Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I na tym polega akumulacja, a nie na ciepłej podłodze.

Tylko widzisz, w praktyce jest to tak, ze jesli mam na zewnatrz w okolicach zera, to posadke w nocy musze zaladowac do 24*C, zeby w domu miec w ciqagu dnia w okolicy 22*C. Jak dom dostaje cieplo z zewnatrz (sloneczko), albo/oraz go nie traci tak skutecznie jak sie tego mozna bylo spodziewac, bo zamiasy 0 zrobi sie +10, to temperatura powietrza wewnatrz bardzo szybko rosnie w okolice tych 24*C i wtedy mam ochcote powybijac szyby w oknach :)

Przy lagodnych zmianach temperatury taki efekt nie wystepuje zupelnie. Najgorsze sa gwaltowne zminy i to na plus.

Edytowane przez Pyxis

Załóż rolety ;-) Masz sterowanie pokojowe, czy pogodowe ?

Steruje pogodowo i temperatura posadzki.

Rolety mam, ale takie materialowe. Nie takie zewnetrzne aluminiowe. Zbyt klaustrofobicznie sie robi wtedy ;)

BTW: Sloneczko wcale nie musi swiecic do wnetrza. Wystarczy ze temp sciany osiagnie nascie *C i juz dom przez sciane ciepla nie traci. Polowa powierzchni scian i dachu mniej, to sporo mniejsze straty.

Twoje sterowanie magazynuje energię na zapas nie znając prognozy pogodyna następny dzień i chyba stąd te efekty. Spróbuj dołożyć sterowanie pokojowe i na nim się oprzeć - powinno być lepiej. Pokojowe będzie dociągać braki a nie magazynować na zaś.

Tylko widzisz, w praktyce jest to tak, ze jesli mam na zewnatrz w okolicach zera, to posadke w nocy musze zaladowac do 24*C, zeby w domu miec w ciqagu dnia w okolicy 22*C.

W praktyce to może tak być u Ciebie, bo masz suporex, niezbyt imponujące ocieplenie i wełnę w dachu. Pobieżnie u siebie wyliczyłem prawie 100 kwh / stopień akumulacji. Pokaż mi takie słońce, który dorzuci te 300 kwh zimą, żeby podbić mi temperaturę o 3*. Umówmy się, Twój dom nie jest akumulacyjny.

Twoje sterowanie magazynuje energię na zapas nie znając prognozy pogodyna następny dzień i chyba stąd te efekty. Spróbuj dołożyć sterowanie pokojowe i na nim się oprzeć - powinno być lepiej.

A sterownik pokojowy bedzie znal prognoze na dzien nastepny? Jesli nie, to co on pomoze, skoro pompa w dzien nie chodzi, wiec czym bedzie sterowal?

Rolety mam, ale takie materialowe. Nie takie zewnetrzne aluminiowe. Zbyt klaustrofobicznie sie robi wtedy ;)

BTW: Sloneczko wcale nie musi swiecic do wnetrza. Wystarczy ze temp sciany osiagnie nascie *C i juz dom przez sciane ciepla nie traci. Polowa powierzchni scian i dachu mniej, to sporo mniejsze straty.

Z tymi roletami to bzdura:yes: a to co napisales dalej to bzdura do kwadratu:D

raczej sie zagalopowales:D

W praktyce to może tak być u Ciebie, bo masz suporex, niezbyt imponujące ocieplenie i wełnę w dachu. Pobieżnie u siebie wyliczyłem prawie 100 kwh / stopień akumulacji. Pokaż mi takie słońce, który dorzuci te 300 kwh zimą, żeby podbić mi temperaturę o 3*. Umówmy się, Twój dom nie jest akumulacyjny.

Skoro nie jest akumulacyjny, to dlaczego mam problemy z nadmierna akumulacyjnoscia w pewnych warunkach? Slabe ocieplenie powinno pomoc w utracie nadmiaru ciepla i to szybko.

Sloneczko nie podbija prawie nic, tylko przeszkadz w "typowym" traceniu energii przez dom. Warto, zebys to zrozumial, bo inaczej sie nie dogadamy.

Tylko widzisz, w praktyce jest to tak, ze jesli mam na zewnatrz w okolicach zera, to posadke w nocy musze zaladowac do 24*C, zeby w domu miec w ciqagu dnia w okolicy 22*C..

Oto chodzi. Ta posadzka ma dużą akumulację, czyli będzie dążyła do wyrównania temperatury swojej z otaczającym powietrzem, bo dopiero wtedy proces wymiany się zatrzyma. A tu jest ponad 120t (sto dwadzieścia ton, bo tyle waży 67m3) betonu w samej posadzce.

Bo za dużo chcesz się nachapać na przyszłość ;-)

No to wlasnie pisze, ze w warunkach typowych, czyli stalej lub nie zmieniajacej sie skokowo temperaturze zewnatrznej dziala to idelanie. Te kilka dni w okresach przejsciowych gdy sie nagle ociepla jakos daje rade po prostu intensywniej wietrzac. Per saldo na pewno wychodzi duuuuzo na plus w kosztach. :)

Oto chodzi. Ta posadzka ma dużą akumulację, czyli będzie dążyła do wyrównania temperatury swojej z otaczającym powietrzem, bo dopiero wtedy proces wymiany się zatrzyma. A tu jest ponad 120t (sto dwadzieścia ton, bo tyle waży 67m3) betonu w samej posadzce.

Dlatego uwazam, ze przegiecie w ta strone moze byc klopotliwe w sterowaniu takim ogrzewaniem. Zreszta tez chyba z tym sie zgadzasz.

Twoje sterowanie działa w okresach o dużej zmienności temperatury tak, jakbyś się rozpędzał przed górką, a górka nagle znika - a ty masz za dużo energii i nie masz co z nią robić. To nie jest kwestia za dużej akumulacji, tylko za dużego jej naładowania. U mnie po wyłączeniu pc temperatura w domu już nie wzrasta, tylko jest stabilna przez jakiś czas, a później tylko spada.