Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

elstir dobry trop

ale troszkę liczbami pomataczone

ja za podłogówkę i pompę z zasobnikiem zapłaciłem coś w okolicach 27-28tyś[no kable darmowe niesą-inna kwestia że są kable i kable i duże różnice w cenie]

z wyliczeniami się zgadzam

no ale ja mam pompę mam przewymiarowaną wielgachnie powietrzną i wiem że jakbym się uparł to jadę tylko wtańszej

no i kwestia kabli na koszt cwu[jest jakiś?]

ale idziesz właściwym tropem

jeszcze jedno -wstawienie pieca do kotłowni przy mojej podłogówce to pół dnia roboty a jak przy kablach-to odnośnie czasów jak cię zus będzie utrzymywał

Edytowane przez malux20

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
więc widać, że Ci co inwestują w pompy ciepła, tracą w stosunku do tych co grzeją farelkami około 750pln rocznie (przy takim wymiarze pompy)

czy są jakieś pytania?:)

Pozdrawiam

Nie mam pytań,ja to wszystko wiem i w pełni się zgadzam,może nie o falerki ale o COP1 ;)

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

U mnie graniczną kwotą dla pompy ciepła było 20tys.zł i ani grosza nie wydałbym więcej.

Edytowane przez Arturo72

Mój dom to cena dla klienta pompy powietrznej Extensa 8kW z montażem 20tys.zł,cena pompy gruntowej z odwiertami i montażem o mocy ok.6kW to 35tys.zł.Przyjmuję COP powietrznej na 2 gruntowej na 4.

Zużycie na ogrzewanie 4800kWh,przy COP2=2400kWh przy COP4=1200kWh,różnica 1200kWh,średnia cena 1kWh przy powietrznej to 0,45zł przy

[...]

Jakieś pytania ?

Ja mam jedno - czemu nie uwzgledniasz CWU (5-6 tys kWh) i czemu bierzesz pod uwage tak maly / dobrze docieplony dom ?:) Co z "normalnymi" domami 150-200-250m2 ? :)

Gość Arturo72
Nie znam nikogo kto by w tak niskiej kwocie wybudowal dom. :)

To poznaj :)

Zmieszcze się w 300tys.zł

Tez o tym tropie myslalem.... koszty kredytu.... ogrodu.... ogrodzenia.... oswietlenia....

Kurde same koszty... a ma byc tanio i milo :D :D :D

Koszt mieszkania 60m2 z płyty w centrum Gliwic to ok.250tys.zł,od dewelopera za 4900zł/m2...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Wynajem, a nie zakup mieszkania.

Jaki wynajem ? Nie piszę o TBS tylko o własnościowych mieszkaniach.

Ja obecnie nie wynajmuję a posiadam ;)

To co lepiej miec sredni koszt CO 800:- anizeli 285:- miesiecznie... bo sie zgubilem...

Moge rozumiec czysto $ argument PC a gaz.... dyskutowac rozne rodzaje PC.... ale z bezposrednim pradem?

Żebyś odnalazł drogę to podpowiem,wbrew pozorom 285zł to nie jest mniej niż 800zł a to dlatego,że koszt uzyskania mniejszej kwoty jest tak duży,że nie opłacalny.

Na cyferkach wygląda to tak:

Inwestujemy ok.40tys.zł,żeby mieć 285zł albo inwestujemy tylko 4tys.zł i mamy 800zł.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Co sie ma zwracac? Czy ktos liczy kiedy mu sie droga kostka na podjezdzie zwroci..... ? Lub kute ogrodznie zamiast plotu...

Wg mnie głupie tłumaczenie dlatego,że zapytam się czemu nikt nie postawił sobie do tej pory wiatraka ? Czemu nie instalujemy paneli fotowoltaicznych ? Mamy c.o i cwu za darmo do końca życia...

A więc nie patrzący się na opłacalność do boju ;)

...

Buduje sie, kupuje.... doinwestuje... a potem chyba chodzi o to aby miec w miare niskie koszty utrzymania jak sie da...

wsrod wielu innych wydatkow.

Dokładnie tak jest ale to nie maszynka za każde pieniądze,która może się popsuć daje nam gwarancję niskich kosztów utrzymania.

Nie sztuką jest w przypadku mojego domu wydać 100tys.zł na maszynkę,żeby mieć o 1tys.zł niższe rachunki niż przy inwestycji tylko 4tys.zł i mieć rachunki o 1tys.zł a 96tys.zł zainwestować lub za mniejszą kasę zmniejszyć te rachunki w naturalny sposób.

U mnie graniczną kwotą było 20tys.zł i ani grosza więcej.

Edytowane przez Arturo72

Jaka jest zywotnosc PC.... czy znacie kogos kto ma taka P/W 20letnia i pracujaca bez problemu?

Co sie ma zwracac? Czy ktos liczy kiedy mu sie droga kostka na podjezdzie zwroci..... ? Lub kute ogrodznie zamiast plotu...

.

Znam PCi gruntową glikolową która pracuje ponad 15 lat i gruntową z bezpośrednim parowaniem ponad 20 letnią.- ale tam jeszcze były (są) sprężarki tłokowe.

Współczesne rotacyjne, mają żywotność znacznie dłuższą i często posiadają 10 letnią gwarancje, a sprężarka jest najdroższym elementem PCi.

daga adam z tym metrażem to jakiś problem?

równie dobrze ktoś inny napisze że metry z użytkowego poddasza są nieprawdziwe

moim zdaniem takie wstawki są niepotrzebne

wiesz ja na tej samej działce stawiam swój drugi dom czyli 110m2 plus 123m2 to jest prawdziwsza prawda?

chyba na buraka teraz wyszedłem-przepraszam

Jaki wynajem ? Nie piszę o TBS tylko o własnościowych mieszkaniach.

Ja obecnie nie wynajmuję a posiadam ;)

A ja o wynajmie - jak potrzebujesz to nie ma sprawy. Będzie umeblowane tylko się wprowadzić.:bash:

I błagam przestańcie już o tych zwrotach bo na prawdę się chce zwrócić.

Edytowane przez plusfoto

Tutaj malo kto ma z tym problem, ale obiektywnie trzeba powiedziec, ze dom 123m2 to nie jest duzy dom. Powiem wiecej - to jest raczej dom z tych nieco ponizej "sredniej". Nie ma sie co bulwersowac, ale trudno jest wrzucac wszystkich domow do jednego worka.

Nawet jesli poddasze jest ze skosami, to ta powierzchnie jest jak najbardziej mieszkalna, a niektorzy twierdza, ze nawet bardzo "klimatyczna". :)

zastanawiający jest fakt, że dyskusja w wątku o pompach ciepła na przestrzeni ponad 1000 stron tego wątku, co kilkadziesiąt stron wraca jak bumerang jakiś oszołom (zakładam że to ta sama osoba lub pięcioraczki) i snuje te same teorie o zwrocie kosztów.

I wszyscy co mają PC mają przesrane bo się ich przekonuje że ta inwestycja nie ma prawa się zwrócić :)))

No bo Arturo probuje cos udowodnic i bierze pod uwage jak mniemam swoj dom, tak ? Ale nie kazdy ma taki malutki jak on, czy Ty. Ja mam zuzycie 16 tys kWh na CO + 6 tys kWh na CWU - niech policzy na ten przyklad zwrot w moim przypadku ? ;)

Druga sprawa - zeby zejsc do 4800kWh / rok ile musial najpierw wlozyc inwestycyjnie? ;) To juz watek na kolejna dyskusje - czy lepiej zrobic plyte, czy za zaoszczedzone 20k pln dolozyc do pompy gruntowej zamiast powietrznej, a z kasy ktora zostanie miec zasponsorowane 5 lat ogrzewania gratis ? ;)