Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podaj podstawe prawną do takiej "grzywny" za akurat takie (jak) omawiane przewinienie.

Od razu mówię, że nie jestem w stanie - nie znam się na tym "fragmencie" prawa. W takim razie czyżby wiertacze mieli zmowę? Co mają na celu?

Siwy, jeśli nie jesteś pewien na 100%, to lepiej nie pisz tak, bo ktoś się może zasugerować i zbankrutować...

To jest bardzo jasno napisane w PGiG art.179 i art.189 + Kodeks Wykroczeń art.24

Nie bardzo wiem co mają do takiego przypadku wiertacze - wszak oni nie są stroną w omawianym zakresie.

Wiercić sobie możesz sam - nie musisz mieć żadnych uprawnień, bo to nie robota górnicza.

Edytowane przez sSiwy12
stylistyka (?)

Nie bardzo wiem co mają do takiego przypadku wiertacze - wszak oni nie są stroną w omawianym zakresie.

Wiercić sobie możesz sam - nie musisz mieć żadnych uprawnień, bo to nie robota górnicza.

Wysokość kary/grzywny jest tam określona?

Wiertacz jeśli zostanie złapany na gorącym uczynku, to za to odpowiada. Tak wskazuje logika - bo przecież inwestor może "powiedzieć", że on zlecił odwiert na <30m...

Z poradnika Prawnego

Grzywna – rozpatrywana w dwóch etapach. Pierwszym będzie określenie stawek dziennych grzywny, które obecnie wymierzane są od 10 do 540. W drugim określa się sumę każdej pojedynczej stawki: od 10 do 2000 złotych. Kara ograniczenia wolności – od miesiąca do 12 miesięcy. Kara pozbawienia wolności w przypadku samowoli najkrócej może trwać miesiąc najdłużej 2 lata.

Górna granica kary wyniesie w przypadkach większej wagi do 5000 złotych.

Z gazety krakowskiej

Do tej pory było tak, że każdy kto wystawił samowolę, mógł ją zalegalizować po wpłaceniu z góry ustalonej sumy. W przypadku domu jednorodzinnego było to 50 tys. zł, a dla obiektu handlowego o pow. do 2,5 tys. mkw. to kwota 300 tys.

A co mają odpisać - wszystko jest zawarte w Ustawie PGiG i w przywołanym rozporządzeniu.

Tyle, że ze względu na specyfikę sprawy, w większości wymaganych punktów będzie (może być) adnotacja - "nie dotyczy". Dlatego ustawodawca określił tą minimalną zawartość projektu.

To tak jak w skeczu Laskowika - nie ma, nie ma, a ileś tam "setzłotych" za projekt jest.

Szkoda że nie zapytałeś kto ma je (niby te prace geologiczne) nadzorować.

sSiwy12 mam do ciebie pytanie bo jestem od niedawna na tym forum. Powiedz mi proszę jaki dom wybudowałeś i jaką masz pompę ciepła?

Dla siebie nie wybudowałem (jako inwestor) i chyba już nie wybuduję. PCi (niestety) nie mam - mieszkanie w bloku.

Jak korzystniej przeprowadzić dolne źródło przez fundament? Pod ławą, czy tuż nad ławą przez ścianę fundamentową się przewiercać?

Obiło mi się o uszy, że prowadzenie pod ławą niesie ryzyko zmrożenia gruntu i nawet uszkodzenie fundamentów. Sprawę rozwiązałoby chyba przeprowadzenie przewodu w izolacji. W sumie ten sam przewód prowadzony przez ścianę fundamentową również należałoby zaizolować, bo to w końcu utrata ciepła (u mnie na tym poziomie może być grunt zmrożony).

Z jakiego materiału macie dolne źródło? ALU/PEX, PB, PE? Z czego najlepiej je wykonać?

Jak korzystniej przeprowadzić dolne źródło przez fundament? Pod ławą, czy tuż nad ławą przez ścianę fundamentową się przewiercać?

Obiło mi się o uszy, że prowadzenie pod ławą niesie ryzyko zmrożenia gruntu i nawet uszkodzenie fundamentów. Sprawę rozwiązałoby chyba przeprowadzenie przewodu w izolacji. W sumie ten sam przewód prowadzony przez ścianę fundamentową również należałoby zaizolować, bo to w końcu utrata ciepła (u mnie na tym poziomie może być grunt zmrożony).

Z jakiego materiału macie dolne źródło? ALU/PEX, PB, PE? Z czego najlepiej je wykonać?

Dobrze, ze poruszyles ta kwestie. Miejmy nadzieje, ze ktos pokloni sie nad tematem.

Co do rur DZ to bede mial wprowadzone rury PE 40 Mouvitecha-ponoc jedna z lepszych firm na rynku.

U mnie przebijałem się przez fundament. Koszmar. Niestety za pózno podjąłem decyzje o pc. Pod ławą gdybym chciał się przebić to musiałbym rozebrać całą podłogę w kotłowni. Chcę powiedzieć że rury mi nie szronią ale są zaizolowane w piance. Wg mnie jeśli można to pod ławą jest lepiej bo nie masz dziór w fundamencie oraz idą głębiej. Ważne jest by przepust bł duży. U mnie rura 200 z kolankami 2* 45 st ledwo dałem radę przepchać 4 końcówki sond. Może była by lepsza prostokątna a nie okrągła tak sobie myślę ale nie wiem tego na pewno. W 100 % z kwadratowego przepustu rury lepiej wychodzą w kotłowni i ładniej wyglądają.