Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie masz racji z tym DZ, ale to już chyba Pyxis ci wyjaśnił. Większa pompa to w tym przypadku tylko kilkaset złotych ;)

Chciałeś powiedzieć GZ? Mniejsza o to, mam rację, tylko nie doczytałeś. Należy policzyć i porównać. Jeśli różnica na wszystkim wynosi 250 PLN za kilowat, BRAĆ, bo się zwróci w kilka lat. Jeśli wynosi 2500 PLN / kilowat, NIE BRAĆ, bo się będzie zwracało lat 50+, czyli nigdy się nie zwróci.

raczej odnoszę wrażenie że ty musisz za wszelką cenę przekonać wszystkich dookoła o jedynej słusznej decyzji i nie mówię tu tylko o pompie ...;)

a zatem TAK Pyxis TAK masz rację ...:D

Daj spokoj. Sam widzisz, ze traktuje Ci naprawde jak przyjaciela, a na kim jak na kim, ale na Tobie w kwestii CO to mogl bym wiele roznorakich teori udowadniac. Niekoniecznie milych. :D

Należy policzyć i porównać. Jeśli różnica na wszystkim wynosi 250 PLN za kilowat, BRAĆ, bo się zwróci w kilka lat. Jeśli wynosi 2500 PLN / kilowat, NIE BRAĆ, bo się będzie zwracało lat 50+, czyli nigdy się nie zwróci.

No to juz mowisz "ludzkim glosem". Wczesniej odnioslem wrazenie, ze sugerowales, ze brac, ale tylko jak daja darmo. Wyszedl z Ciebie ekonomista w koncu. ;)

DZ :yes:

DZ robimy pod zapotrzebowanie domu na ciepło a nie pompy. Jeżeli wykonamy DZ dla domu w którym wystarczy PC 7kW, to spokojnie możemy wstawić 9kW bez powiększania DZ.

Ale może będzie potrzebny większy zbiornik CWU. Może...

Ale to chyba też w pewnych granicach. Przy 7/9 nie ma sprawy, ale jak mam 7 kw i powiedzmy 400 mb poziomego, a nagle podłączę do tego 14 kw, to może nie być wesoło.

Ale to chyba też w pewnych granicach. Przy 7/9 nie ma sprawy, ale jak mam 7 kw i powiedzmy 400 mb poziomego, a nagle podłączę do tego 14 kw, to może nie być wesoło.

Jasne. Jesli amsz spiralny to nawet to obleci, ale tam gdzie mniej rury (mniejsza moc), to takich "ekstremalnych zamianek" robic sie raczej nie powinno.

Dlatego teraz jesli bym zagescil nieco w pomieszczeniach uzytkowych, to w lazience rozwazyl koklejenie tez na ktorej ze scian sciennego, bo faktycznie tam bedzie tej mocy prakowalo a zageszczenie rurek powyzej tych 10cm jest klopotliwe technicznie.

A np maty kapilarne? Ma to sens? Jak to wychodzi cenowo?

http://ghs.vot.pl/?page_id=211

Pzdr

Krystian

A np maty kapilarne? Ma to sens? Jak to wychodzi cenowo?

http://ghs.vot.pl/?page_id=211

Pzdr

Krystian

Ja to mam, chociaż nie dokładnie takie akurat rozwiązanie, mam większe fi rurek i nie są taką pajęczynką, sprawuje się całkiem fajnie, polecam zwłaszcza do łazienek, drugi raz pewnie zrobił bym tego więcej ale... dobrze że chociaż mam tyle ile mam

Dasz odpowiedz czy nie dasz... czy może mam na kolana paść

A jasne, dlaczego mial by nie dac? :)

Ja mam taka minicentralke ELMES ST100H-3K

http://allegro.pl/elmes-st100h-3k-uniwersalny-sterownik-radio-230v-i2946809052.html

Mozesz za jej pomoca obsluzyc do 3 kanalow. Ja mam wykorzystane 2 kanaly. Chodzi o to, zeby sobie nawzajem nie wylaczac cyrkulacji jesli zechcecie ja uruchomic jednoczesnie. Od razu sterujesz zalaczaniem zasilania po 220V bez dodatkowych przekaznikow.

Ja mam 3 sztuki ELMES DWB100HT DWUKANAŁOWY

http://allegro.pl/pilot-elmes-dwb100ht-dwukanalowy-warszawa-i2952914333.html

Zona uzywa przyciku czerwonego zawsze, a ja zielonego. Chodzi o to, ze powtorne nacisniecie przycisku wylacza cyrkulacje, wiec takie przypisanie kolorow jest wygodniejsze. CZa pracy tej mojej sporej pompki cyrkulacyjnej ustalilem na 90 sek. Wiecej nie ma u mnie potrzeby.

Aaa, tor radiowy jest na tyle czuly, ze przez 4-5 (a nawet wiecej) scian dziala zawsze bez problemu. To jest bardzo istotne i tego balem sie najbardziej, ze nie zadziala przez dom po przekatnej :)

Edytowane przez Pyxis