Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A propo dlaczego pc a nie elektryczne ogrzewanie. Bo mam teraz kasę. Pózniej nie wiem czy będę ją miał a mniejsze rachunki pozostaną.

O - to, to. W końcu ktoś powiedział coś, z czym się w 100% zgodzę. To, że teraz mnie stać na wiele rzeczy, nie znaczy, że za rok, dwa czy pięć lat też będzie mnie stać na to. A wtedy to, czy wydam 1000, 1500 czy 3000 może ważyć na tym, czy mój domowy bilans się domknie. Ja, w odróżnieniu od państwa, nie mogę mieć deficytu (długu, którego nie sposób oddać) budżetowego. I proszę, bez argumentów typu "jak Cię nie stać..." albo "zawsze możesz sprzedać".

Edytowane przez mitch
Przesadziłem z kwotami ;)

O - to, to. W końcu ktoś powiedział coś, z czym się w 100% zgodzę. To, że teraz mnie stać na wiele rzeczy, nie znaczy, że za rok, dwa czy pięć lat też będzie mnie stać na to. A wtedy to, czy wydam 1000, 1500 czy 3000 może ważyć na tym, czy mój domowy bilans się domknie. Ja, w odróżnieniu od państwa, nie mogę mieć deficytu (długu, którego nie sposób oddać) budżetowego. I proszę, bez argumentów typu "jak Cię nie stać..." albo "zawsze możesz sprzedać".

Swiete slowa:yes:

:) To jestem w stanie zrozumiec...i PC P/P raczej nie jest 1a opcja przy budowie nowego domu lub moze generalnym remoncie starego...

Chyba ze dla domow b. dobrze ocieplonych... moze wrecz pasywnych z rekuperatorem... Mala, slaba, tania PC ... a latem A/C w szczelnym domu...

Co jakiś czas wracają pytania typu czym ogrzać kawalerkę w starej kamienicy albo istniejący dom na działce. Moim zdaniem dobry klimatyzator split lub multisplit, w zależności od potrzeb, jest bezkonkurencyjny - tani w zakupie, tani w eksploatacji, łatwy w montażu, itd. Taki co chcę go kupić (co prawda trochę do innych celów) pracuje do -15* i ma deklarowane 17 dB. Ale jak wspominasz w nowym domu jestem za podłogówką (a właściwie płytą grzewczą) i jak najwięcej taniej taryfy.

Gość Arturo72
A propo dlaczego pc a nie elektryczne ogrzewanie. Bo mam teraz kasę. Pózniej nie wiem czy będę ją miał a mniejsze rachunki pozostaną. Ja mam jedną taryfę i na razie nie zamierzam zmieniać.

Liczyliście to dokładnie ? Szczerze wątpie...

Macie teraz kasę na pompę ciepła,powiedzmy ok.40tys.zł.Ona sprawi,że będziecie mieli ok.3,5x niższe rachunki niż przy grzaniu prądem w aktualnym stanie domu.

Prawda,ale...

Macie dzisiaj 40tys.zł wolnej kasy,20tys.zł pakujecie w zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło ok.3,5x niż w przypadku jak wyżej,20tys.zł macie dalej w kieszeni,płacąc rachunki takie same jakbyście mieli pompę ciepła za 40tys.zł.

Trzeba bardziej wyjaśniać ?

Nie sądzę,bo przecież umiecie liczyć ;)

Zalety to podążając waszym tropem,"później"(10-15 lat) będziecie musieli wydać kasę,której już nie będziecie mieli na nową sprężarkę,na awarię itp.

Uważacie to za bardziej komfortowe rozwiązanie niż zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło na lata i bezstresowe płacenie rachunków ?

Ok,każdy lubi jak woli ;)

Edytowane przez Arturo72

tyle razy to już wałkowaliśmy...gdybym nie wydał tych pieniędzy na PC, to poszłyby na elewację,piwnicę,garaż itd....to już wszystko widzę, a ty widzę dalej wracasz do starej spiewki, zaraz pewnie jeszcze bardziej cofniesz się w czasie do COP=1 :p

A ja pewnie miałbym kostkę przed domem. Raczej na zmniejszenie moich rachunków by nie miała wpływu :)

Tanie mięso to psy jedzą...mówiłem o dobrym sprzęcie,są różne rozwiązania nie wiesz,nie masz, to nie doradzaj.:yes:

No chyba ze te drozsze wersje ogrzewania nadmuchowego nie nadmuchuja powietrza do pomieszczenia. Wtedy faktycznie moge sie mylic. :D

Jesli nadal dmuchaja, to takie samo badziewie jak kazde inne. Frajerzy moga po prostu tylko zabulic wiecej.:yes:

moje obserwacje mówią, ze poza użytkownikami z forum, mało kto, lub wręcz nikt nie stosuje taryf strefowych. Wynika to pewnie z przyzwyczajeń i niewiedzy. ....

Każdy kij ma dwa końce. Istnieje wiele rozwiązań, które pozwalają bezproblemowo na stosowanie 2 taryf.

Ale zobacz jakie są "preferowane" przez instalatorów - najczęściej duży bufor wodny, albo "gruba" podłogówka. W pierwszym wypadku, pomijając ewentualne straty, jest to ogrzewanie sterowalne. W drugim dochodzi do absurdów około 100m3 betonu (ze ścianami np. z silki, stropami) , o bezwładności prawie tygodniowej, przy bardzo dobrym ociepleniu domu. Sterowalność ? Jaka sterowalność.

Ps. A preferowanie takiego systemu w przypadku PCi P/W jest dla mnie niezrozumiałe.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps,

Macie dzisiaj 40tys.zł wolnej kasy,20tys.zł pakujecie w zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło ok.3,5x niż w przypadku jak wyżej,20tys.zł macie dalej w kieszeni,płacąc rachunki takie same jakbyście mieli pompę ciepła za 40tys.zł.

Może rozwinę nieco temat. Mam na ścianach 20cm styropianu, na w skosach i na stropie 30 cm wełny, do tego strych też ocieplony (tutaj już tylko 15 cm, może później jeszcze dołożę). Co miałbym jeszcze zrobić, żeby obniżyć o te 2 do 3 razy (o ten nieszczęsny COP) zapotrzebowanie na prąd? Litości, ja domu pasywnego nie miałem zamiaru budować i nie buduję. Na razie buduję się z własnych środków i mam dużą nadzieję skończyć bez kredytu. Dom pasywny nie leży w moim zasięgu (bo materiały to nie wszystko, ekipy też kosztują, a ja mam do budowy 100 km i małe możliwości kontroli). Przy okazji - ogrzewanie na prąd też kosztuje - różnica jak sądzę pomiędzy moją PCi a czystym prądem będzie w granicach 14 tys. Trochę mało jak na próbę dostosowania mojego domu do pasywniaka. A ja nie mam 40 tys. ekstra (o których piszesz), ponad założony budżet. A nawet jeśli bym miał, to to pójdzie na nowe ogrodzenie, uporządkowanie działki, kostkę, etc.

Grzanie czystym prądem - nie, nie wchodziło w rachubę od początku. Lubię mieć "zapas" - w przypadku położenia tylko kabli, jest pozamiatane. Wybór był między olejem, ekogroszkiem i PC - wodna podłogówka.

W drugim dochodzi do absurdów około 100m3 betonu (ze ścianami np. z silki, stropami) , o bezwładności prawie tygodniowej, przy bardzo dobrym ociepleniu domu. Sterowalność ? Jaka sterowalność.

Ps. A preferowanie takiego systemu w przypadku PCi P/W jest dla mnie niezrozumiałe.

Możesz trochę rozwinąć? Bo ja bym tak chciał jak opisałeś i za cholerę nie wiem po co mi ta sterowalność i co jest złego w potężnej akumulacji?

Slowo klucz, to "zmiana". Zmiana temperatury zewnetrznej. Okresy przejsciowe.

Czy Ty masz pojęcie co to znaczy mieć akumulację 50 czy 100 kwh / stopień? Amplituda temperatur dobowych może sobie wynosić i 40*, a i tak widełki nie wyjdą powyżej 1 stopnia. W tym momencie nie sterujesz termostatem, a raczej ciepłomierzem. Co ciekawe, nawet klimatyzować sobie możesz nocą, w taniej taryfie.