Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Nie wiem jak to napisać, aby nie urazić.

Może tak - przelicz tą swoja PCi na ceny rynkowe i dopiero zrób porównanie.

Mój dom to cena dla klienta pompy powietrznej Extensa 8kW z montażem 20tys.zł,cena pompy gruntowej z odwiertami i montażem o mocy ok.6kW to 35tys.zł.Przyjmuję COP powietrznej na 2 gruntowej na 4.

Zużycie na ogrzewanie 4800kWh,przy COP2=2400kWh przy COP4=1200kWh,różnica 1200kWh,średnia cena 1kWh przy powietrznej to 0,45zł przy gruntowej 0,4zł.Rachunki przy powietrznej 1080zł a przy gruntowej 480zł.

Różnica w rachunkach 600zł,różnica między pompami w zakupie 15tys.zł

15000/600=25lat

Jakieś pytania ?

Inny dom o zużyciu ok.10000kWh i obciążeniu cieplym 7-8kW

Cena np. TRI11 z montażem 26tys.zł,cena gruntowej 8kW z DZ poziomym i montażem 38tys.zł z odwiertami 45tys.zł

Przy COP2 zużycie 5000kWh*0,45=2250zł

Przy COP4 zużycie 2500kWh*0,4=1000zł

Róznica w rachunkach 1250zł,róznica w cenach między pompami 12-19tys.zł

12000/1250=9,6lat

19000/1250=15,2 lata

Jakieś pytania ?

COP dla powietrznej znacznie zaniżyłem,podobnie ze średnią ceną kWh,którą zawyżyłem.

Stwierdzam,ze jest to owczy pęd za gruntowymi bez dokładnego przeanalizowania kosztów...

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

COP dla powietrznej znacznie zaniżyłem,podobnie ze średnią ceną kWh,którą zawyżyłem.

Stwierdzam,ze jest to owczy pęd za gruntowymi bez dokładnego przeanalizowania kosztów...

Dla gruntowej podles tez dla celow CO nie bartdzo duzy COP. Cene pradu dutryfowego tez zawyzyles przy gruntowej. Sama cena gruntowej z poziomym kolektorem tez mocno zawyzona. Bierzesz najtansza powietrzna i porownujesz ze przynajmniej sredniej klasy gruntowka. Zauwaz, ze najtansza gruntowa "garazowka" gedzie trwalszym urzadzeniem niz wiekszosc powietrznych.

O kant dupy takie rachunki rozbic. :)

Bez problemów kompletna kotłownia, CO i CWU, wykonana za 27.000zł, podawałem link wykonawcy i producenta tak często, że bez trudu znajdziesz.

Kompletna kotłownia od A do Z dla takiego domu.

Podaj wykonawcę, który za 20.000zł wykona kompletną i porównywalną co do parametrów, kompletna kotłownie CO i CWU w oparciu o powietrzną PCi.

Tak jakoś nie otrzymałem oferty niższej niż 35.000zł za taka kotłownię, a taka która dorównywała (parametrami) tej za 27.000zł, kosztowała trochę ponad 40.000zł.

Więc zamiast pitolić podaj która firma wykona taka kompletna instalację (za 20.000zł):yes:

Gość Arturo72
Bierzesz najtansza powietrzna i porownujesz ze przynajmniej sredniej klasy gruntowka

Do porównania biorę pompę powietrzną,markowej zachodniej firmy z 5 letnią gwarancją a gruntowa to pompa polskiego producenta składana w Polsce nie powiem gdzie ;)

Nie chciałbyś porównania markowej powietrznej z markową gruntową ;)

Tzn jesli zaoszczedzasz 20% to to sie odnosi "matematycznie" do kazdej wartosci. Taka stara matematyczna szkola. Czy obliczanie procentow nie jest moja mocna strona? ;)

Interesuje mnie co liczy i od czego, biorąc pod uwagę, że całoroczny koszt efekt pracy wentylatorów to przedział od 450 do do 700kWh, a on ma (ma mieć) całoroczne zużycie około 1.900 kWh na ogrzewanie budynku, przy uwzględnieniu COP (2,5) PCi.

Inny dom o zużyciu ok.10000kWh i obciążeniu cieplym 7-8kW

Cena np. TRI11 z montażem 26tys.zł,cena gruntowej 8kW z DZ poziomym i montażem 38tys.zł z odwiertami 45tys.zł

Przy COP2 zużycie 5000kWh*0,45=2250zł

Przy COP4 zużycie 2500kWh*0,4=1000zł

Róznica w rachunkach 1250zł,róznica w cenach między pompami 12-19tys.zł

12000/1250=9,6lat

19000/1250=15,2 lata

Jakieś pytania ?

Artur powyżej podałeś prawie dokładnie przykład mojego domu

tylko że :

pompa gruntowa z odwiertami kosztowała mnie 33tyś twój przykład powietrznej 26tyś

czyli wychodzi 33-26=7

7000/1250=5,6

5 lat tyle mam gwarancji więc nawet jak by co...

Jakieś pytania?

Do porównania biorę pompę powietrzną,markowej zachodniej firmy z 5 letnią gwarancją a gruntowa to pompa polskiego producenta składana w Polsce nie powiem gdzie ;)

Nie chciałbyś porównania markowej powietrznej z markową gruntową ;)

Gwarancja na całość 2 lata (bez konieczności obowiązkowych i płatnych przeglądów) , a na sprężarkę lat 5, a firma jest na rynku ponad 10 lat

Nie pasi Ci "garażówka" - proszę bardzo, za niemiecki kompakt 29.000zł, też za kompletną kotłownię na kolektorze pionowym - (producent PCi od 30 lat)

Ps. Gwoli ścisłości ta Twoja ma 3 lata gwarancji (pod warunkiem płatnych przeglądów, bo bez przeglądów też 2 lata) i 5 lat na sprężarkę - czyli dokładnie tak jak w ofercie. którą podałem za przykład.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

Interesuje mnie co liczy i od czego, biorąc pod uwagę, że całoroczny koszt efekt pracy wentylatorów to przedział od 450 do do 700kWh, a on ma (ma mieć) całoroczne zużycie około 1.900 kWh na ogrzewanie budynku, przy uwzględnieniu COP (2,5) PCi.

Tzn ja podalem tylko oszczednosci na samym ogrzewaniu. Mozna przyjac, ze koszta pracy centrali to komfort tej zacnej metody wentylacji. Komfort musi kosztowac. :)

wiesz, z dzisiejszej perspektywy wszystko wygląda inaczej, niz 5 lat temu :p

wycena nie była zła, jesli chodzi o kwoty, ale ciągnęła się za nimi zla opinia, sprawa była opisywana tutaj na forum - pewnie wiesz o co chodzi.....wiem,wiem, opinia nie była pewnie obiektywna, ale.....była

w tamtych czasach było bardzo mało użytkowników PC, nie było wiele punktów odniesienia...

ja nie narzekam na wybór - miałbym trochę niższe koszty, dzieki pracy w taniej taryfie....

ale jest jeszcze jeden aspekt - narobiłem mnóstwo mostków....gdybym ich nie narobił, to pracowałbym na tej PC co mam 90% w taniej, lub lepiej. A 12 byłaby zbyt mocno przewymiarowana.....liczyłem OZC i moja pompa była dobierana jako przewymiarowana :p

poczatkowo miałem mieć 6kw :p

Czytalem ta opinie. Tutaj sie wypowiedziala tylko jedna ze stron. Prawda jak zwykle w takich sprawach lezy gdzies po srodku i jest wynikiem mieszania do biznesu jakis osobistych animozji miedzy stronami. Nie powinno sie tego robic, ale nieraz trudno sie powstrzymac.

Przy budowie zawsze pojawia sie mniejsze lub wieksze bledy wykonawcze i kolega forumowy od OZC tez cos pisal, ze w obliczniach lekka "gorke" zaklada (zgodnie ze drowym rozsadkiem zreszta). Ja poki co lece na CO praktycznie 100% w taniej i w tym sezonie chyba to juz sie nie zmieni. :)

tylko widzisz, gdybym miał 12kw, to miałbym przechlapane w okresach przejściowych...8kw była o 500zł droższa od 6kw, dlatego bez zastanowienia ją wziąłem,ale 12 to gruba przesada na mój dom...teraz przy niedoróbkach, to chwilowo może by i pasowała, ale większośc z tych niedoróbek jestem w stanie poprawić, lub znacząco ograniczyć straty.....

Eee no, nie przesadzaj z tym "przechlapane". Mial bys moze wiecej cykli, ale nie przechlapane. Co maja powiedziec ludzie z kotlem 24kW na dom 120m2 :)

Poprawki to "fajna" sprawa, tylko natura ludzka nie jest skora do takich akcji. Z czasem sie przywyknie i coraz mniej widac potrzebe jakis modyfikacji. Tym bardziej, jak koszta grzania jakos mocno nie bija po dupie, a to jest czesto najskuteczniejsza motywacja. :)

Dlugo juz mieszkasz?

....Przyjmuję COP powietrznej na 2 gruntowej na 4..

Słowem wstępu,

nie jestem fanem PCi w większości przypadków, uważam to za zbędny luksus, który pewnie nigdy się nie zwróci przy obecnych cenach prądu.

Według mnie porównywanie gruntowej z powietrzną to jak porównywanie czegoś o kwestionowanym sensie z czymś bez większego sensu (mówimy o domach jednorodzinnych).

1. Założenie COP=4 dla gruntowej to sporo, u mnie wychodzi raczej bliżej 3,6-3,7.

2. założenie COP=2 dla PCi powietrznej oznacza, że zwróci się ona.... nigdy? Dla przykładu 8kw kosztuje 20k pln (rocznie zużywa 2400kw), czyli instalacja z grzałkami/farelkami etc. zużyje2x więcej czyli 4800kwh ale wszystkie wyłącznie w tańszej taryfie bo bezkosztowo możemy bardzo przewymiarować liczbę farelek ;)

tak więc koszt grzania farelkami wyniesie 4800*0,38=1820pln, więc

różnica w stosunku do powietrznej wynosi 740pln rocznie

różnica w koszcie instalacji 30k pln? (koszt podłogówki/grzejników, rozdzielni etc. minus koszt farelek)

roczne oprocentowanie 5% z 30k pln = 1500pln rocznie

więc widać, że Ci co inwestują w pompy ciepła, tracą w stosunku do tych co grzeją farelkami około 750pln rocznie (przy takim wymiarze pompy)

czy są jakieś pytania?:)

Pozdrawiam

Słowem wstępu,

nie jestem fanem PCi w większości przypadków, uważam to za zbędny luksus, który pewnie nigdy się nie zwróci przy obecnych cenach prądu.

Według mnie porównywanie gruntowej z powietrzną to jak porównywanie czegoś o kwestionowanym sensie z czymś bez większego sensu (mówimy o domach jednorodzinnych).

1. Założenie COP=4 dla gruntowej to sporo, u mnie wychodzi raczej bliżej 3,6-3,7.

2. założenie COP=2 dla PCi powietrznej oznacza, że zwróci się ona.... nigdy? Dla przykładu 8kw kosztuje 20k pln (rocznie zużywa 2400kw), czyli instalacja z grzałkami/farelkami etc. zużyje2x więcej czyli 4800kwh ale wszystkie wyłącznie w tańszej taryfie bo bezkosztowo możemy bardzo przewymiarować liczbę farelek ;)

tak więc koszt grzania farelkami wyniesie 4800*0,38=1820pln, więc

różnica w stosunku do powietrznej wynosi 740pln rocznie

różnica w koszcie instalacji 30k pln? (koszt podłogówki/grzejników, rozdzielni etc. minus koszt farelek)

roczne oprocentowanie 5% z 30k pln = 1500pln rocznie

więc widać, że Ci co inwestują w pompy ciepła, tracą w stosunku do tych co grzeją farelkami około 750pln rocznie (przy takim wymiarze pompy)

Pozdrawiam

Czyli PC gruntowa i powietrzna to dla głupich i głupszych :)

I trudno temu zaprzeczyć

No - nawet 3 pytania

1. Rozumiem, że sam tak ogrzewasz dom - podasz koszt ogrzewania za np. styczeń tego roku, albo luty 2012r.?

2. A podatek Belki, to od tej kwoty kto płaci ?

3. A ile zaoszczędzi na CWU, akurat On potrzebuje około 5.000kWh/rok ?

Co prawda o tym już było ale? Co to za podejście że budowa domu lub inwestycja w jego wyposażenie ma się zwrócić. Zwrócić to można na drugi dzień jak się przesadzi. Jak kupujecie samochód to o tym myślicie? Jak kupujecie firanki albo telewizor to o tym myślicie. Chyba nie ale jak pompa albo reku to jak najbardziej.:bash: