Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli ten projekt mogę wykonać samemu jak projekt altanki ogrodowej i zgłosić go staroście?

Teoretycznie tak, ale "interpretacja" urzędników raczej wskazuje na osobę uprawnioną. Projekt jest "uproszczony", bo w na większość punków (teoretycznie) wymaganych, wpisuje się "nie dotyczy". W zasadzie chodzi tylko o przysłowiową pieczątkę.

Pytanie tylko czy konsekwencje (ok 40tys kary) za samowole geologiczną ......

A skąd taka kwota?

PGiG:

Art. 179. Kto:

1) w celach innych niż poszukiwanie lub rozpoznawanie złóż kopalin wykonu-je roboty geologiczne bez zatwierdzonego projektu robót geologicznych lub z naruszeniem określonych w nim warunków albo bez przedłożenia projektu robót geologicznych, który nie podlega zatwierdzeniu, lub z naruszeniem określonych w nim warunków,

2) nie zawiadamia właściwych organów o zamiarze rozpoczęcia wykonywania robót geologicznych,

podlega karze grzywny.

Art. 189.

Orzekanie w sprawach określonych w art. 177–188 następuje na zasadach i w trybie określonych w Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia.

...... tutaj też zacytowała mi Pani w urzędzie przepis - nie pamiętam już który.

Art. 79.3. teoretycznie bo nie są to ani prace, ani roboty geologiczne z definicji, ale urzędnik wie lepiej i wymaga.

Edytowane przez sSiwy12

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A skąd taka kwota?

PGiG:

Art. 179. Kto:

1) w celach innych niż poszukiwanie lub rozpoznawanie złóż kopalin wykonu-je roboty geologiczne bez zatwierdzonego projektu robót geologicznych lub z naruszeniem określonych w nim warunków albo bez przedłożenia projektu robót geologicznych, który nie podlega zatwierdzeniu, lub z naruszeniem określonych w nim warunków,

2) nie zawiadamia właściwych organów o zamiarze rozpoczęcia wykonywania robót geologicznych,

podlega karze grzywny.

Informacja o wysokości grzywny pochodzi od lokalnych wiertaczy. Pewnie w tej kwestii lepiej się orientują. Z resztą wysokość kary uważam jest jak najbardziej realna - na pewno nie będzie to 200zł.

Na pewno również nie mam zamiaru sprawdzać tego na sobie - lepiej mieć wszystko legalnie - kosztuje to tylko trochę więcej czasu i ok 2tys za projekt.

Wg. Kodeksu wykroczeń sąd może wybrać grzywnę od 20 do 5.000zł i ani grosza więcej.

Tego rodzaju sprawy, z reguły sąd potraktuje nadzwyczaj łaskawie, bo żadna szkodliwość społeczna, brak poszkodowanych, brak chęci zysku i "zadowoli" się kwotą 300 - 500zł, ale nie wykluczone że i mniejszą - jeśli już.

Cała konstrukcja zapisu w ustawie PGiG w tej sprawie, ma na celu tylko i wyłącznie ochronę terenów "chronionych". Z założenia miał być tok postępowania taki jak w przypadku PB art.29 i 30 (czego wyrazem było włączenie w projekt noweli PB w art. 29 kolektorów poziomych i odwiertów do 30m - stąd ich wykluczenie z ustawy PGiG). Niestety radosna twórczość urzędników komplikuje to zagadnienie.

Nie wiem ile za samą pieczątkę ale za pieczątkę(projekt do zgłoszenia) i projekt po wykonawczy około 1500

Projekt powykonawczy robi około 10% ludzi robiących odwierty. Na bazie projektu powykonawczego tworzy się profil gleby na danym terenie i służyć ma innym, którzy będą wykonywać w okolicy odwierty, a my za to płacimy.

Projekt powykonawczy robi około 10% ludzi robiących odwierty. Na bazie projektu powykonawczego tworzy się profil gleby na danym terenie i służyć ma innym, którzy będą wykonywać w okolicy odwierty, a my za to płacimy.

Nie jest wymagany !!!!!!!!!!!!!!

Wg. Kodeksu wykroczeń sąd może wybrać grzywnę od 20 do 5.000zł i ani grosza więcej.

Tego rodzaju sprawy, z reguły sąd potraktuje nadzwyczaj łaskawie, bo żadna szkodliwość społeczna, brak poszkodowanych, brak chęci zysku i "zadowoli" się kwotą 300 - 500zł, ale nie wykluczone że i mniejszą - jeśli już.

Widzę, że jesteś optymistą. Obyś nie pogrążył tym kogoś i oby ktoś nie stracił dorobku swojego życia przez to. Jeśli w takich kwestiach nie masz pewności 100%, lepiej nie twierdź z taką stanowczością.

Nie wiem kto nakłada w/w grzywnę (czy jest to nadzór budowlany za samowolę, czy ktoś inny), wiem że grzywna w takiej wysokości (40tys) jest nakładana - wszyscy wiertacze o tym wiedzą, a nie sądzę że tkwią w jakiejś zmowie.

Widzę, że jesteś optymistą. Obyś nie pogrążył tym kogoś i oby ktoś nie stracił dorobku swojego życia przez to. Jeśli w takich kwestiach nie masz pewności 100%, lepiej nie twierdź z taką stanowczością.

Nie wiem kto nakłada w/w grzywnę (czy jest to nadzór budowlany za samowolę, czy ktoś inny), wiem że grzywna w takiej wysokości (40tys) jest nakładana - wszyscy wiertacze o tym wiedzą, a nie sądzę że tkwią w jakiejś zmowie.

Coś mi się obiło o uszy, że to właśnie firma płaci takie kary jeśli nie ma papierów na jakieś odwierty. Nie wiem dokładnie o co chodziło.

Jaki nadzór budowlany, jaka samowola ???????????

Podałem źródło i przytoczyłem właściwe art, PGIG dotyczące odwiertów do 100m wykonywanych dla potrzeb uzysku ciepła ziemi.

I akurat ja, daleki jestem od namawiania do obchodzenia prawa - natomiast w tym przypadku prostowałem oczywistą nieprawdę.

Coś mi się obiło o uszy, że to właśnie firma płaci takie kary jeśli nie ma papierów na jakieś odwierty. Nie wiem dokładnie o co chodziło.

O odwierty traktowane jako roboty górnicze - czyli o głębokości przekraczającej 100m.

sSiwy zrobił byś taki wzór projektu i zgłoszenia dla typowego Jana Kowalskiego i wstawił tutaj. Nastąpiła by jasność i każdy by wiedział za co ewentualnie ma zapłacić.

Przecież wzór zgłoszenia wisi od kilku dni, tu i w "prawie".

Co do projektu - raczej niemożliwe uniwersalne potraktowanie tematu. I nie dlatego, że nie chcę, tylko dlatego, że ta "nadinterpretacja urzędnicza".

A co musi zawierać także wisi wyżej - PGiG art.79.2.

Myślę, że niezbędne minimum to:

Projekt robót geologicznych

1) cel zamierzonych robót oraz sposób jego osiągnięcia;

Wykonanie kolektora pionowego dla pompy ciepła, wykorzystujące ciepło ziemi.

Odwierty pionowe szt …. o głębokości ……. wykonane metodą …………

Po umieszczeniu sond (kolektora) otwory zostaną zlikwidowane poprzez …………. (podać rodzaj wypełnienia otworu).

2) rodzaj dokumentacji geologicznej mającej powstać w wyniku robót geologicznych;

- nie dotyczy.

3) harmonogram robót geologicznych;

- dzień (1) wiercenie

- dzień (2) ułożenie sondy i próba szczelności,

- dzień (3) wypełnienie otworu …….

4) przestrzeń, w obrębie której mają być wykonywane roboty geologiczne;

- podać działkę (nr i inne dane) + mapę

5) przedsięwzięcia konieczne ze względu na ochronę środowiska, w tym wód podziemnych, sposób likwidacji wyrobisk, otworów wiertniczych, rekultywacji gruntów, a także czynności mające na celu zapobieżenie szkodom powstałym wskutek wykonywania zamierzonych robót.

- nie dotyczy, bo jak dotyczy to projekt pełny zgodnie z wymaganiami.

Edytowane przez sSiwy12
projekt minimalny

Przecież wzór zgłoszenia wisi od kilku dni, tu i w "prawie".

Co do projektu - raczej niemożliwe uniwersalne potraktowanie tematu. I nie dlatego, że nie chcę, tylko dlatego, że ta "nadinterpretacja urzędnicza".

A co musi zawierać także wisi wyżej - PGiG art.79.2.

Myślę, że niezbędne minimum to:

sSiwy przeczytaj jeszcze to:

http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadzenie-ministra-srodowiska-z-dnia-20-grudnia-2011-r-w-sprawie-szczegolowych-wymagan-dotyczacych-projektow-robot-geologicznych-w-tym-robot-ktorych-wykonywanie-wymaga-uzyskania-koncesji/?on=01.01.2012

Dokładnie tym rozporządzeniem jest opisane jak taki projekt ma wyglądać i kto go może podpisać. Chyba że znów coś się zmieniło.

Ustawa ma wyższą rangę niz Rozporządzenie, a ustawa określa niezbędne minimum.

Poza tym z rozporządzenia, geolog wykona tylko w § 1 pkt 2.1. i pkt.3.1, oraz (ewentualnie, bo nie są to prace ani roboty geologiczne w sensie definicji PGiG) § 6 - w pozostałych nie dotyczy.

Natomiast jesli odwiert bedzie głebszy niż 100m, to i owszem całość rozporządzenia obowiązuje i to bezwzględnie.