Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Art. 79. 1. Prace geologiczne z zastosowaniem robót geologicznych mogą być wykonywane tylko na podstawie projektu robót geologicznych.

2. Projekt robót geologicznych określa w szczególności:

1) cel zamierzonych robót oraz sposób jego osiągnięcia;

2) rodzaj dokumentacji geologicznej mającej powstać w wyniku robót geologicznych;

3) harmonogram robót geologicznych;

4) przestrzeń, w obrębie której mają być wykonywane roboty geologiczne;

5) przedsięwzięcia konieczne ze względu na ochronę środowiska, w tym wód podziemnych, sposób likwidacji wyrobisk, otworów wiertniczych, rekultywacji gruntów, a także czynności mające na celu zapobieżenie szkodom powstałym wskutek wykonywania zamierzonych robót.

Może zacznij czytać, bo reszta odpowiedzi też jest w przepisach.

Edytowane przez sSiwy12

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doczytałem ustawę i wiesz co nie ma tam ani słowa o pc a tylko o odwiertach. Mnie nie chodziło o pozwolenie na odwiert bo tak jak mówisz wystarczy zgłoszenie w ochronie środowiska, ale o pozwolenie na montaż pc w domu. U mnie mogłem odwierty wprowadzić do domu ale nie mogłem z nich korzystać.

Forum zmiana w projekcie z gazu z butli na PC - formalności

Edytowane przez mardor1971

Doczytałem ustawę i wiesz co nie ma tam ani słowa o pc a tylko o odwiertach. Mnie nie chodziło o pozwolenie na odwiert bo tak jak mówisz wystarczy zgłoszenie w ochronie środowiska, ale o pozwolenie na montaż pc w domu. U mnie mogłem odwierty wprowadzić do domu ale nie mogłem z nich korzystać.

Pozwolenie na montaż PC w domu???????????????

Witam,

Postanowiłem grzać dom PC. Wykonałem projektowe obciążenie cieplne budynku, które wynosi 6,3 kW + CWU - chociaż domek dość spory 230m2 do ogrzania.

Obliczenia robiła osoba, która jest specjalistą w tej dziedzinie.

Zadając pytanie jednemu z instalatorów na jakiej podstawie dobrał mi moc PC, tj 13kW uzyskałem odpowiedz:

"Na podstawie powierzchni grzewczej. Można wtedy korzystać wyłącznie z taniej taryfy (nocnej) a do tego jest potrzebna mocniejsza pompa.

Wątpię, że przy takim metrażu uzyska Pan 6,3kW zapotrzebowania chodź nie twierdzę, że to niemożliwe.

Jeśli jest Pan pewien, że uzyska ten parametr i nie chce Pan grzać w tańszej taryfie wtedy można dobrać pompę na 90% zapotrzebowania."

Nie wiem co o tym myśleć, zastanawiałem się nad PC wielkości około 10 kW.

PZDR

Witam,

Postanowiłem grzać dom PC. Wykonałem projektowe obciążenie cieplne budynku, które wynosi 6,3 kW + CWU - chociaż domek dość spory 230m2 do ogrzania.

Obliczenia robiła osoba, która jest specjalistą w tej dziedzinie.

Zadając pytanie jednemu z instalatorów na jakiej podstawie dobrał mi moc PC, tj 13kW uzyskałem odpowiedz:

"Na podstawie powierzchni grzewczej. Można wtedy korzystać wyłącznie z taniej taryfy (nocnej) a do tego jest potrzebna mocniejsza pompa.

Wątpię, że przy takim metrażu uzyska Pan 6,3kW zapotrzebowania chodź nie twierdzę, że to niemożliwe.

Jeśli jest Pan pewien, że uzyska ten parametr i nie chce Pan grzać w tańszej taryfie wtedy można dobrać pompę na 90% zapotrzebowania."

Nie wiem co o tym myśleć, zastanawiałem się nad PC wielkości około 10 kW.

PZDR

1.Pompa powietrzna czy gruntowa??

2. Zapytaj instalatora o różnicę w cenie pomiędzy pompą 10 a 13

3. Popytaj innych instalatorów pomp.

1.Pompa powietrzna czy gruntowa??

2. Zapytaj instalatora o różnicę w cenie pomiędzy pompą 10 a 13

3. Popytaj innych instalatorów pomp.

1. GRUNTOWA PC

2. IVT 11kW - 49 000, IVT 9kW - 47 000

STIEBEL ELTRON 13kW - 44 000, STIEBEL ELTRON 9,8kW - 41 000,

Gcel ECO 13 kW -39.000, Gcel ECO 9,2 kW -38.000

cena instalacji z kolektorem pionowym

ale z kotłownią czy bez? wbrew pozorom to nie jest oczywiste...

Instalacja obejmuje :

-przygotowanie projektu geologicznego

-wykonanie odwiertów pionowych, umieszczenie sond, próbę szczelności, wypełnienie glikolem

-wprowadzenie sond do budynku

-montaż i uruchomienie pompy ciepła

WIĘC CHYBA RACZEJ TAK

I pokaż mi proszę: instalatora, który:" odpowiada swoim majątkiem." bo trochę to śmiesznie brzmi :)

Z tego co mi wiadomo, to we wszelkiego rodzaju spolkach cywilnych (w spolkach nie bedacych spolkami prawa handlowego) wspolnicy odpowiadaja zarowno majatkiem firmowym jak i swoim. Nie ma tutaj granicy przy roszczeniach pomiedzy tym co firmowe, a tym co prywatne.

Wszelkie "kretactwa" dlatego najczesciej w nazwie maja "Sp. z o.o."

Pozwolenie na montaż PC w domu???????????????

Nie. On bezprawnie, czyli bez kwalifikacji odstępstwa i adnotacji projektanta, zmienił sposób ogrzewania budynku - z gazu na PCi.

Nie pisał tego, ale najprawdopodobniej sprawa "wyszła przy "odbiorze" domu i urzędnik zakwalifikował zmianę jako istotną, bo dom nie był wybudowany zgodnie z projektem. Zgodnie z PB, urzędnik wymagał zmiany PnB.

Ps. Podany link dotyczy przepisów z 2005r, a w międzyczasie było kilka noweli (istotnych) i nowa ustawa PGiG.

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i herezje jasno i czytelnie:

Prawo geologiczne i górnicze

Ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. Prawo geologiczne i górnicze

Stan prawny: 15.02.2013

Art.85 Warunki rozpoczęcia robót geologicznych obejmujących jedynie wiercenia

1. Jeżeli roboty geologiczne obejmują wyłącznie wiercenia w celu wykorzystywania ciepła Ziemi, projekt robót geologicznych nie wymaga zatwierdzenia.

2. Projekt robót geologicznych podlega zgłoszeniu staroście.

3. Rozpoczęcie robót geologicznych może nastąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia przedłożenia projektu robót geologicznych starosta, w drodze decyzji, nie zgłosi do niego sprzeciwu. Starosta może zgłosić sprzeciw, jeżeli:

1) sposób wykonywania zamierzonych robót geologicznych zagraża środowisku;

2) projekt robót geologicznych nie odpowiada wymaganiom prawa.

Więc projekt prac geologicznych do odwiertów jest niezbędny, pozwolenie - nie, prace po 30 dniach od zgłoszenia staroście do którego niezbędne jest posiadanie projektu prac geologicznych.

Do poziomych odwiertów projekt nie jets potrzebny, nie jest potrzebne też zgłoszenie staroście, więc jeśli ktoś chce ryzykować, można wykorzystać tutaj pewną furtkę - wykonać odwiert, a w dokumentach jako kolektor poziomy.

Pozdrawiam.

Do poziomych odwiertów projekt nie jets potrzebny, nie jest potrzebne też zgłoszenie staroście, więc jeśli ktoś chce ryzykować, można wykorzystać tutaj pewną furtkę - wykonać odwiert, a w dokumentach jako kolektor poziomy.

Pozdrawiam.

:bash: Pomijając odwiert poziomy :lol2:, to umknęło Ci że:

- przepis był cytowany i to kilka razy,

- tok postępowania również,

I najważniejsze - kolektor poziomy nie podlega przepisom PGiG

Edytowane przez sSiwy12

:bash: Pomijając odwiert poziomy :lol2:, to umknęło Ci że:

- przepis był cytowany i to kilka razy,

- tok postępowania również,

I najważniejsze - kolektor poziomy nie podlega przepisom PGiG

To przepraszam - faktycznie mi umknęło jeśli było powiedziane jednoznacznie.

Pytanie tylko czy konsekwencje (ok 40tys kary) za samowole geologiczną są do wyegzekwowania (najpierw trzeba udowodnić). Czyli ktoś przyjdzie i będzie mi szpadlem rozkopywał działkę w poszukiwaniu kolektora pionowego?

A jeśli się nie zgodzę na dewastację działki? Przecież taki uprawnień urząd nie ma.

Liwko - projekt musi być wykonany przez geologa z uprawnieniami - tutaj też zacytowała mi Pani w urzędzie przepis - nie pamiętam już który.