Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fantazja napewno wieksza anizeli dochody :D

I tak szczerze twierdze ze wszelkie PC nawet te Powietrze/Powietrze to dobre, ekonomiczne i alternatywne rozwiazania...

Tylko ta cena... ten pierwotny koszt.

PS ktory rocznik kota?

Mniejsza o to, ale mój model (x350), kiedy wchodził do produkcji w 2003 miał w standardzie 7" ekran z nawigacją, pneumatyczne zawieszenie, był cały z aluminium - podwozie / nadwozie i genialną dla mnie rzecz - regulację (oczywiście elektryczną) pedałów. O drewnie czy skórach nie wspominam. Teraz niektóre z tych rzeczy nie robią wrażenia, ale jednak poprzedni właściciel zapłacił wtedy za ten samochód 400 KPLN (ja oczywiście znacznie mniej).

Niestety tak samo jest z pompami. Tzw. awangarda technologiczna zapłaciła za Viessmanny czy inne Zubadany, już teraz okazuje się, że (z całym szacunkiem) prawie że garażowe firmy typu Ecopol oferują równie dobre produkty co potentaci kilka lat temu za ułamek ceny, a za 10 lat na porządku dziennym będą wyśmiewane dzisiaj pompy chińskie, tak jak teraz radośnie i z pełnym zaufaniem kupujemy samochody marki Hyundai czy Kia i jak radośnie będziemy kupowali samochody chińskie za lat 10. No. ale ktoś musi finansować ten rozwój i chwała Ci za to ;) Czyli w pewnym sensie działasz na rzecz ochrony środowiska na świecie.

Japp... nie ma to jak w piekny zimowy dzien wyjsc przed dom i zaciagnac sie "swiezym" powietrzem az do lez w oczach....

potem wziasc szmatke pojsc na tyl domku i przetrzec swoj ukochany gadzet :D

Spojrzec przez "czyste" okna na dym unoszacy sie z kominow GPEC.....

Spac spokojnie wiedzac ze recycling dziala... ze nie tylko drzewo, wegiel ale i tworzywa sztuczne wracaja do natury....

Przyjmuje jako retoryke

jesli nie ...

to lepiej ci . gizdzie ? :p

a jeszcze

co komu do jemu a jemu do komu ...

Dokładnie tak samo. Zużycie załóżmy 150 MWh / 15 lat.

- kocioł elektryczny 4500 PLN = 3 grosze amortyzacji + 33 grosze prądu per kwh,

- pompa 30 KPLN = 20 groszy amortyzacji + 10 groszy prądu per kwh.

SPA jest niepoliczalne.

znasz co to TCO masz Jaguara to czemu się na wątku pompowym kłaniasz?

TCO jak sam wiesz liczymy w czasie .....

dla przykładu, za mojego życia musiałbym przeciętnienie zainwestować:

- 6k przyłącze gazu, 2 kotły Buderus po 10k z montażem = 26k

- 3 PC PW tri11 po 35k = 105k

wszak czas liczenia TCO metody spalania gazu czy oleju o "czystym prądzie" nie wspomnę jest dużo dłuższy niż czas życia PC o PC PW nie wspominam nawet. Koszt serwisu na podobnym poziomie, choć generalnie te ceny 360-420 zł za PC PW to dużo więcej niż za gaz.

Pompowcy nie podniecajcie się:

- kocioł na gaz nie potrzebuje komina i kotłowni,

- metodyka musi być spójna więc nie piszcie, że gaz trzeba serwisować a PC PW nie trzeba,

- nie piszcie o DZ własnymi rękoma,

Wszystko musi być na tym samym poziomie - serwis coroczny zewnętrzny, dostawca/producent urządzenia grzewczego, czy nawet czas reakcji serwisu i jego koszty itp

p.s. nie żebym ten mój gaz promował na siłę, tylko musi być 1 miara do wszystkiego; bo TCO PC PW wychodzi słabo!

Edytowane przez lukasza

Nie żebym PC promował ale nawet nie wiedziałem że kotły na gaz są aż tak długowieczne i nie potrzebują żadnego komina. Po za tym u mnie nie ma gazu. A nawet gdyby był to po 45 latach obcowania z nim ja już bym nie chciał. Natomiast dla osób które mogą przyłącze mieć za grosze wcale nie odradzam. Mają alternatywę.

P.S.

A tu cytat:

" Dzięki układowi wentylatorowemu, możliwe było zastosowanie nowego typu kominów tj. przewodów powietrzno-spalinowych odprowadzających spaliny i jednocześnie dostarczających do komory spalania odpowiednią ilość powietrza"

Edytowane przez plusfoto

nie wspomnę jest dużo dłuższy niż czas życia PC o PC PW nie wspominam nawet.

1. 150.000kWh to dla PCi o mocy 7kWh, około 21.500h pracy.

2. Minimalny przebieg pracy współczesnej sprężarki to 50.000h, a nawet są firmy (producenci, sprężarek)którzy twierdzą że 100.000h pracy.

3. Różne źródła określają minimalną żywotność PCi od 20 do 25 lat.

4. Koszt sprężarki to około i max. 1.000 Euro - najdroższy element PCi.

5.. PCi potrzebuje takiej samej "opieki" serwisowej jak lodówka w domu.

6. Najstarsze PCi rotacyjne, maja dopiero trochę ponad 20 lat. Tłokowe, chodzące do tej pory dobrze ponad 30 lat np. instalacja zbudowana w 1983 roku w mieście Paderborn w Niemczech, jedna awaria, ale pompy obiegowej. Gdzieś w Szwecji jest ponoć 70 letnia PCi.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem pkt.4 i 5

znasz co to TCO masz Jaguara to czemu się na wątku pompowym kłaniasz?

TCO jak sam wiesz liczymy w czasie .....

Nie wiem co chciałeś przekazać pierwszym zdaniem. Z praktyki wszelkie analizy robimy na góra 15 lat. Jest prawie że pewne (intuicyjnie ;) ), że np. kocioł elektryczny pożyje dłużej i że pompa wygeneruje statystycznie dużo więcej kosztów serwisowych, ale po pierwsze takie założenia nie wpłyną istotnie na podane cyferki, po drugie nie chce mi się kłócić z kimś, kto zacznie udowadniać, że przecież pompa się nie psuje i chodzi bez serwisu 40 lat. Niech im tam będzie, że tak jest.

mam gaz, nawet blisko, ale koszt doprowadzenia go do mnie gazownia wyliczyła na 20tys, z tego 12tys po mojej stronie.to bylo 5 lat temu...

wiem,wiem, mój przypadek nie jest reprezentatywny...

przypadek może nie reprezentatywny ale racjonalny! Gdybym miał położyć za gaz na dziś więcej niż 8 k za przyłącze a miałbym możliwość zrobić DZ poziome to biorę PC pod razu! Oczywiście przy gazie nie robię nic sam a przy DZ duuużo, ale mam takie możliwości i chęci (zły przykład do policzenia TCO)

Värmepumpsägare !

Sąsiad wysłał pytanie techniczne pod kilkanaście adresów. Też wszędzie dostał w odpowiedzi ten, lub bardzo podobny tekst.

As you know, we are looing for the long term partner, so before cooperation, we would like to know more information about your company.

1. What's your main business?

2. Where is your market?

3. How many people do you have in your company?

4. How many pcs heat pumps did you sold in 2012?

5. Your website?

1. 150.000kWh to dla PCi o mocy 7kWh, około 21.500h pracy.

2. Minimalny przebieg pracy współczesnej sprężarki to 50.000h, a nawet są firmy (producenci, sprężarek)którzy twierdzą że 100.000h pracy.

3. Różne źródła określają minimalną żywotność PCi od 20 do 25 lat.

5.. PCi potrzebuje takiej samej "opieki" serwisowej jak lodówka w domu.

to bardzo marketingowo. W nic Ci nie wierzę - w tym wpisie bo podajesz życzenia producentów. Wierzysz, że ludzie po 15 latach wymieniają kotły na olej i gaz a PC PW będzie hulać no problem 25 latek .... no comment.

Ja muszę założyć coś koło Tri 11 kw, wyceny z www i FM ok 33-37k. Częściej 35-37k. I mówisz że sprężarki to OKOŁO i MAX 1000 Euro (a te ceny to 1 na wszystkie PC że zakładasz max?) i to jest najdroższe ..... hmm wymienisz mi sprężarkę za 4150 zł? Bo tu ludzie za prostsze awarie mają wyższe ceny (jak dojadą części).

ale w ad 5. Ci wierzę!!! Jak się przymuszę do tej PC PW to kupuje ją od Niemca lub Francuza przez firmę loco: Kolonia. Cennik tam jest od ręki 20-25% tańszy. Montaż lokalny. Nie będę przepłacał 7-8k na całości inwestycji za gwarancję 2-3 lata z obowiązkowym płatnym serwisem czyli razem przepłacał z 8-9k jak te PC PW pociagnie mi 20-25 lat a najdroższa część po 4150zł.

ale w ad 5. Ci wierzę!!! Jak się przymuszę do tej PC PW to kupuje ją od Niemca lub Francuza przez firmę loco: Kolonia. Cennik tam jest od ręki 20-25% tańszy. Montaż lokalny. Nie będę przepłacał 7-8k na całości inwestycji za gwarancję 2-3 lata z obowiązkowym płatnym serwisem czyli razem przepłacał z 8-9k jak te PC PW pociagnie mi 20-25 lat a najdroższa część po 4150zł.

jak lubie sam sobie odpowiadać.

proponuję nowy watek obok: jak zrobić DZ własnymi rękami

tym razem:

jak kupić PC PW i zamontować lokalnym serwisem klimatyzacji tą głową 30% taniej niż w PL za utratę gwarancji 2 letniej (płatnej)

Cennik Copelanda jest dostępny w sieci, ciut więcej, powiedzmy 1,5 KEUR. Cieszę się, że to Ty przytoczyłeś tę cenę. Możesz od razu odpowiedzieć na pytanie jakim cudem garażowe polskie pompy mogą kosztować 3-4 razy mniej od niemieckich produktów z odpowiednią metką, chociaż mają w środku tę samą sprężarkę, pozostały osprzęt zresztą też.

Raczej piszac o 25 latach Siwy nie mial na mysli pompy P-W tylko pompe ciepla ;)

Możesz od razu odpowiedzieć na pytanie jakim cudem garażowe polskie pompy mogą kosztować 3-4 razy mniej od niemieckich produktów z odpowiednią metką, chociaż mają w środku tę samą sprężarkę, pozostały osprzęt zresztą też.

Sprawa lezy w kosztach produkcji i marketingu oraz sieci dystrybucji.

Zreszta one chyba az 4x tansze nie sa. To chyba lekka przesada.

Chodzi mi bardziej o sytuację, że ktoś się chwali, że pompa + DZ go wyszły 20 KPLN, a średnio co dwa dni wpada na forum ktoś, kto dostał wycenę na podobną moc na markowych produktach na 70 KPLN. I taka różnica sprawia, że trudno znaleźć wspólny język.

Ale juz to opisywalismy swego czasu. Sa firmy, ktore odpowiedza Ci oferta o polowe drozsza od konkurencji. Taka taktyka. Roboty maja mniej, ale za konkretna kase. Wsrod inwestorow sa ludzie bogaci dla ktorych wysoka cena jest utozszamiana w wysoka jakoscia. Takie firmy znajduja wsrod takich zamoznych osob klientele. Drogo = dobrze. Zwykly "szaraczek" majacy scisle okreslony i nieprzekraczalny budzet na dom na taka usluge sie nie skusi.