Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam podobny problem co Kristof_30

Dom w Kardamonie 2, z podniesioną ścianą kolankową i 1 bloczek(25cm).

Wg projektu zapotrzebowanie na energię końcową EP=98 kWh/m2/rok , po wprowadzeniu zmian jakich dokonałem/ planuję wykonać wg kalkulatora na stronie Archonu (przy uwzględnieniu 15cm docieplenia styropianem grafitowym, zastosowaniu okien energooszczędnych U<1, 30 cm wełny na dachu i zastosowaniu pompy ciepła wychodzi EP=52,54 kWh/m2/rok - na ile takiemu kalkulatorowi można wierzyć??

I teraz zagwoztka wg różnych wycen proponowany pompy gruntowe przez wykonawców mają moc od 8 do 12W(rozrzut spory-cenowy również). Ja w takich sprawach jestem totalnie zielony.

Nad chudziakiem mam zostawione 23cm ( na początku nie planowałem PC i podłogówki, tylko paliwo stałe i kaloryfery)

Część wykonawców proponuje mi 15 cm styro + matę termoizolacyjną( koszt maty19zł za m2- czy to ma sens).

Proszę o pomoc biegłych w temacie.

Mam podobny problem co Kristof_30

Dom w Kardamonie 2, z podniesioną ścianą kolankową i 1 bloczek(25cm).

Wg projektu zapotrzebowanie na energię końcową EP=98 kWh/m2/rok , po wprowadzeniu zmian jakich dokonałem/ planuję wykonać wg kalkulatora na stronie Archonu (przy uwzględnieniu 15cm docieplenia styropianem grafitowym, zastosowaniu okien energooszczędnych U<1, 30 cm wełny na dachu i zastosowaniu pompy ciepła wychodzi EP=52,54 kWh/m2/rok - na ile takiemu kalkulatorowi można wierzyć??

I teraz zagwoztka wg różnych wycen proponowany pompy gruntowe przez wykonawców mają moc od 8 do 12W(rozrzut spory-cenowy również). Ja w takich sprawach jestem totalnie zielony.

Nad chudziakiem mam zostawione 23cm ( na początku nie planowałem PC i podłogówki, tylko paliwo stałe i kaloryfery)

Część wykonawców proponuje mi 15 cm styro + matę termoizolacyjną( koszt maty19zł za m2- czy to ma sens).

Proszę o pomoc biegłych w temacie.

Temu kalkulatorowi nie mozna wierzyć, on podaje wartość wsp energii pierwotnej kompletnie nieprzydatnego do doboru mocy pompy. Jakakolwiek energia czy to pierwotna Ep, koncowa Ek, czy tez uzytkowa Eu słuzy jedynie do wyboru najbardziej opłacalnego zródła grzewczego, nigdy zaś do doboru jego mocy. Do tego doboru słuzy projektowe obciązenie cieplne które nawet jezeli jest podawane w tego typu kalkulatorach jest całkowicie niewiarygodne gdyz nie uzwglednia strefy klimatycznej, usytuowania budynku, zmian izolacji, okien, itd.

Dzięki asolt tego się właśnie obawiałem. Niby charakterystykę energetyczną mam, ale to dla innych materiałów niż zastosowałem:bash:.

To teraz co?? albo zlecenie wykonania nowej przez niezależnego speca lub wypośrodkowanie ofert i wybranie 10 kW.

A macie może dobry pomysł jak dobrze zaizolować podłogówkę przy 23cm wolnego miejsca??

Temu kalkulatorowi nie mozna wierzyć, on podaje wartość wsp energii pierwotnej kompletnie nieprzydatnego do doboru mocy pompy. Jakakolwiek energia czy to pierwotna Ep, koncowa Ek, czy tez uzytkowa Eu słuzy jedynie do wyboru najbardziej opłacalnego zródła grzewczego, nigdy zaś do doboru jego mocy. Do tego doboru słuzy projektowe obciązenie cieplne które nawet jezeli jest podawane w tego typu kalkulatorach jest całkowicie niewiarygodne gdyz nie uzwglednia strefy klimatycznej, usytuowania budynku, zmian izolacji, okien, itd.

Widocznie nie wszystkie kalkulatory widziałeś.

Ten który jest na stronie Archipelagu akurat to uwzględnia.

Dzięki asolt tego się właśnie obawiałem. Niby charakterystykę energetyczną mam, ale to dla innych materiałów niż zastosowałem:bash:.

To teraz co?? albo zlecenie wykonania nowej przez niezależnego speca lub wypośrodkowanie ofert i wybranie 10 kW.

A macie może dobry pomysł jak dobrze zaizolować podłogówkę przy 23cm wolnego miejsca??

Ja mialem do pkt.0 25cm i dalem 15 styro (niezla lambda i twardosc) reszta to posadzka 8cm-wylewka +2cm na kafelki/panele. Warto dac dobre styro i warto w miare grubo posadzki(akumulacja przy PC i podlogowka)

Widocznie nie wszystkie kalkulatory widziałeś.

Ten który jest na stronie Archipelagu akurat to uwzględnia.

Nawet najdokładniejszy kalkulator nie zastąpi obliczeń ozc, a przynajmniej nie w przypadku doboru mocy pompy, nie wspominając o stratach dla poszczególnych pomieszczeń, zróznicowaniu temp wewnetrznych, koniecznych do projektu podłogówki

Nawet najdokładniejszy kalkulator nie zastąpi obliczeń ozc, a przynajmniej nie w przypadku doboru mocy pompy, nie wspominając o stratach dla poszczególnych pomieszczeń, zróznicowaniu temp wewnetrznych, koniecznych do projektu podłogówki

Nie o to chodziło. Chciałem Ci tylko pokazać że są kalkulatory które uwzględniają warunki klimatyczne i orjentację geograficzną.

Jestem ciekawy ile osób miało zrobione OZC przed doborem pompy i projekt podłogówki?

Jestem przekonany że mniej niż 30%. Przecież i tak nie dobiera się pompy na styk z wynikami OZC a dodatkowo moce pomp danego producenta mają skok co ~2 kW a co do podłogówki to każdy stara się robić równe pętle układając rurki co ~15cm a w łazienkach co 10. Taki jest przyjęty powszechnie standart i to się sprawdza.

większej bzdury nie słyszałem:lol2:Piszesz to z doświadczenia czy bo słyszałeś

Ok, mogę nie mieć racji. Teraz faktycznie produkowane są pompy ciepła potrafiące wykorzystać energię cieplną zawartą w powietrzu nawet o temperaturze -10 i niższej. Zwracam honor kolegom specjalistom i przyznaję się do błędu. Niemniej jednak z mojego punktu widzenia pompa powietrze-woda jest mało ekonomicznym rozwiązaniem. Oszczędność przy inwestycji zbyt mała, żeby zrekompensować znacznie wyższe koszty eksploatacyjne.

Gość Arturo72
Oszczędność przy inwestycji zbyt mała, żeby zrekompensować znacznie wyższe koszty eksploatacyjne.

Też nie masz racji,wszystko zależy od domu.

W moim przypadku wyższy COP gruntowej nie zrekopensowałby wyższej ceny za nią,no może za 15-20 lat.

W moim przypadku wyższy COP gruntowej nie zrekopensowałby wyższej ceny za nią,no może za 15-20 lat.

Nie wiem jak to napisać, aby nie urazić.

Może tak - przelicz tą swoja PCi na ceny rynkowe i dopiero zrób porównanie.

Nie wiem jak to napisać, aby nie urazić.

Może tak - przelicz tą swoja PCi na ceny rynkowe i dopiero zrób porównanie.

Zrob tez Arturek sobie podobne obliczenia dla rekuperatora ktory zaoszczedza Ci okolo 20% kosztow CO. Ciekawi mnie ile lat wyjdzie Ci jego zwrot. Czy ponizej 20tu. Pozniej wytlumaczysz nam dlaczego poszedles w tak "dziwna" inwestycje. :)

Myślę, że ten założony czas zwrotu zmieniłby się po jednej, poważniejszej awarii pompy powietrznej i gruntowej. Na korzyść gruntowej oczywiście.