Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

natomiast w gruntowych glikol idzie do wymiany.

Czy orientujecie się co jaki czas i jaki jest koszt wymiany glikolu ?

Dopoki nie straci swoich wlasciwosci, a ze pracuje w warunkach idealnych (roznica temperatur max ~15stC i sama temperatura niska) to przypuszczam ze wymiana dopiero z wymiana samej pompy czyli z 30 lat. Najstarsza instalacja jaka znam z glikolem dziala od 1997r. - glikol nie byl wymieniany ani razu - co sezon tylko jest 100-200ml dopompowywane przez wlasciciela :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, Będę budowała dom o pow. uż 220m2. Szukam jak najtańszego ogrzewania, stąd pomysł o pompie. Mogę mieć gaz, piec na eko groszek, kominek z płaszczem wodnym no i pompę. Nie bardzo wiem na co się zdecydować...Pewnie na parterze chciałabym mieć ogrzewanie podłogowe, w dwóch łazienkach na piętrze też, reszta normalne kaloryfery. Czy wodę można ogrzewać latem z pompy? Czy ogrzewanie podłogowe jest dobre? może lepiej tradycyjne? Proszę pomóc "blondynce":)

Witam, Będę budowała dom o pow. uż 220m2. Szukam jak najtańszego ogrzewania, stąd pomysł o pompie. Mogę mieć gaz, piec na eko groszek, kominek z płaszczem wodnym no i pompę. Nie bardzo wiem na co się zdecydować...Pewnie na parterze chciałabym mieć ogrzewanie podłogowe, w dwóch łazienkach na piętrze też, reszta normalne kaloryfery. Czy wodę można ogrzewać latem z pompy? Czy ogrzewanie podłogowe jest dobre? może lepiej tradycyjne? Proszę pomóc "blondynce":)

Ciekawi mnie bardzo skąd pomysł o kaloryferach...

Ale ile razy słyszałeś że jak podłogówka to kafle plus że się nie nadaje do sypialni, bo kurz unosi? I dlaczego jak to usłyszysz po raz kolejny, to będzie to ciekawe czy zaskakujące?

No właśnie. Kiedyś wystarczyło spalić czarownice i było po kłopocie, a dzisiaj każą nam się edukować. A że ciężko idzie to inna sprawa.

Jestes sobie teraz w stanie zafundowac przy budowie domu pompe zamiast pradu na cele CO?

Czy jestes pewien i polozysz jakis czlonek pod topor, ze bedziesz w stanie za 20 lat pacic rachunki za czysty prad ktorym bedziesz grzal dom? ;)

analizowaliście taki a nie inny okres, nie ma sensu dywagować, bo może za 20 lat prąd być 10x tańszy niż teraz i co wówczas?

Czyli PC gruntowa i powietrzna to dla głupich i głupszych :)

I trudno temu zaprzeczyć

to tak jak mercedes i volvo.... czy są dla głupich i głupszych? :0

Błędne rozumowanie. Nadmuchem nigdy nie zmieścisz się w taniej taryfie. Będziesz musiał i to grubo grzać w dzień.

oczywiście racja, postaw sobie piec akumulacyjny ze złomowiska zamiast farelek

No - nawet 3 pytania

1. Rozumiem, że sam tak ogrzewasz dom - podasz koszt ogrzewania za np. styczeń tego roku, albo luty 2012r.?

2. A podatek Belki, to od tej kwoty kto płaci ?

3. A ile zaoszczędzi na CWU, akurat On potrzebuje około 5.000kWh/rok ?

1. nie, akurat ogrzewam gruntową, moje rachunk iza zeszłe lata masz w arkuszu rwxw

2. uwzględniony

3. jak potrzebujesz 5000kWh na CWU to proponuję wyrzucić basen z domu :)

Nie mam pytań,ja to wszystko wiem i w pełni się zgadzam,może nie o falerki ale o COP1 ;)

U mnie graniczną kwotą dla pompy ciepła było 20tys.zł i ani grosza nie wydałbym więcej.

racja :) to był taki żarcik :) nie wiedziałem, że wzbudzi tyle kontrowersji

no to po kolei

to jest MOJE ZDANIE , tylko i aż, a ostrzegam wątpię zebym był nieomylny :p

jeśli masz możliwość gazu, ale z sieci, nie z baniaka w ogródku, to bierz gaz

porzadnie zrobiony dom i dobry piecyk i będzie dobrze...

jeśli nie masz możliwości gazu z sieci - to pompa, chyba ze chcesz mieć kotłownię w salonie (kominek) albo zasuwać z węglem:P

jeśli PC to pogłogówka, ewentualnie parę drabinek w łazienkach... ale podłogówka to podstawa (może być też płaszczyznowe na ściany - na sufit nie widziałem i nie słyszałem:P) Wodę można tez ogrzewać latem z PC, nie ma z tym problemów..

to oczywiście w skrócie:P

Edytowane przez okobar

Dziękuję Okobar, jednak można napisać to 100-tny raz ;) Chyba muszę się wczytać w jakieś instrukcje, dowiedzieć jak działają dokładnie pompy. Wiem, ze gaz jest najłatwiejszy w obsłudze, ale dom mamy spory i nie chcę całej pensji dawać na opłacenie gazu. Zaraz powiecie że mogłam dom mniejszy wybrać, no może, ale mam duży i szukam najlepszego czytaj najtańszego rozwiązania :) Tak czy siak dziękuję za podpowiedzi i idę się dokształcać, zwłaszcza w skrótach, których jest tu wiele a ja początkująca nie bardzo wiem co oznaczają...

witajcie,

ponieważ jestem totalnym laikiem a nawet blondynką liczę że mi pomożecie policzyć co powinnam zainstalować do mojego domku.

Bede bardzo wdzięczna za wszystkie informacje.

poniżej projekt domu

http://foto0.m.ocdn.eu/_m/36a1992d106bee9b3d631d370f0cab98,6,19,0.jpg

oraz rzuty

http://foto0.m.onet.pl/_m/9dd38d326f45a887314717a2557e78d8,10,19,0.jpg

powierzchnia 145m2 mieszkańców 2-3osoby parametry; fundament sciana 10cm xps, podłoga na gruncie 20cm styro, scisny zew porotherm25cm+20styro, stropodach wiązary+ 30-40cm wełny, duże przeszklenia (okna energooszczędne montaż nie na kotwach ale z taśmami)

gazociąg w cenie przyłącza jakieś 1800zł dociągną do granicy działki, dalej już na moj koszt 50mb do budynku, wentylacja mechaniczna+reku, kominek rekreacyjnie, komin w kotłowni jeszcze może powstać stopa w fundamencie jest, reszta kominów zlikwidowana.

nie wiem gaz czy prąd a jak prąd to co? mam wycenę na pompę Nibe 1245 - 8kw plus kolektory pionowe, całe centralne podłogówka, woda, kotłownia wszystko bez wylewek robora plus materiały 73700 jeszcze bez negocjacji a reku z całą instalacją

Vent-Axia” model Kinetic Plus B - 13600

to spore koszty nie wiem ile taki gazociąg kosztuje no i faktycznie dodatkowe rachunki i koszty stałe co miesiąc.

ale to co najbardziej mnie zastanawia to koszt prądu przy tej orefcie podano mi że na sezon 6m-cy:

Zapotrzebowanie ciepła z programu OZC : 25000 kWh

Co przy sprawności systemu śr. COP =4,80 daje : 5208 kWh

Zużycie w I taryfie elektrycznej : 50 % tj. 2604 kWh x 0,69zł= 1796zł

Zużycie w II taryfie elektrycznej : 50% tj. 2604 kWh x 0,34 zł= 885 zł

Sumaryczne koszty ogrzewania : 2681 zł / sezon grzewczy ( 6 m-cy)

Co daje : 446 zł/miesiąc

to za przeproszeniem d...y nie urywa, moj zanjomy ogrzewa groszkoem 300m2 i ma takie same koszty

Co Wy drodzy forumowicze myślicie na ten temat? te koszty to faktycznie takie mogą być? wydaje mi się że dom dość ciepły buduję.

No i ten dylemat gaz i kodensat czy prąd?

pomózcie proszę bo czytam i czytam ale to trudne jednak dla laika :)

Edytowane przez johana

Zapotrzebowanie ciepła z programu OZC : 25000 kWh

:)

Ło matko przecież to durszlak przy tej powierzchni a nie chociaż poprawnie ocieplony dom. Kto Ci to liczył? On nawet obecnych norm chyba nie spełnia. Prawie 200W/m2

Edytowane przez plusfoto

3. jak potrzebujesz 5000kWh na CWU to proponuję wyrzucić basen z domu :)

To jest standardowe zuzycie dla rodziny 4-osobowej. Ja tyle zuzywam a mieszkam tylko z zona - po prostu lubie dlugie gorace prysznice :)

Pompa CWU grzeje mi 3 x dziennie po 40 minut, zuzywajac przy tym srednio ok. 3kW, czyli zuzywa 6kWh * cop 3 = 18kWh realnie. * 365 dni = 6570kWh. Naprawde nie trzeba miec basenu. Jak lubi wanne to 4-osobowa rodzina zuzyje nawet blizej 8 tys kWh.

uściślę że w tej kwocie za samą pompę to 28tyś, odwierty pionowe 16tyś, bardzo dziękuję Wam za pierwsze informacje czekam na jeszcze :), buduję w Łodzi niedługo targi budowlane to się wybiorę ale chciałabym mieć jakąś podstawowoą wiedze do dyskusji, im więcej tym lepiej :)

czyli wiem już że pompa ok cena można taniej