Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi o to, ze powtorne nacisniecie przycisku wylacza cyrkulacje, wiec takie przypisanie kolorow jest wygodniejsze. CZa pracy tej mojej sporej pompki cyrkulacyjnej ustalilem na 90 sek. Wiecej nie ma u mnie potrzeby.

a jak ten czas ustalasz?? gdzie??

uu zaczęło się wsiedli na cię miszczuniuniu

edit

chyba znalazłem w instrukcji tego ustrojstwa ... czy rację mam??

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak ten czas ustalasz?? gdzie??

uu zaczęło się wsiedli na cię miszczuniuniu

edit

chyba znalazłem w instrukcji tego ustrojstwa ... czy rację mam??

Ustawiasz sobie indywidualnie ten czas. Nic skomplikowanego. Zalaczaja ulotke z instrukcja.

A "wsiadajacy" moze niech naucza sie skutecznie bronic swoich pogladow i obalac cudze tezy. Jesli jestem do czegos przekonany, to ciezko mnie od tego odwiesc - nie ukrywam tego. Staram sie argumentowac solidnie swoje twierdzenia i jesli racji nie mam, to powinno byc bardzo latwo obalic i wyprowadzic mnie z bledu. Caly czas jestem gotowy do rzeczowej dyskusji.:)

A "wsiadajacy" moze niech naucza sie skutecznie bronic swoich pogladow i obalac cudze tezy. Jesli jestem do czegos przekonany, to ciezko mnie od tego odwiesc - nie ukrywam tego. Staram sie argumentowac solidnie swoje twierdzenia i jesli racji nie mam, to powinno byc bardzo latwo obalic i wyprowadzic mnie z bledu. Caly czas jestem gotowy do rzeczowej dyskusji.:)

Co roku będę ci przedstawiał zdjęcia z nieczyszczonych kanałów nawiewnych WM (tylko mi przypominaj). Po ilu latach przyznasz, że nie miałeś racji? :p

A Ty, mając pompę ciepła, jaką masz alternatywę?

Każdy kto ma wodną podłogówkę ma alternatywę. Może podłączyć do niej cokolwiek, nawet śmieciucha. Ten kto ma tylko kable w podłodze może podłączyć bez dużych przeróbek w domu co najwyżej własny generator...

też tam takie samo wrażenie...nie pierwszy zresztą raz...

adiqq: Jak Ci pisalem przez rok pol zartem pol serio, przy podawaniu temp DZ, zebys naprawil termometry, to najpierw sie smiales, pozniej wkoor... irytowales a na koniec je wyskalowales i wyszla kolosalna jak na pomiar tej wartosci korekta in minus. Jak stalem na swoim stanowisku uparcie, bo bylem przekonany, ze mam racje w kwesti bledu pomiaru.Moglem machnac reka, ale nie o to w tym chodzi.

Kazda. W podloge idzie woda i jej wsio ryba czym bedzie podgrzewana. Czy cos zle prawie? :)

A czy są znacznie tańsze niż pompa ciepła źródła ciepła, które mógłbyś podłączyć do wodnej podłogówki i zmniejszyć w ten sposób rachunki? Ja nie widzę.

Przykładowe porównanie kosztu uzyskania kWh z bloga jednego z naszych forumowych kolegów:

http://farm5.static.flickr.com/4046/4290425181_2bf2fdb62a_o.png

Jak widać, tańszej alternatywy dla pompy ciepła nie ma.

Każdy kto ma wodną podłogówkę ma alternatywę. Może podłączyć do niej cokolwiek, nawet śmieciucha. Ten kto ma tylko kable w podłodze może podłączyć bez dużych przeróbek w domu co najwyżej własny generator...

Nie polecalbym podlaczac wodnej podlogowki do smieciucha.

Po ile placicie z odwierty pionowe do DZ? Ludzie pisza o 100zl/m ...rozumiem, że to z glikokolem chyba?

http://www.bose-instal.pl/promocje.html

54zl...hmm. Ktos ma opinie o tej firmie?

Pozdrawiam

Krystian

Jak chcesz mieć kompletne DZ to z takim kosztem 100 zł brutto musisz się liczyć. Jak wszystkie elementy chcesz robić oddzielnie to 54 netto też zrobisz ale brutto to będzie 66,40 Pamiętaj że przy koszcie 100 za m masz już projekt, projekt i dokumentację geologiczną po wykonawczą, wprowadzoną i zalaną glikolem instalację do kotłowni. A tak za każdy z tych elementów będziesz i tak musiał dodatkowo zapłacić co może się okazać że wcale taniej nie będzie.

Nie polecalbym podlaczac wodnej podlogowki do smieciucha.

bezposednio na pewno nie można zw względu na zbyt wysoka temp zasilania CO, która może sie pojawić ale nie musi, to zależy ile mam materiału do palenia :D, ale jeśli jest bufor i posiadamy możliwość regulacji temp. zasilania to jak najbardziej, pomijając aspekt palenia smieci, mamy mniejsze zużycie prądu choćby dla potrzbeb CWU. Często się z tym rozwiązniem spotykam u naszych klientów, którzy pod wymieniik- bufor podłączają kominek z płaszem wodnym. Osobiście nie lubię kominków z płaszem wodnym przypominają mi one wybuchające w przeszłości parowozy, zresztą współczesnie też co zima słyszy się tu i ówdzie od instalatorów, że było kolejne BIG BABA BUM. Oczywiście jestm świadomy, że poprawnie wykonana tego rodzaju instalacja

zabezpiecza przed tym, ale zdarzają się psikusy.

takie skojarzenie mam

rzeczowa dyskusja to taka, która kończy się tym, że ty masz rację...

brzmi znajomo?!?

Rzeczowa dyskusja, to taka poparata argumentami.

Nie zabieram raczej glosu "technicznego" w sprawach, w ktorych nie mam nic do powiedzenia. Staram sie po prostu wylapywac glupoty ktore ludzie tu wypisuja i moze stad wrazenie, ze "zawsze mam racje".