Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak czytam te wszystkie posty i się zastanawiam skąd macie takie wyceny pomp ? jeden przez drugiego podaje mniejszą cenę za kompletną kotłownie, a z moich poszukiwań wywnioskowałem tylko tyle : gruntowe ( dwóch producentów w moim mieście) 40-45tyś, a w sklepach od 70 tyś, za to powietrzne można znaleźć za ok 30 tyś ale nie spotkałem osoby która by polecała właśnie powietrzną

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no ok masz rację właściwie

ja mogę za siebie powiedzieć 15 -20 tyś

płytę bym teraz zrobił

mnie to zawsze nurtuję ja w swoim malutkim domu mam 31m2 okien

a ty w swoim 3 wiekszym 40m2 łącznie z dachowymi jak wam się żyję z tą ilością światełka?

wiesz my w t7ych domkach za 15 lat będziemy łatwiej mieli zmienić grzanie niż wy doprowadzić dom do jako takiej ilości zapotrzebowania

poddasze mam u siebie -po to budowałem parter żeby olać schody no ale to są przepychanki teraz

tak czytam te wszystkie posty i się zastanawiam skąd macie takie wyceny pomp ? jeden przez drugiego podaje mniejszą cenę za kompletną kotłownie, a z moich poszukiwań wywnioskowałem tylko tyle : gruntowe ( dwóch producentów w moim mieście) 40-45tyś, a w sklepach od 70 tyś,

Bo chcą Cię wydoić. Podaj wycenę to pokażemy Ci gdzie mogą być oszczędności.

mnie to zawsze nurtuję ja w swoim malutkim domu mam 31m2 okien

a ty w swoim 3 wiekszym 40m2 łącznie z dachowymi jak wam się żyję z tą ilością światełka?

Jestes pewien? Bo albo ja sie machnalem albo Ty :D Wlasnie siedze w salonie przy wykuszu ktory ma 2,5m wysokosci i liczac z bocznymi szybkami - prawie 4mb szerokosci. Do tego mam okno tarasowe 2,5 wysokie x 2,6 szerokie i jeszcze tym samym salonie - jedno okno 1 x 2mb. W sypialni mam taki sam wykusz (2,5 wysoki i prawie 4mb szeroki). To dla Ciebie malo swiatelka? :D Zawsze myslalem ze mam wyjatkowo duzo i duze okna ;)

EDIT: widze ze liczysz calosc -> wez pod uwage ze ja mam 140m2 piwnic bez ani jednego okienka, a na poddaszu mam TYLKO okna dachowe :) Wiec te mje m2 okien sa wylacznie na parterze ktory ma 140m2. W tym jest tez garaz 30m2 z malutenkim okienkiem ;)

EDIT2: widziales chociaz projekt "milej chwili" muratora ?

http://cdn4.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-m11a-mila-chwila-wariant-i-Domy_357_18_34444_634x377_crop.jpg

http://cdn13.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-m11a-mila-chwila-wariant-i-Domy_357_19_34449_634x377_crop.jpg

http://cdn31.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-m11a-mila-chwila-wariant-i-Domy_357_27_34446_634x377_crop.jpg

Malo swiatelka !? :D Sorki za maly offtopic ale wyje ze mnie zwrot "WTF !?" ;)

Edytowane przez Daga&Adam

........, ale tu piszą o odwiertach pionowych razem z pompami w takich cenach że zwala z nóg :bash:

Kliknij, zadzwoń, spytaj np : http://ghs.vot.pl/?page_id=1180&gclid=CKDd6MaWhrUCFQRc3godxgIAbQ , same odwierty przykład : http://www.odwiertypionowe.pl/

I podziel się "wrażeniami"

zastanawiający jest fakt, że dyskusja w wątku o pompach ciepła na przestrzeni ponad 1000 stron tego wątku, co kilkadziesiąt stron wraca jak bumerang jakiś oszołom (zakładam że to ta sama osoba lub pięcioraczki) i snuje te same teorie o zwrocie kosztów.

I wszyscy co mają PC mają przesrane bo się ich przekonuje że ta inwestycja nie ma prawa się zwrócić :)))

W niektórych przypadkach pompy są EKONOMICZNIE uzasadnione, w innych nie, w innych robią po prostu za gadżet, a właściciele tychże przyznają się, że w ogóle tego nie liczyli, po prostu chcieli mieć takie cuś to mają, równie dobrze mogliby sobie kupić obraz Chełmońskiego, Porsche albo podróż dookoła świata. Próbowałem zaproponować metodykę liczenia tzw. TCO (wiem, że nie wiesz co to, ale nie chce mi się tłumaczyć), aby mieć możliwości porównania różnych rozwiązań. Przypomniano mi pojęcie dysonansu poznawczego (wiem, że nie wiesz), który to w przypadku tego forum sprawia, że jest to kółko wzajemnej adoracji klepiącej się po dupach, utwierdzające się w przekonaniu, że zakup drogiej pompy to po prostu wygrana na loterii i interes życia, niezależnie od parametrów domu, w którym ją zainstalowano. Dla osób, które szukają informacji potrzebnych do podjęcia decyzji - BEZWARTOŚCIOWE. A teraz się dowiaduję, że jestem oszołomem. To co będzie następne? Czy jeśli przejdzie mi przez myśl potrzeba ekonomicznego uzasadnienia pompy, przestanę być prawdziwym Polakiem, katolikiem i stanę tam gdzie stało ZOMO? Ja rozumiem, że jest tu mnóstwo sprzedawców i instalatorów, ale żeby aż tak nachalnie? Przecież to wątek otwarty, a nie jakiś kościół świętej pompy zawsze dziewicy.

Witaj Tomek , jestem posiadaczem PC P/W , jestem zadowolony, moge polecic :)

Na piwo sie nie umowimy aby sie blizej poznac takze to musi wystarczyc :D ;)

dzięki za polecenie ale jednak chciał bym osobiście porozmawiać z kimś w okolicy kto coś takiego posiada i użytkuje na temat zalet i wad tego rodzaju pomp, a na piwo jak najbardziej można kiedyś się ustawić

W niektórych przypadkach pompy są EKONOMICZNIE uzasadnione, w innych nie, w innych robią po prostu za gadżet,.

A określenie komfort - znasz ?

I jeśli nie ma gazu w zasięgu działki, to wskaż mi inne źródło, które przy takich kosztach eksploatacyjnych jest bezobsługowe.

Edytowane przez sSiwy12

poproś muratora żeby nie podawał przy twoim projekcie 125m2 użytkowejplus 50 m2 strychu

mój dom ma dokładnie taką samą ilość. ze strychem

dół pięknie doświetlony góra tak po prusku karcer [u mnie też tak będzie]

Ja nie mam tego projektu dokladnie - tylko sie na nim wzorowalem. Moj jest wiekszy, z dolozonymi piwnicami i zupelnie innym poddaszem ;) Ale proporcje ma zachowane :)

W niektórych przypadkach pompy są EKONOMICZNIE uzasadnione, w innych nie, w innych robią po prostu za gadżet,.

Za gadżet to robią mebelki kuchenne za 10-15K. Służą tylko temu aby przed rodziną lub sąsiadami się pochwalić - nawet lepszego komfortu nie zapewniają.