkowaniu wyjdzie taniej niż ciągła cyrkulacja.

Nam ciepła woda w kuchni niemal jest nie potrzebna.

Basiu ;)

Mialem tez problem z cyrkulacja, tzn mam polozone rurki tez na chudziaku i tez w nedznej otulince. Niedopilnowalismy, to tak mamy. Z tym sie juz nic nie zrobi. Mozna sobie natomiast poradzic taka "protezka" jak cyrkulacja "na rzadanie" Uzywam od 5 miesiecy i sprawdza sie doskonale. opisze jak to ma u siebie, moze Ci sie przyda.

Sa urzadzenia, za pomoca ktorych ktorych mozesz za pomoca pilota wlaczyc pompe cyrkulacyjna na okreslony czas. Wciskasz przycisk, pompa wlacza sie na 2 min i masz w kazdym punkcie CWU. Ja zmienilem pompke cyrkulacyjna WILO 4W na taka obiegowa Omnigeny 65W i w kuchni ktora jest po przekatnej domu i z Wilo mialem po 5 min ciepla wode, teraz mam po 35-40 sekundach. W lazienkach to od 5-10 sekund w gornej do 20-25 sekund w dolnej. Nie ma opcji wychladzania zasobnika przez cyrkulacje a komfort na tym nie cierpi. Ja mam 3 piloty (po jednym w lazienkach i jeden w kuchni).

Jak Ci to zainteresuje glebiej, to przekopie sie przez archiwum i podam Ci jakie ja mam sterowanie. Koszt kompletu to cos kolo 200 zl z tego co pamietam.

Ja zmienilem pompke cyrkulacyjna WILO 4W na taka obiegowa Omnigeny 65W i w kuchni ktora jest po przekatnej domu i z Wilo mialem po 5 min ciepla wode, teraz mam po 35-40 sekundach.
Jedna uwaga - pompa obiegowa musi być przystosowana do ciepłej wody użytkowej (korpus z brązu lub ze stali nierdzewnej).