Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

powierzchnia 145m2 mieszkańców 2-3osoby parametry; fundament sciana 10cm xps, podłoga na gruncie 20cm styro, scisny zew porotherm25cm+20styro, stropodach wiązary+ 30-40cm wełny, duże przeszklenia (okna energooszczędne montaż nie na kotwach ale z taśmami)

To masz bardzo podobny domek do mojego tylko ja mam 2 x wiekszy :D I dodatkowo z pelnym podpiwniczeniem.. I mam obliczone (i potwierdzone przez 3 sezony) zuzycie ok. 16 tys kWh na CO + 5 tys kWh na CWU. U Ciebie licz maksymalnie 10 tys kWh na CO + CWU to juz zalezy.. Ja bym srednio przyjal 5 tys kWh. Kto Ci to liczyl ? Jezeli to dane z projektu to wyrzuc i zrob / daj zrobic komus porzadnie te obliczenia!

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

policzyła mi to firma zajmująca się nowoczesnymi systemami grzewczymi i podała w ofercie :)

no więc mnie nie powaliło i zaczełam się zastanawiać po co mam wydać tyle kasy żeby miesiecznie płacić ponad 400zł za grzanie toż to sie da bez problemu osiągnąć każdym chyna paliwem bez łaski

zastanawiam się jeszcze nad tym gazem tylko do pieca bo gotowanie to już prąd ale nie mam pojęcia ile przyjąć koszt za mb gazociągu i uruchomienie kotłowni gazowej oraz nie wiem realnie ile kosztowała by mnie sensowna pompa przy takim domku i ociepleniu bo chyba można taniej niż te 44tyś oczywiście bez straty na jakości

Johana - jeśli zmieścisz na działce kolektor poziomy to już zaoszczędzisz parę tysięcy w porównaniu do odwiertów. Poszukaj ofert innych firm. Producentów pomp godnych uwagi jest wielu więc nie ograniczaj się do Nibe. My też wybudowaliśmy się niedaleko (mamy jakieś 45 km do Łodzi) ale jak szukaliśmy to miejscowe firmy były b. drogie. Ostatecznie wykonawca był z zupełnie innego regionu i jesteśmy zadowoleni (przynajmniej na razie).

Rozmawiałem z dwoma projektantami - twierdzili zgodnie, że zmiana sposobu ogrzewania (źródła ciepła w CO) jest jak najbardziej zmianą istotną.

Z tego co piszecie to jak zwykle w naszym pięknym kraju nic nie wiadomo, może jest tak, a może inaczej. Dowiadywałeś się może o ogrzewaniu prądem ? Przecież pc działa na prąd. Ktoś z forum tak kiedyś zrobił i przeszło.

Gaz latwiejszy w obsludze!? W ktorym momencie i dlaczego? Gaz to wybuchowa mieszanka, ogien, palniki, koniecznosc wlasciwej wentylacji, wyrzucania spalin i tego typu cuda wianki. Pompa jest 45238989 x prostsza w instalacji i "obsludze" :)

W moim rodzinnym domu jest piec gazowy. Ustawiasz temp. i tyle. Dlatego pomyślałam, że nic prostrzego nie ma. Co do pompy to mam pytanie, pewnie głupie i jak się dokształcę to będę się z tego śmiać, ale czy pobierając ciepło z gruntu jestem w stanie ogrzać dom 220m2? Mieć ok 19-20stC? Do tego jeszcze mieć ciepłą wodę?

Nie mow ze majac juz PC twierdzisz ze COP=1 jest zadawalajacy dla zasady... :D Majac lub mogac miec dzialajacy COP>3

A kto wie, moze za 20lat beda P/W z COP 8 , i nadmuchem cieplego powietrza poprzez elektryczne nagrzewnice... jak ten prad tani bedzie...:rolleyes::lol2:

Moze sie faktycznie troche "zagalopowalem". Jak juz zakladamy takie dziwne rzeczy, to moze PCi tez beda 10x tansze a ja bede mial wieksza miesieczna emeryture z ZUS niz teraz zarabaim przez kwartal? ;)

policzyła mi to firma zajmująca się nowoczesnymi systemami grzewczymi i podała w ofercie :)

no więc mnie nie powaliło i zaczełam się zastanawiać po co mam wydać tyle kasy żeby miesiecznie płacić ponad 400zł za grzanie toż to sie da bez problemu osiągnąć każdym chyna paliwem bez łaski

Kazdym paliwem? 25 tys kWh to energia 90GJ. Gaz ma kalorycznosc ok 34MJ / m3, czyli zuzyjesz go ok. 2650 m3. Po ~2,4 daje to kwote blisko 6 tys pln, czyli 1000 pln / mc przez pol roku.

Moze sie faktycznie troche "zagalopowalem". Jak juz zakladamy takie dziwne rzeczy, to moze PCi tez beda 10x tansze a ja bede mial wieksza miesieczna emeryture z ZUS niz teraz zarabaim przez kwartal? ;)

Z emeryturą (nominalnie) to prawie na bank - będę przecierał oczy ze zdumienia, jeśli za to ciągłe drukowanie kasy nie trafi nas hiperinflacja.

Że PCi tańsze (realnie) - nie wiem ile razy, ale na bank. Skoro teraz sprzedaje się klimatyzatory (działające) po 1500 PLN i ktoś na tym jeszcze zarabia, należy zakładać że ekonomia skali ma jednak potężne przełożenie na ceny. I żeby nie było, że porównuję do komputerów czy telewizorów - mówię o bardzo podobnych urządzeniach, które 10-15 lat temu kosztowały naprawdę dużo i kojarzyły się z luksusem.

Że COP będzie wyższe, to prawie na bank, choć na pewno nie dojdzie do 8. Obecnie jest to Carnot x ca. 45% sprawności układu.Silniki prądu stałego i szereg usprawnień powinny dać jakieś 60-70% sprawności w przeciągu 10-20 lat.

Pytanie może z innej beczki. Czy instalując pompę ciepła budowaliście 'na wszelki wypadek' komin do podłączenia innego rodzaju kotła? Wszystkie kominy wentylacyjne w przypadku WM się likwiduje ale jaka jest tendencja, jeżeli chodzi o kominy w kotłowni?

Ja mam tylko jeden maly komin na caly dom - do kominka. Nie mam innych kominow. Po co ten "na wszelki wypadek" ? Czego sie obawiasz? :) Ze nie bedzie grzac? Ze nie bedzie tanio? Ze za 30 lat jak pompa Ci sie zepsuje to nie bedzie mozna kupic nowej ? :D Nie ma sie czego bac, a z kominow rezygnuj - po co ich tyle?

Większość jak czytam zostawia jeden komin pod kominek , a jeśli chodzi o komin w kotłowni ,jeżeli nie jest to ten sam co do kominka i jeżeli już nie jest za późno na likwidację to raczej z niego rezygnuje .

Czytałem gdzieś na FM , że ktoś ma w budynku gospodarczym mały kocioł na węgiel i dopowadzone rury do domu

W moim przypadku, jeżeli nie zrobię takiego komina w trakcie budowy, to nie mam już możliwości wykonania w przyszłości żadnego innego manewru :(

W najgorszym razie jezeli rzeczywiscie tak bardzo sie martwisz - wyciagnij ten komin od "kotlowni" w gore ale nie wyjezdzaj nim nad poszycie dachu. Po prostu zaslep, zapianuj od gory, ociepl zeby nie bylo mostka i tyle. Jak za 50 lat przyjdzie niemiec albo rus i zabierze prad to sobie sciagniesz piec dachowek , domurujesz gore komina i bedziesz mogl palic upragnionymi patykami z lasu ;)