Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A określenie komfort - znasz ?

I jeśli nie ma gazu w zasięgu działki, to wskaż mi inne źródło, które przy takich kosztach eksploatacyjnych jest bezobsługowe.

A dlaczego koszty eksploatacyjne mają być samodzielnie przesłanką do jakichkolwiek decyzji? Bo jeśli tak ma być, to zdecydowanie lepiej zamontować sobie 100 m2 solarów próźniowych, taka ilość nawet w środku zimy da wystarczającą ilość kwh. I co? Będę miał 3 razy taniej niż z najlepszej gruntówki.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za gadżet to robią mebelki kuchenne za 10-15K. Służą tylko temu aby przed rodziną lub sąsiadami się pochwalić - nawet lepszego komfortu nie zapewniają.

Akurat tu sie mylisz bo na komfort wplywaja przede wszystkim okucia, a porzadne okucia kosztuja. 10-15k to moze by na same okucia bluma dotykowe ze wspomaganiem elektrycznym wystarczylo.. Moze! :D

Edytowane przez Daga&Adam

A dlaczego koszty eksploatacyjne mają być samodzielnie przesłanką do jakichkolwiek decyzji? Bo jeśli tak ma być, to zdecydowanie lepiej zamontować sobie 100 m2 solarów próźniowych, taka ilość nawet w środku zimy da wystarczającą ilość kwh. I co? Będę miał 3 razy taniej niż z najlepszej gruntówki.

Teoretycznie masz rację, ale nawet najlepsze mogą nie "wydolić", a system grzewczy musi zawsze być "dostępny", a tego solary nie zapewniają.

Skoro PCi za np. 30.000zł (komplet kotłownia CO i CWU) jest be, co proponujesz w zamian (brak gazu z rury) przy założeniu, że dom potrzebuje około 12.000kWh/rok (duże zapotrzebowanie na CWU) i bezobsługowości systemu ?

Ps. Oczywiście z analizą ekonomiczną - poproszę.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

Teoretycznie masz rację, ale nawet najlepsze mogą nie "wydolić", a system grzewczy musi zawsze być "dostępny", a tego solary nie zapewniają.

Skoro PCi za np. 30.000zł (komplet kotłownia CO i CWU) jest be, co proponujesz w zamian (brak gazu z rury) przy założeniu, że dom potrzebuje około 12.000kWh/rok (duże zapotrzebowanie na CWU) i bezobsługowości systemu ?

Jeśli masz 100 KPLN, to za tyle powinno się udać zbudować podziemny super-ocieplony bufor - walec 6 x 6 m, który przechowa dość ciepła z lata na zimę. Wtedy będziesz mógł się chełpić, że ogrzewanie masz wyłącznie słoneczne i wliczając obiegówki kwh kosztuje np. 3 grosze - będziesz największym kozakiem w tym kraju. Ja nic nie proponuję, bo nic nie sprzedaję, zwracam tylko uwagę na, uwaga, obce słowo, amortyzację. Jeśli pompa kosztuje 30 i w ciągu swojego życia wytworzy np. 150 000 kwh ciepła, to samej amortyzacji jest 20 groszy / kwh + prąd, czyli w sumie 30 gr. Brzmi to trochę inaczej niż 10 groszy.

A ile amortyzacji zaplanowałeś do mebli kuchennych? Przecież na pewno żona za 10 lat będzie chciała je wymienić.

Ale meble kupuję dla komfortu, a czy jednakowo ciepło będę miał za sprawą pompy czy prądu czy gazu, to mi wisi. Gdyby mi to nie wisiało, tzn., że szukałbym gadżetu.

PS. Jako że wcześniej zostałem posądzony o to, że jestem straszną sknerą, podzieliłem się czym jeżdżę: flagowym Jaguarem z silnikiem 4.2 pojemności. Wyłącznie dla frajdy i celem realizacji marzeń, ten samochód nie znajduje żadnego uzasadnienia EKONOMICZNEGO w mojej sytuacji zawodowej czy rodzinnej.

Edytowane przez andriuss

Ciekawe jak obliczysz amortyzację kotła gazowego lub (i) na paliwo stałe, albo ogrzewania elektrycznego.

A SPA żony ?

Dokładnie tak samo. Zużycie załóżmy 150 MWh / 15 lat.

- kocioł elektryczny 4500 PLN = 3 grosze amortyzacji + 33 grosze prądu per kwh,

- pompa 30 KPLN = 20 groszy amortyzacji + 10 groszy prądu per kwh.

SPA jest niepoliczalne.

Ale meble kupuję dla komfortu

Dla jakiego komfortu - inaczej Ci się będzie kroiło mięso czy pietruszkę na mebelkach za 20K niż na 10 szafkach po 150zł? Czy w tamtych szafkach garnki dostaną jakiegoś super zapachu a tu zaśmierdną ?

Nie no idę zrobić sobie herbatkę paracelsus na uspokojenie:bash:

Dokładnie tak samo. Zużycie załóżmy 150 MWh / 15 lat.

- kocioł elektryczny 4500 PLN = 3 grosze amortyzacji + 33 grosze prądu per kwh,

- pompa 30 KPLN = 20 groszy amortyzacji + 10 groszy prądu per kwh.

Czyli z punktu ekonomii PCi jest bardziej opłacalna, bo przynosi "zysk" 9.000zł przy COP PCi trochę ponad 3 :yes:

Edytowane przez sSiwy12

Dla jakiego komfortu - inaczej Ci się będzie kroiło mięso czy pietruszkę na mebelkach za 20K niż na 10 szafkach po 150zł? Czy w tamtych szafkach garnki dostaną jakiegoś super zapachu a tu zaśmierdną ?

Weź może pomyśl zanim coś napiszesz. To mam odróżniać skąd pochodzi ciepło z podłogówki i uważać, że 1 kwh z pompy jest duuużo cieplejsza i fajniejsza niż taka z czystego prądu, ale mam sobie najtańszy szmelc kupić do kuchni? Źródło ciepła mam chęć oglądać raz na kwartał, a w kuchni być codziennie. W obecnym mieszkaniu, to nawet nie wiem czy mam ogrzewanie miejskie czy gazowe. Grunt że kaloryfery grzeją.

Czyli z punktu ekonomii PCi jest bardziej opłacalna, bo przynosi "zysk" 9.000zł przy COP PCi = 3 :yes:

Jak najbardziej masz rację, w wielu przypadkach, vel Daga&Adam taki Ecopol to wybór najrozsądniejszy także ekonomicznie. Też lubię pompy i o dziwo też będę pompę posiadał. Mnie się rozchodzi tylko o uczciwe przedstawianie kosztów całkowitych, a nie wciskanie ciemnemu ludowi, że pompa zawsze będzie 3-krotnie tańsza od gazu. W zależności od setki czynników może być zarówno droższa jak i tańsza.

No widzisz... a ja dla porownania kupilem dla siebie ( rodzinne jest inne ) SAAB'a 900 z -92' za male pieniadze....

i tym samym zaoszczedzilem na PC...

Nasze pieniądze nasza sprawa ;) Ty możesz odczuwać radość przebywając koło swojej bardzo drogiej pompy, ja jeżdżąc swoim Jagiem. Co kto lubi. Ale zdecydowanie bym się z Tobą nie zamienił.

Ja nie wiem czy Ty jakies aluzje prawisz, czy jaja sobie robisz, czy piszesz to naprawdę? :) Jeżeli naprawdę to chyba nigdy nie miałeś okazji korzystać z porządnych mebli - przez okucia mowa nie o blacie tylko o prowadnicach (lagodne, miekkie i ciche otwieranie/zamykanie szuflad) i osprzecie (wygodny magic-corner, czy chocby latwe otwieranie gornych szafek - typu lamane drzwiczki z miekkim domykiem, wygodna szuflada rogowa). Wchodzimy w offtopic.. Proponuje Ci zobaczyc chocby te prosta prezentacje: http://www.blum.com/pl/pl/03/index.php. Zobacz cala - z prezentacja wszystkich tych "bajerow" to moze do Ciebie dojdzie ze tania kuchnia z BRW nawet obok tej BLUMowej stanac nie moze, mimo ze wygladac moga identycznie :)

Mnie się rozchodzi tylko o uczciwe przedstawianie kosztów całkowitych, a nie wciskanie ciemnemu ludowi, że pompa zawsze będzie 3-krotnie tańsza od gazu..

A pisał tu tak ktoś ?

Jakoś mi sie wydaje, że zawsze pisano "w przypadku braku gazu z rury"

Edytowane przez sSiwy12

Plusfoto czym robisz zdjecia ze tak z ciekawosci zapytam moze canonem 5 D?

A pisał tu tak ktoś ?

Jakoś mi sie wydaje, że zawsze pisano "w przypadku braku gazu z rury"

Nie odwracaj kota ogonem. Skoro biedny inwestor ciągle czyta u Ciebie, że tylko koszty eksploatacyjne są ważne, i czyta, że z pompy to 10 gr. a przy gazie już dochodzą do 30 gr., to może łatwo wpaść w pułapkę marketingową.

Ja nie wiem czy Ty jakies aluzje prawisz, czy jaja sobie robisz

Przecież widzisz że robię jaja bo już inaczej się nie da. A chodzi o dziwne terminy i określanie zwrotu kosztów danej inwestycji. Do pomp czy gazu to się robi ale już o innych rzeczach się zapomina. Dlatego zaistniała ta kuchnia czy inne rzeczy typu np samochód.

Edytowane przez plusfoto