Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla wyjaśnienia,bo widzę,że nie wiesz o co biega i mylisz pojęcia,grzanie prądem to nie tylko kable,to także wodna podłogówka.

Ok, nie wziąłem tego pod uwagę. Tak czy inaczej, to jedna rzecz wyrwana z kontekstu. No, ale gdzie dwie osoby, tam trzy opinie, więc nie ma się co spierać o drobiazgi. PCi jest, to trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podpowie ktoś, czy aby zrobić legalnie odwierty mniej niż 30m głębokości (lub kolektora poziomego) niezbędne jest zgłoszenie do jakiś innych urzędów niż tylko wydział budownictwa miejscowego starostwa (projekt zamienny, ew. sam projekt jeśli ktoś miał od razu PC z odwiertami)? Obiło mi się o uszy, że jeszcze do jakiegoś urzędu gospodarki wodnej trzeba, ale pewności nie mam...

Może ktoś życzliwy i posiadający pewne informacje podzieli się wiedzą na ten temat, zamiast ciągnąć bezowocny dialog?

Podpowie ktoś, czy aby zrobić legalnie odwierty mniej niż 30m głębokości (lub kolektora poziomego) niezbędne jest zgłoszenie .......

Jest z tym problem. Ustawodawca wykreślił (styczeń 2012r) z kompetencji PGiG odwierty do 30m i wykopy poziome (w starej były), dla potrzeb pozyskania ciepła z ziemi.

Jednocześnie w tym samym czasie była opracowana nowela PB, która dodawała wykonanie tych prac do katalogu Art. 29 - niestety nowela nie weszła w życie.

Pod PW, też to nie podpada i jest (może być) problem.

Ale, jeśli jest to obszar górniczy, to PGiG obejmuje te roboty, czyli tylko zgłoszenie do starostwa (geologia) + ewentualnie projekt prac geologicznych.

Moim zdaniem i przy obecnym stanie prawnym:

Rozwiązaniem jest (poza obszarem górniczym), wiercenie np. 31m, wtedy zgłoszenie w starostwie(geologia lub ochrona środowiska) zamiar wykonania kolektora + projekt takich prac.

W zasadzie jeśli się umieści w projekcie budowlanym, taki sposób ogrzewania, to wystarczy.

Jeśli projekt jest zatwierdzony, z innym sposobem grzewczym, to wymagać będzie kwalifikacji zmiany przez projektanta i naniesienia tych zmian na projekcie.

Na zgłoszenie (PB), w obecnym stanie prawnym nie przejdzie i teoretycznie urząd może wymagać PnB na wykonanie kolektora poziomego lub (i) na wykonanie kolektora pionowego do 30m.

Teoretycznie, bo ani kolektory pionowe, ani poziome nie podlegają ewidencji geodezyjnej.

Czy osuszam powietrze i pozbywam sie wilgotnosci majac P/P wlonczona.... ?

:)

Jest to możliwe, ale tylko w jednym przypadku, kiedy wylot powietrza z P/P znajduje się w pomieszczeniu (domu).

Kiedyś były (i są) takie "kombajny" wentylacyjno-grzewcze w których część powietrza (a w lecie całość - taka klimatyzacja) było skierowane do wewnątrz budynku.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem drugi cytat

Jest z tym problem. Ustawodawca wykreślił (styczeń 2012r) z kompetencji PGiG odwierty do 30m i wykopy poziome (w starej były), dla potrzeb pozyskania ciepła z ziemi.

Jednocześnie w tym samym czasie była opracowana nowela PB, która dodawała wykonanie tych prac do katalogu Art. 29 - niestety nowela nie weszła w życie.

Pod PW, też to nie podpada i jest (może być) problem.

Ale, jeśli jest to obszar górniczy, to PGiG obejmuje te roboty, czyli tylko zgłoszenie do starostwa (geologia) + ewentualnie projekt prac geologicznych.

Moim zdaniem i przy obecnym stanie prawnym:

Rozwiązaniem jest (poza obszarem górniczym), wiercenie np. 31m, wtedy zgłoszenie w starostwie(geologia lub ochrona środowiska) zamiar wykonania kolektora + projekt takich prac.

W zasadzie jeśli się umieści w projekcie budowlanym, taki sposób ogrzewania, to wystarczy.

Jeśli projekt jest zatwierdzony, z innym sposobem grzewczym, to wymagać będzie kwalifikacji zmiany przez projektanta i naniesienia tych zmian na projekcie.

Na zgłoszenie (PB), w obecnym stanie prawnym nie przejdzie i teoretycznie urząd może wymagać PnB na wykonanie kolektora poziomego lub (i) na wykonanie kolektora pionowego do 30m.

Teoretycznie, bo ani kolektory pionowe, ani poziome nie podlegają ewidencji geodezyjnej.

Dzięki Siwy. Czyli jeśli projekt zamienny z pompą i płytkimi odwiertami przejdzie przez starostwo (wydział budownictwa) i nie zgłoszą zastrzeżeń wydając kolejne pozwolenie na budowę, to mogę z czystym sumieniem przystąpić do odwiertów i montażu pompy.

Dodam tylko, że w tym przypadku, wcale nie musi być (teoretycznie) projekt zamienny, bo (teoretycznie) nie jest to zmiana istotna - ale o tym powinien zdecydować projektant.

Rozmawiałem z dwoma projektantami - twierdzili zgodnie, że zmiana sposobu ogrzewania (źródła ciepła w CO) jest jak najbardziej zmianą istotną.

Zirius ma genialne rozwiązanie grzania CWU.

A zamiast "stieibla" może jego klon Tecalor TTF - o ponad 10.000zł tańsze. http://www.tecalor.de/Kunden-Portal/TTF..eco.html link do polskiego przedstawiciela podawany wielokrotnie.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem link

podobno z bezpośrednim parowaniem są bezobsługowe natomiast w gruntowych glikol idzie do wymiany.

Czy orientujecie się co jaki czas i jaki jest koszt wymiany glikolu ?

Glikol wymieniać? No może po 30-tu latach... Po trzech u mnie nie zmienił parametrów. To nie solary gdzie różnice temperatur sięgają 120 stopni.