Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie dokumenty są potrzebne aby dokonać zgłoszenia?

Czy potrzebny jest projekt geologiczny?

Reguluje to ustawa prawo geologiczne i górnicze - zwłaszcza :

Art. 79.

2. Projekt robót geologicznych określa w szczególności:

1) cel zamierzonych robót oraz sposób jego osiągnięcia;

2) rodzaj dokumentacji geologicznej mającej powstać w wyniku robót geolo-gicznych;

3) harmonogram robót geologicznych;

4) przestrzeń, w obrębie której mają być wykonywane roboty geologiczne;

5) przedsięwzięcia konieczne ze względu na ochronę środowiska, w tym wód podziemnych, sposób likwidacji wyrobisk, otworów wiertniczych, rekultywacji gruntów, a także czynności mające na celu zapobieżenie szkodom powstałym wskutek wykonywania zamierzonych robót.

Art. 80.

1. Projekt robót geologicznych, których wykonywanie nie wymaga uzyskania koncesji, zatwierdza organ administracji geologicznej, w drodze decyzji.

2. We wniosku o zatwierdzenie projektu robót geologicznych zamieszcza się in-formację o prawach, jakie przysługują wnioskodawcy do nieruchomości, w gra-nicach której roboty te mają być wykonywane.

4. Projekt przedkłada się do zatwierdzenia w 2 egzemplarzach.

Art. 85.

1. Jeżeli roboty geologiczne obejmują wyłącznie wiercenia w celu wykorzystywa-nia ciepła Ziemi, projekt robót geologicznych nie wymaga zatwierdzenia.

2. Projekt robót geologicznych podlega zgłoszeniu staroście.

3. Rozpoczęcie robót geologicznych może nastąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia przedłożenia projektu robót geologicznych starosta, w drodze decyzji, nie zgłosi do niego sprzeciwu. Starosta może zgłosić sprzeciw, jeżeli:

1) sposób wykonywania zamierzonych robót geologicznych zagraża środowisku;

2) projekt robót geologicznych nie odpowiada wymaganiom prawa.

Czyli nie ze wzgledu na wygode i korzysci dla inwestora, tylko jedynie z wlasnej wygody?

Bardzo ciekawy "napad szczerosci" . Warto to sobie zapamietac.:)

Nadinterpretacja

Ale to wszystko kosztuje

Ale na złośliwość od ciebie zawsze mogę liczyć .Tyle że to niewiele wnosi.

Z gruntowym pozdrowieniem:)

Przewymiarowanie pompy o 20-30% wiąże się ze spadkiem współczynnika COP (wyższa temperatura wyjścia GZ z pompy), więc zawyżając moc pompy jedynie w celu zmieszczenia się w taniej taryfie nieco mija się z celem, bo nasze oszczędności związane z tanim prądem są neutralizowane przez niższy COP... Prawda?

Czyli nie ze wzgledu na wygode i korzysci dla inwestora, tylko jedynie z wlasnej wygody?

Kiedyś w jednej z hurtowni instalacyjnej miałem okazję porozmawiać z dostawcą emaliowanych bojlerów - podgrzewaczy ciepłej wody.

Oczywiście zachwalał je jako najlepsze, najtańsze.

Na moją uwagę, że wymagają anody magnezowej, którą trzeba okresowo sprawdzać, a co jakiś czas także wymieniać, co i tak nie chroni ich całkowicie przed korozją odpowiedział :

"A to źle? A co Pan będzie robił za kilka lat? Przecież użytkownik sam sobie tej anody nie sprawdzi - za przegląd jest kasa. Nową anodę musi kupić - następna kasa. No i po tych kilku latach trzeba ten bojler wymienić - to już trochę większa kasa. No i dalej kółko się zamyka.

Dlatego napisałem tutaj :

Za to masz gwarancję na 8 lat, co w praktyce oznacza, że wytrzymają też 20 lat (przynajmniej w współpracy z pompą ciepła).

"Ale to jest Twój tron ..." ;).

Przewymiarowanie pompy o 20-30% wiąże się ze spadkiem współczynnika COP (wyższa temperatura wyjścia GZ z pompy), więc zawyżając moc pompy jedynie w celu zmieszczenia się w taniej taryfie nieco mija się z celem, bo nasze oszczędności związane z tanim prądem są neutralizowane przez niższy COP... Prawda?

W praktyce czesciowa. Nizszy COP pochlonie moze z 5% zyskow z tytulu pracy w tanim pradzie.

Kiedyś w jednej z hurtowni instalacyjnej miałem okazję porozmawiać z dostawcą emaliowanych bojlerów - podgrzewaczy ciepłej wody.

Oczywiście zachwalał je jako najlepsze, najtańsze.

Na moją uwagę, że wymagają anody magnezowej, którą trzeba okresowo sprawdzać, a co jakiś czas także wymieniać, co i tak nie chroni ich całkowicie przed korozją odpowiedział :

"A to źle? A co Pan będzie robił za kilka lat? Przecież użytkownik sam sobie tej anody nie sprawdzi - za przegląd jest kasa. Nową anodę musi kupić - następna kasa. No i po tych kilku latach trzeba ten bojler wymienić - to już trochę większa kasa. No i dalej kółko się zamyka.

Czyli jak sugerujesz montuje sie pompy PW, zeby miec tez pozniejsze stale zajecie i zyski w ich serwisowaniu a po tych nastu latach szanse na sprzedaz nowej?

Pyxis, jaka masz u siebie temperaturę na wyjściu pompy na GZ, a jaką na wejściu DZ? I o ile masz PC przewymiarowaną?

Nominalnie powinienem miec 8-9kW.

Temperatury to roznie. Teraz na poziomie 2*C wejscie DZ a temp wejscia na GZ od 29-34*C zaleznie ile czasu pracuje pompa. 34*C to po 8h pracy.

Pompę widzę masz Ekontech. Pewnie dobrze przeanalizowałeś sytuację na rynku pomp przed zakupem. Jeśli miałbyś drugi raz zakupić pompę, to byłby to ponownie Ekontech, czy innego producenta? Ja zastanawiam się pomiędzy Ekontechem a Ecopolem. Instalowałeś sam, czy instalator Ci montował pompę?

...a i jeszcze jedno pytanie - bo rozumiem, że pompa grzeje Ci tylko w nocy. Jaki najdłuższy czas pracy pompy w ciągu doby zarejestrowałeś (pewnie przy największych mrozach)?

Przygotowanie dokumentów to czas ,a czas to pieniądz .

Ale jeżeli ty możesz to robić za darmo , to wystarczy się rozreklamować.

Jakich dokumentów ? Kartka papieru podpisana przez właściciela działki.

Od stycznia 2012r. obowiązują nowe przepisy - wystarczy się z nimi zapoznać.

Pompę widzę masz Ekontech. Pewnie dobrze przeanalizowałeś sytuację na rynku pomp przed zakupem. Jeśli miałbyś drugi raz zakupić pompę, to byłby to ponownie Ekontech, czy innego producenta? Ja zastanawiam się pomiędzy Ekontechem a Ecopolem. Instalowałeś sam, czy instalator Ci montował pompę?

...a i jeszcze jedno pytanie - bo rozumiem, że pompa grzeje Ci tylko w nocy. Jaki najdłuższy czas pracy pompy w ciągu doby zarejestrowałeś (pewnie przy największych mrozach)?

Pompe wybralem ze wgledu na cene, opinie i na to, ze Ekontech dziala w mojej miescinie. Nie mam co do urzadzenia poki co najmniejszych zastrzezen, ale grzeje ona dopiero drugi sezon. Teraz tez bym bral o dnich. Nie wiem jak bedzie za lat 10 :)

Sam w to raczek nie pchalem. Pompe podlaczali mi hudraulicy. Ci sami co robili reszte instalacji w domu.

Ja mam taryfe weekendowa obecnie, wiec mam 9h w nocy i 2 w dzien taniego pradu w dni powszednie. Przy zwyklej dwutaryfowej bylo 1h mniej, ale nadal 2h w dzien od 14-16.

Najdluzej pompa tej zimy chodzila przez kilka dni 11h/dobe wykorzystujac cala tania taryfe. Mam zuzycie na CO 100% w taniej.

Jakich dokumentów ? Kartka papieru podpisana przez właściciela działki.

Od stycznia 2012r. obowiązują nowe przepisy - wystarczy się z nimi zapoznać.

Popytajmy jaka jest praktyka

Kto z forumowiczów to załatwiał.

Ja do ciebie nic nie mam .Ale widzę,że muszę to zaznaczać za każdym razem.

Ja chce pogadać o konkretach .I wiem ,że cop powietrznych jest wyższy.to do Pyxisa.

Może to wpiszę w stopkę

Pompe wybralem ze wgledu na cene, opinie i na to, ze Ekontech dziala w mojej miescinie. Nie mam co do urzadzenia poki co najmniejszych zastrzezen, ale grzeje ona dopiero drugi sezon. Teraz tez bym bral o dnich. Nie wiem jak bedzie za lat 10 :)

Sam w to raczek nie pchalem. Pompe podlaczali mi hudraulicy. Ci sami co robili reszte instalacji w domu.

Ja mam taryfe weekendowa obecnie, wiec mam 9h w nocy i 2 w dzien taniego pradu w dni powszednie. Przy zwyklej dwutaryfowej bylo 1h mniej, ale nadal 2h w dzien od 14-16.

Najdluzej pompa tej zimy chodzila przez kilka dni 11h/dobe wykorzystujac cala tania taryfe. Mam zuzycie na CO 100% w taniej.

Rozumiem, że nad Ecopolem przeważyła ta pompa głównie lokalizacją, bo co do jakości pomp Ecopola słyszałem raczej dobre opinie. Co sądzisz o tym producencie? Jeśli znasz oczywiście.