Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

9kW przy jakich parametrach, pewnie 0/35?

Jeśli tak to prawdopodobnie będzie non-stop pracowała na wyższych temp. DZ (odwierty) niż 0*C i moc grzewcza będzie większa niż 9kW, może nawet większa niż 10kW.

Spytaj dokładnie instalatora!

Moc podana dla B5/W35.

Moc elektryczna pompy jest stała (występuje jedynie pik na starcie), zmienia się jedynie moc cieplna w zależności od współczynnika COP dla danych warunków. Czy tak?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak myślisz o nocnej to i 10 będzie za mało, jak masz na styk czyli taka 9tka to w naprawdę zimne dni PC będzie Ci pracowała po 15-20h, DZ nie będzie miał czasu na regeneracje, i wtedy nie masz co myśleć o zasilaniu 5st, zatem 10tka to minimum przy takich parametrach,a sądzę że w zimne dni zabraknie Ci poweru, nie mówiąc o tym że nawet przy -5 będziesz grzał w drogiej

Mam ofertę na pompy ciepła o mocach 9kW i 10kW. Różnica cenowa między nimi (po uwzględnieniu dodatkowych 30m kolektora pionowego) wynosi ok 1500zł.

Czyli mówisz że jest to koszt zarówno większej pompy jak i dodatkowych 30 m. odwiertu? Myślałem, że sam kolektor kosztuje więcej, tak więc zdecydowanie brać.

Czyli mówisz że jest to koszt zarówno większej pompy jak i dodatkowych 30 m. odwiertu? Myślałem, że sam kolektor kosztuje więcej, tak więc zdecydowanie brać.

Święta prawda, za mała pompa to w mroźne dni przekleństwo

To tak jak auto które potrzebuje 50 KM żeby jechać 100 km na godzine, ale kiedy będzie lekko pod góre, troche wiatru nie z tej strony to 60 KM jest za mało w takim samym aucie żeby jechać te 100 km/h

Przekładając na Nasze / zapas w pompie nawet +25% przy małym nakładzie kosztowym to już tylko zysk, PC pracuje mniej, większe DZ, i więcej czasu na jego regeneracje

Odpowiedzieć musisz sobie sam

To możesz śmiało odjąć około 1.5kW porównując z innymi pompami. Tu masz zależności mocy od temperatury dla przykładowej pc 8kW:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=149509&d=1353357124

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, również Tobie rwxw. Przeglądałem Twój wątek sprzed kilku lat i sam generalnie też myślałem o samodzielnej instalacji pompy - byłaby to pewnie pompa polskiego producenta Ecopol (chyba, że ktoś ma do polecenia coś ciekawszego w podobnych kosztach).

I tu nasuwa się kilka pytań/wątpliwości, które pewnie przerabiałeś (przy czym ja mam zamiar w odróżnieniu od Ciebie kolektor pionowy jako dolne źródło przyjąć):

- czemu wstawiłeś rozdzielacz DZ w kotłowni, nie w studzience na zewnątrz, myślisz że w moim przypadku (kolektor pionowy) rozdzielacz wewnątrz też lepiej się sprawdzi?

- podłogówkę mam zaprojektowaną na parametry we/wy 40/30 i na pompę 8,5kW, czy dając przewymiarowaną pompę może pojawić się problem z odbiorem tego ciepła przez podłogówkę? wtedy będzie trzeba podnieść temperaturę w podłogówce, żeby wykorzystać wyprodukowaną moc, czy dobrze myślę?

Co sądzicie o zastosowaniu powietrznej pompy ciepła do c.w.u. zamiast np; kolektorów słonecznych, ( praca jedynie w okresie letnim, w zimie ciepła woda podgrzewana z kotła na węgiel) czy jest się nad czym zastanawiać i analizować w sensie opłacalności, chodzi również o komfort, bo zależy mi na wyeliminowaniu palenia w kotle poza okresem grzewczym

Co sądzicie o zastosowaniu powietrznej pompy ciepła do c.w.u. zamiast np; kolektorów słonecznych, ( praca jedynie w okresie letnim, w zimie ciepła woda podgrzewana z kotła na węgiel) czy jest się nad czym zastanawiać i analizować w sensie opłacalności, chodzi również o komfort, bo zależy mi na wyeliminowaniu palenia w kotle poza okresem grzewczym

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu