Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

intencje masz dobre, ale ludzie i ja jakoś odbierają plazmę, tv, ...............................

A może czytaj ze zrozumieniem - tam chodziło tylko i wyłącznie o liczenie amortyzacji jako sposobu (elemencie) podejmowania wyboru. AMORTYZACJI.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ależ ja o niczym innym wyżej nie pisałem.

Jako przykład lodówka o poj. 120l, wybór między np. absorpcyjną a sprężarkową. TV 42" plazma, czy LCD? Zmywarka z grzałką 1kW, czy 1,5kW, itp. decyzje o wyborze.

No to jeszcze raz: zakładam, że kocioł elektryczny jest równie komfortowym i bezobsługowym źródłem ciepła (w rzeczywistości bardziej, mniejsza o to). Jeśli kupię pompę, to TYLKO i WYŁĄCZNIE dlatego, aby odnieść korzyści finansowe, wszelkie inne aspekty są dla mnie nieistotne. Mechanizm jest taki sam jak w przypadku kalkulacji, czy opłaci mi się montaż instalacji LPG w swoim samochodzie - nie uważam, że gaz jest fajniejszym paliwem, gdybym instalował, to wyłącznie dla pieniędzy. Z samochodem, sofą, telewizorem czy komputerem czy obrazem na ścianę wiążą się dla mnie inne aspekty, które w ekonomii nazywają się gustami i preferencjami nabywców. Ale z pewnością źródło ciepła się do tej grupy DLA MNIE nie zalicza (przynajmniej przy założeniu, że jest mi tak samo ciepło i komfortowo za sprawą prądu, pompy czy gazu, a kocioł oglądam raz na kwartał).

PS. Nigdy nie zasugerowałem, że jesteś sprzedawcą pomp ciepła, mówiłem ogólnie o sprzedawcach.

Edytowane przez andriuss

Przecież sam wykazałeś wyższość PCi nad ogrzewaniem elektrycznym - pod względem finansowym, oczywiście.

Spróbuj tak samo z gazowym z butli, czy olejowym.

Ps. a 150.000kWh, to (upraszczając) w przeliczeniu około 10 lat dla w miarę dobrze ocieplonych domów lub 15 dla dobrze ocieplonych domów.(dom o powierzchni około 150m2).

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

Wykazałem na jakimś hipotetycznym przykładzie, równie dobrze mógłbym wykazać, że instalacja markowej gruntówki na odwiertach do domu pasywnego wygeneruje straty, czyli będzie głupotą z finansowego punktu widzenia. Chodzi o wzór, metodykę obliczeń, nie rozumiesz? Jest grupa ludzi, którzy są analfabetami matematycznymi, i jak im sprzedawca powie, że robią interes życia i zaoszczędzą kupę kasy, to mu zaufają i kupią. I to kupią TYLKO ze względu na te potencjalne oszczędności, które od początku były naciągane, żeby nie powiedzieć kłamliwe.

Niechcący przykład jest adekwatny - nie wycofuj się z tego tylko dlatego, że matematyka nie "dogrywa się" z Twoją teorią.

Ale co do sprzedawców i ich metod - masz rację.

Jest taki producent PCi (Polski, ale się farbuje na Szwedzkiego), który podaje (w kalkulatorze), że zastosowanie (oczywiście ich PCi) po 30 latach daje oszczędności w wysokości 500.000zł.

Edytowane przez sSiwy12

To niewatpliwa "ozdoba" domu :D

Tak to mozesz zeobic w kamienicy od podworka, ale nie wiem czy ktos sie zdecyduje we wlasnym nowym domku.

W przypadku "gargameli" wygląda to nieszczególnie, ale w przypadku nowoczesnych domów, mających inne elementy ze stali na elewacji to nie razi.

I nie pisz "nie wiem, czy ktoś sie zdecyduje" bo juz sie dawno podecydowali, podobnie jak na czerpnie i wyrzutnie WM

Nie masz litości. Wszystko się dogrywa, bo wszystko zależy od wartości, jakie podstawimy do wzorów. Dobrze nam szło na przykładzie samochodów, to może ten przykład bardziej przemówi. Kupujesz samochód za 120 KPLN, po 4 latach odsprzedajesz go za 60 KPLN. W tym czasie zrobiłeś 60 tys. kilometrów. Jeśli chcesz wiedzieć, ile kosztowało przejechanie kilometra, bierzesz pod uwagę nie tylko koszt paliwa, ale także utratę wartości samochodu (plus serwisy, ubezpieczenia, itd. itp). Bo za sam fakt jego posiadania, niezależnie od kosztów eksploatacyjnych, zapłaciłeś 60 KPLN (różnica pomiędzy ceną zakupu i sprzedaży). Innymi słowy wszystkie koszty związane z samochodem dzielisz przez liczbę przejechanych kilometrów.

Z pompą jest tak samo, tylko nie km a kwh, nie 4 lata, a 15, 20 czy ile tam chcesz lat, a wartość odsprzedaży starej pompy przyjmujemy na 0, bo nikt nie odkupi używanej pompy - pójdzie na śmietnik. Doprawdy nie wiem jak to prościej wytłumaczyć.

edit: ta utrata wartości to w uproszczeniu amortyzacja właśnie.

Edytowane przez andriuss

Samochód nie jest przykładem adekwatnym - zwłaszcza użytkowany "po domowemu".

W "przemyśle" domowym nikt amortyzacji nie liczy - bo i po co ? Po co mi wiedza ile mnie kosztował 1km ?

Jest potrzeba, albo kaprys, to się wymienia - zaciskając zęby lub z uśmiechem, bez odpisów amortyzacyjnych.

Jeszcze raz - przykład był adekwatny i nie wycofuj się z niego.

Ps. A tłumaczyć co to amortyzacja, umorzenia, wartość odtworzeniowa, itp. jest bezcelowe - w "przemyśle domowym" to nie funkcjonuje.

Nie masz litości. Wszystko się dogrywa, bo wszystko zależy od wartości, jakie podstawimy do wzorów. Dobrze nam szło na przykładzie samochodów, to może ten przykład bardziej przemówi. Kupujesz samochód za 120 KPLN, po 4 latach odsprzedajesz go za 60 KPLN. W tym czasie zrobiłeś 60 tys. kilometrów. Jeśli chcesz wiedzieć, ile kosztowało przejechanie kilometra, bierzesz pod uwagę nie tylko koszt paliwa, ale także utratę wartości samochodu (plus serwisy, ubezpieczenia, itd. itp). Bo za sam fakt jego posiadania, niezależnie od kosztów eksploatacyjnych, zapłaciłeś 60 KPLN (różnica pomiędzy ceną zakupu i sprzedaży). Innymi słowy wszystkie koszty związane z samochodem dzielisz przez liczbę przejechanych kilometrów.

Z pompą jest tak samo, tylko nie km a kwh, nie 4 lata, a 15, 20 czy ile tam chcesz lat, a wartość odsprzedaży starej pompy przyjmujemy na 0, bo nikt nie odkupi używanej pompy - pójdzie na śmietnik. Doprawdy nie wiem jak to prościej wytłumaczyć.

edit: ta utrata wartości to w uproszczeniu amortyzacja właśnie.

Ale przecież w/g twojej teorii to jest całkowicie nie uzasadnione ekonomicznie. Lepiej było kupić samochód za 50K i sprzedać za 25. Też byś przejechał 60K kilometrów a i koszty eksploatacyjne by były mniejsze.

Wiele decyzji podejmujemy przecież zupełnie bez sensu i żadnego uzasadnienia. Dlatego też zabrałem w tym temacie głos bo dla mnie stwierdzenie kiedy mi się zwróci budowa domu lub każda inna inwestycja z tą budową związana jest zupełnie bez sensu ponieważ dochodzimy ostatecznie do wniosku o którym już napisałem wcześniej że każdy z nas jest idiotą finansowym i ekonomicznym rozpoczynając budowę domu.

e, wierzyć mi się nie chce z tą wspólnotą...z tego co kojarze, to rura w ścianie może być do mocy 21kw kotła...

21kw się zgadza .... ale w domu jednorodzinnym a nie wielorodzinnym

są też wymagania odległości od okien lub posadowienia okna nad kominem-wylotem. Dlatego "jednorodzinne" szeregówki najczęściej odpadają.

w jednorodzinnym niemal każda parterówka spełnia wymagania braku komina, piętrówka gorzej choć u mnie OK

Przepisy, Rozporzadzenie w sprawie WT ....

§ 142.

3. Dopuszcza się wyprowadzanie przewodów spalinowych od urządzeń gazowych z zamkniętą

komorą spalania bezpośrednio przez ściany zewnętrzne budynków, przy zachowaniu warunków

określonych w § 175.

§ 175.

1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody

powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone

przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych.

Najmniejsza odległość od krawędzi okna 0,5m

W przypadku "gargameli" wygląda to nieszczególnie, ale w przypadku nowoczesnych domów, mających inne elementy ze stali na elewacji to nie razi.

I nie pisz "nie wiem, czy ktoś sie zdecyduje" bo juz sie dawno podecydowali, podobnie jak na czerpnie i wyrzutnie WM

Jesli komin od kociolka gazowego wyglada tak jak czerpnia od WM, to chyba o czym innym mowimy :)

Ale przecież w/g twojej teorii to jest całkowicie nie uzasadnione ekonomicznie. Lepiej było kupić samochód za 50K i sprzedać za 25. Też byś przejechał 60K kilometrów a i koszty eksploatacyjne by były mniejsze.

Nie będę się powtarzał, że są rzeczy robione dla siebie i wyłącznie dla pieniędzy. Więc jeśli ktoś chce pompę, bo:

- jest taka fajna,

- będzie dzięki temu ekologiczny,

- sąsiedzi będą zazdrościć,

- bo tak.

To nie ma o czym mówić, powinien sobie po prostu kupić (konsumpcja). Jeśli ktoś inny chciałby pompę, żeby odnieść dzięki niej pozytywny efekt finansowy (inwestycja), powinien coś policzyć. Jak sobie budujesz dom, to konsumujesz. Idiotą byłbyś wtedy, gdybyś miał możliwość kupić identyczny dom za 100 KPLN, ale jednak zdecydował się taki sam budować za 1 MPLN, bo cokolwiek. Dlatego skoro mogę mieć ciepło i komfortowo za 4 KPLN (czysty prąd), to coś mnie musi przekonać, żeby wydać nie 4 KPLN a 40 KPLN i mieć odrobinę mniej ciepło i komfortowo. Do tego mogą mnie przekonać pieniądze w postaci oszczędności na rachunkach, ale niestety widzę, że ja głupi jak but jestem, bo idea jest taka, żeby wydać te 40 KPLN i przypadkiem nic nie liczyć i nie dociekać po co się to zrobiło, bo matematyka w życiu prywatnym nie obowiązuje. Nic to, jeszcze dużo się muszę nauczyć.

Człowieku sam wyliczyłeś i wykazałeś, że PCi jest bardziej ekonomiczna od ogrzewania samą elektrycznością.

Sam z dobrej woli i jako autorytet finansowy, bo się tym zajmujesz na co dzień.

Więc przestań teraz pitolic od początku i daj spokój temu kotu (kotowi?) bo się drze jak opętany.

MATEMATYCZNIE tego dowiodłeś.

Kazdy kto mial okazje siedziec w pomieszczeniu grzanym klimatyzatorem (a wiele osob mialo zapewne takowa) nie bedzie chcial miec tej "atrakcji" u siebie w domu. Nawet w lagodnej postaci :)

Znowu wypowiedź typu" nie mam ale wiem lepiej"

U siebie korzystamy z tej opcji i powiem że fajna sprawa i oszczędnie.

Warunkiem jest dobrej klasy sprzęt cichy, no i inwerter.

Znowu wypowiedź typu" nie mam ale wiem lepiej"

U siebie korzystamy z tej opcji i powiem że fajna sprawa i oszczędnie.

Warunkiem jest dobrej klasy sprzęt cichy, no i inwerter.

Kolejna wypowiedz typu "wiem lepiej co lubisz".

Grzeje w firmie klimatyzatorami i w domu nawet bym czegos podobnego wiedziec nie chcial. Czy wiesz lepiej, ze bym chcial?

Zastanawiam sie czemu tak malo sie w Polsce mowi o PC Powietrze/Powietrze... ( albo mnie ominelo bokiem )

Czy wiekrzosc uwarza te urzadzenia jedynie za klimatyzatory?

Większość w Polsce nastawia się na dobrodziejstwo G12, czyli taniej taryfy nocnej. Podłogówka w wylewce robi za bufor, tak więc pompa PW może być zasilana w tanich godzinach. Przy PP jest to znacznie trudniejsze.

Większość w Polsce nastawia się na dobrodziejstwo G12, czyli taniej taryfy nocnej..

Może nie większość w Polsce, tylko wśród piszących o tym zagadnieniu.

Instalacje które znam, chodzą na jednej taryfie, lub na dwóch, ale niejako przy "okazji" - nawet w instalacja w oparciu o powietrzną PCi.