Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, że nad Ecopolem przeważyła ta pompa głównie lokalizacją, bo co do jakości pomp Ecopola słyszałem raczej dobre opinie. Co sądzisz o tym producencie? Jeśli znasz oczywiście.

Mysle, ze to porownywalnej klasy urzadzenia. Nie wiem jak Ecopol ma zrobione pewne szczegoly i jak np. z wyciszeniem i wibracjami. Musial bym sobie ich produkt tez dokladnie wenatrz poogladac. Moja ma to dosyc dobrze przemyslane. Sterowanie tez mi odpowiada. Na dzien dzisiejszy nie wiem, co moglbym polepszyc, zeby urzadzenie dzialalo lepiej. No moze poza tym, ze sterownik ma skok temperatury co 1*C a to czesto nieco za duzo.

Popytajmy jaka jest praktyka

Od stycznia 2012r. jest dokładnie taka sama procedura jak przy zgłoszeniu budowy zgodnie z Art.29 PB, a dokumenty tak samo "ważne" jak w Art. 30.2 PB.

Oczywiście jeśli odwiert jest głębszy niż 30m, ale ma nie więcej niż 100m, oraz jeśli prace nie są prowadzone na terenie górniczym.

Również osoba prowadząca odwiert (w tych warunkach) nie musi mieć żadnych uprawnień.

Odwiert powyżej 100m głębokości, to praca górnicza i obowiązują rygory z tym związane.

Odwierty do 30m nie są nigdzie zgłaszane - nie dotyczy terenu górniczego.

Ps. Odwiert jest "wyrobiskiem" górniczym i nie podlega prawu budowlanemu, dlatego nie zgłaszamy w starostwie w "budowlance" tylko w starostwie w "geologi".

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

Czyli jak sugerujesz montuje sie pompy PW, zeby miec tez pozniejsze stale zajecie i zyski w ich serwisowaniu a po tych nastu latach szanse na sprzedaz nowej?
Nic takiego nie sugeruję.

Chciałem tylko podkreślić, że interesy inwestora i wykonawcy nie zawsze są zbieżne.

Był tu FM podawany przykład Mercedesa, który niemal nie stanął na skraju bankructwa, z powodu długowieczności i niezawodności tzw. "beczek" :).

A to nie Ty pisales, ze masz i gruntowa i powietrzna i ta gruntowa wypada blado?

Pisałem ,że jedną zmieniłem na inny model .

Bo hibernatus dawał cop 2,2 teraz mam stiebla jest lepiej.

Ale myślałem ,że będzie większa różnica .

A co do powietrznej to stosuję ją zamiast gazu chciałem sprawdzić .

Jest nieco taniej .A tu jak pisałem jest szeregówka bez możliwości dz.

Wyszło troszkę taniej niż na gazie.

Ale gruntowa ma lepszy cop niż powietrzna.

zamontowałem sporo do kotłów olejowych .klienci zadowoleni.

Po prostu to jedna z metod ogrzewania którą lubię.

I tyle

chciałem powiedzieć że odwiert 30 m jeśli jest do celów technologicznych to też podlega prawu budowlanemu. Nie jest to studnia z wodą i dlatego wg przepisów też trzeba mieć pozwolenie.

Podaj w takim razie wg jakich przepisów, i kto ma tego pozwolenia udzielić.

Każdy pionowy odwiert, którego celem będzie dostarczenie ciepła Ziemi do pompy ciepła wymaga projektu prac geologicznych.

Reguluje to Prawo Geologiczne i Górnicze oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 23 czerwca 2005r. Osoba finansująca prace wiertnicze jest zobowiązana sporządzić składającą się z części tekstowej i graficznej dokumentację w 3 egzemplarzach właściwemu organowi administracji geologicznej. Dokumentację geologiczną sporządza uprawniony geolog i może ją zrealizować firma montująca pompy ciepła z pionowymi kolektorami gruntowymi.

http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/urzadzenia-grzewcze/pompy-ciepla-w-praktyce-prawidlowy-odwiert

http://www.aquakros.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=471