Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie to ani nie smuci ani nie cieszy. NIECH ZAMKNĄ WSZYSTKIE WĄTKI, będą mieli mniej roboty z moderowaniem.

Ale pisać też będą MUSIELI SAMI DLA SIEBIE.

Teraz na forum (tzn do tej pory) było merytorycznie i ciekawie.

Jeśli zaczną kneblować usta przez kasowanie wypowiedzi czy zamykanie wątków (właściwie już zaczęli), doczekają się tego co spotkało papierowe wydanie gazety MURATOR - czyli bardzo słaby poziom i głównie sponsorowane artykuły. BEZ ŻADNEJ WARTOŚCI DLA INWESTORA.

Jak nie Ty to pewnie czytelnicy "zawnioskują". Że im się Twój avatar na przykład nie podoba i co. SZKODA CZASU I KLAWIATURY.

(Nie szkoda dla Ciebie, szkoda dla samego czasu i świadomości że jakiś władny se zrobi DELETE - nie dziękuję ;) )

POZDRAWIAM PYKSI :)

No to jesli tak sie stanie, to mnie tu juz wiecej nie ujrzysz :)

Z góry przepraszam jeśli takie pytanie już było ale nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi :rolleyes:

Czy na instalację gruntowej PC z kolektorem pionowym potrzebne jest pozwolenie na budowę czy wystarczy zgłoszenie ???

Prąd :)

ogrzewanie elektryczne???

Jestem zupełnie zielona w temacie pozwoleń , zgłoszeń itp.

Dom kupiliśmy kilka dni temu jeszcze nie przepisaliśmy na siebie pozwolenia na budowę ani nie zatrudniliśmy kierownika budowy.

W projekcie mamy ogrzewanie gazowe i nie wiem czy przenosząc pozwolenie na budowę na siebie powinniśmy zgłaszać że nie będziemy instalować gazu i planujemy inną formę ogrzeawnia?

Pewnie będzie się to wiązało z projektami np geologicznym i zagospodarowania działki itp

to zależy indywidualnie. Mnie wrócono projekt, pomimo że miałem dolne źródło poziome a nie pionowe, właśnie ze względu na brak pozwolenia na nie. Ale okazało się że moja działka jest specyficzna. Musiałem to DZ wykreślić z projektu, zmienić szybko ogrzewanie domu z pompy gruntowej na pompę powietrzną, i wtedy dostałem pozwolenie na budowę domu.

Tak więc różnie to bywa. Zależy gdzie, jak głęboko itd.

Czy ktoś jeszcze mógłby się odnieść do tematu ?

ja zmieniałem projekt dopiero przed odbiorem i miałem trochę nerwówki. Na pc musisz mieć pozwolenie z projektem tak jak np na wodę. mapki wyliczenia itp. W przepisach jest notka, że to co nie wykazane nie może być na zgłoszenie, więc pc ciepła musi mieć pozwolenie na budowę a nie zgłoszenie o zmianie sytemu ogrzewania.

- czemu wstawiłeś rozdzielacz DZ w kotłowni, nie w studzience na zewnątrz

Nie znalazłem żadnych zalet studzienki. Studzienka to dodatkowy koszt i kłopot (uszczelnianie, zalewanie wodą, zakręcanie pętli na zewnątrz zimą też nie jest miłe). Jeśli nie jest konieczna, to lepiej jej nie mieć. Konieczna by była gdyby było dużo sekcji, albo nie dało się wprowadzić wszystkich do kotłowni, albo gdyby dz było daleko od domu. Jeśli będziesz robił odwierty, to pewnie małą ilość, więc może się uda uniknąć studzienki. jak się uda, to nie ma sensu jej robić.

- podłogówkę mam zaprojektowaną na parametry we/wy 40/30 i na pompę 8,5kW, czy dając przewymiarowaną pompę może pojawić się problem z odbiorem tego ciepła przez podłogówkę? wtedy będzie trzeba podnieść temperaturę w podłogówce, żeby wykorzystać wyprodukowaną moc, czy dobrze myślę?[

W podłogówce temperatura wody w gz sama się ustali na poziomie równowagi. Jeśli pompę trochę przewymiarujesz, to będzie ona pracowała na trochę wyższych temperaturach. Problemy z odbiorem ciepła się nie pojawią przy niewielkim przewymiarowaniu (nie dasz przecież 15kW), a zbyt wysokie temperatury można okroić krzywą grzewczą kosztem lekkiego taktowania jesienią.

Czy ktoś jeszcze mógłby się odnieść do tematu ?

W zasadzie podlega to ustawie prawo geologiczne i górnicze.

Art. 3. Ustawy nie stosuje się do:

2) wykonywania wkopów oraz otworów wiertniczych o głębokości do 30 m w celu wykorzystania ciepła Ziemi, poza obszarami górniczymi;

W przypadku odwiertu powyżej 30m, ale nie głębszego niż 100m, zgłaszamy projekt wykonania takowego otworu i jeśli starostwo nie wniesie sprzeciwu, wiercimy bez dalszych zgłoszeń, pozwoleń itp.

A starostwo sprzeciw wnieść może tylko w ścisle okreslonych sytuacjach, których katalog jest zamknięty.

ja zmieniałem projekt dopiero przed odbiorem i miałem trochę nerwówki. Na pc musisz mieć pozwolenie z projektem tak jak np na wodę. mapki wyliczenia itp. W przepisach jest notka, że to co nie wykazane nie może być na zgłoszenie, więc pc ciepła musi mieć pozwolenie na budowę a nie zgłoszenie o zmianie sytemu ogrzewania.

Ja starając się o pozwolenie na budowę miałem przewidziany w projekcie piec na eko...

w trakcie budowy pojawił się pomysł pompy ciepła.

Niczego nikomu nie zgłaszałem nic nie zmieniałem tak jak sobie wymyśliłem pompę (z odwiertami)tak zrobiłem.

Podczas odbioru budynku a robiłem to miesiąc temu nikt mnie o nic nie pytał,

niczego nie wymagał.

Jedyna osoba która pytała o odwierty to geodeta który naniósł je na mapkę inwentaryzacyjną

.Dokumenty zaniosłem do PINB i po tygodniu otrzymałem odbiór budynku.

:D

ale co powiat to obyczaj!:(