Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ty umiesz inaczej rozmawiać ,czy tylko przez złośliwości .

Masz jakąś satysfakcje z tego?

Dzika ;)

A co Cie moze zmobilizowac lepiej do zajecia sie problemem? Siejesz pozniej "herezje" i to na podstawie wlasnych obserwacji zepsutej w jakims stopniu instalacji. SPF na poziomie 2,2 na gruntowce jak najbardziej pod to podpada.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każdy pionowy odwiert, którego celem będzie dostarczenie ciepła Ziemi do pompy ciepła wymaga projektu prac geologicznych.

Reguluje to Prawo Geologiczne i Górnicze oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 23 czerwca 2005r. Osoba finansująca prace wiertnicze jest zobowiązana sporządzić składającą się z części tekstowej i graficznej dokumentację w 3 egzemplarzach właściwemu organowi administracji geologicznej. Dokumentację geologiczną sporządza uprawniony geolog i może ją zrealizować firma montująca pompy ciepła z pionowymi kolektorami gruntowymi.

http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/urzadzenia-grzewcze/pompy-ciepla-w-praktyce-prawidlowy-odwiert

http://www.aquakros.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=471

Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy rok 2013 i przepisy w międzyczasie się ciut ciut zmieniły. Co nie zmienia jednak faktu iż niektóre papierki są potrzebne. sSiwy wyartykułował to w jednym z poniższych postów.

Każdy pionowy odwiert, którego celem będzie dostarczenie ciepła Ziemi do pompy ciepła wymaga projektu prac geologicznych.

Reguluje to Prawo Geologiczne i Górnicze oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 23 czerwca 2005r. Osoba finansująca prace wiertnicze jest zobowiązana sporządzić składającą się z części tekstowej i graficznej dokumentację w 3 egzemplarzach właściwemu organowi administracji geologicznej. Dokumentację geologiczną sporządza uprawniony geolog i może ją zrealizować firma montująca pompy ciepła z pionowymi kolektorami gruntowymi.

http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/urzadzenia-grzewcze/pompy-ciepla-w-praktyce-prawidlowy-odwiert

http://www.aquakros.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=82&Itemid=471

Dokladnie tak, pisalem niedawno ze do ceny m.b. trzeba to jeszcze doliczyc .Gosc ktory ma firme i zjmuje sie pionowymi kolektorami mowil mi ze od 2012 weszly jakies zaostrzenia i bez tych papierow nie wiezdza z wiertnica do inwestora(surowe kary) mozna te papiery zalatwiac samemu lub przez wiertacza koszt jakie mi podal to ok. 3000plnow za caly projekt niezaleznie od ilosci sond.

Wiem ze sa firmy ktore robia odwierty bez papirkow tak na lapu capu takze ceny za m.b. 50-100 pln to duzy rozrzut ale diabel tkwi w szczegole:stirthepot:

No to nie nazywaj tego urzdzenia gruntowa pompa ciepla, bo to jakas pomylka konstrukcyjna jest.

To nie pomyłka tylko taki jest postęp techniczny i prawny( Prawo narzucało cop minimalny)

Pewnie zauważyłeś ,że aktualnie pomp cyrkulacyjne pobierają trochę mniej prądu niż te stare .Moc spadła o 80 %

.Istnieje wysokie prawdopodobieństwo ,że w sprężarkach też to się zdarzy.

Dlatego uważam ,że trwałość urządzenia na poziomi 15 lat jest uzasadniona.Ale te urządzenia starzeją się moralnie dość szybko.Ciekawe jak nazwiesz swoją PC za 5 lat

Dokladnie tak, pisalem niedawno ze do ceny m.b. trzeba to jeszcze doliczyc .Gosc ktory ma firme i zjmuje sie pionowymi kolektorami mowil mi ze od 2012 weszly jakies zaostrzenia i bez tych papierow nie wiezdza z wiertnica do inwestora(surowe kary) mozna te papiery zalatwiac samemu lub przez wiertacza koszt jakie mi podal to ok. 3000plnow za caly projekt niezaleznie od ilosci sond.

Gość pierdzieli, bo chce zarobić te 3.000zł - no chyba, że odwierty mają długość (głebokość) ponad 100 m.

W przeciwnym wypadku, działa tryb uproszczony, bardzo podobny do budowy na zgłoszenie.

Nowa wersja PGiG uprościła procedury!!!!!!!

Wiem ze sa firmy ktore robia odwierty bez papirkow tak na lapu capu takze ceny za m.b. 50-100 pln to duzy rozrzut ale diabel tkwi w szczegole:stirthepot:

Kara przerzucona na inwestora

Gość pierdzieli, bo chce zarobić te 3.000zł - no chyba, że odwierty mają długość (głebokość) ponad 100 m.

W przeciwnym wypadku, działa tryb uproszczony, bardzo podobny do budowy na zgłoszenie.

Nowa wersja PGiG uprościła procedury!!!!!!!

Zgłoszenie to nie papier z napisem ZGŁOSZENIE

Musi zawierać dokładny opis planowanych prac .Wraz z rysunkami wykonanymi przez kompetentna osobę .

To prawie taka procedura jak przy pozwoleniu tylko teoretycznie krótsza.

Zgłoszenie to nie papier z napisem ZGŁOSZENIE

Musi zawierać dokładny opis planowanych prac .Wraz z rysunkami wykonanymi przez kompetentna osobę .

To prawie taka procedura jak przy pozwoleniu tylko teoretycznie krótsza.

Podałem, przepis który to reguluje - co ma zawierać "papierek".

Podaj przepis, który wymaga kompetentnej osoby i "kompetentnych" rysunków.

Procedura 30 dni.

Jestem w trakcie zalatwiania pozwolen na odwierty i zgadzam sie z mardorem. Koszt takiego projektu od 1000 do 2000 Zl.

Podałem, przepis który to reguluje - co ma zawierać "papierek".

Podaj przepis, który wymaga kompetentnej osoby i "kompetentnych" rysunków.

Procedura 30 dni.

ostatnio załatwiałem coś na zgłoszenie .

Musiałem załączyć rysunki które pozwolą jej się zorientować czy np wymiana dachu nie naruszy konstrukcji budynku.ITD Lub nie narusza stosunków wodnych .

Po 29 dniach pani z urzędu żąda uzupełnienia dokumentów :)

Tak jest oczywiście można dać zarobić Pani ale trzeba to gdzieś zarobić.

Odwierty mam przewidziane 3 *65 mb.

Na Twoim miejscu kuknąłbym do ustawy - możesz sporo zaoszczędzić.

W uzasadnieniu wspomnianej ustawy PGiG, ustawodawca wyraźnie napisał, że wprowadzone przepisy mają ułatwić i skrócić procedury związane z odwiertami dla PCi, ale to oznacza brak wpływów dla osób robiących papierkologię wg. starych zasad.

widzisz oświecona góro sSiwy12. Ja te papiery załatwiałem bo starostwo mi tak nakazało, a nie forumowicz, który WIE LEPIEJ. Bardzo mi przykro,że niektórzy nie robią nic innego tylko siedzą na forum i twierdzą ,że wiedzą. Ja nie wiedziałem, tylko załatwiałem bo musiałem ten papier mieć.