Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie może z innej beczki. Czy instalując pompę ciepła budowaliście 'na wszelki wypadek' komin do podłączenia innego rodzaju kotła? Wszystkie kominy wentylacyjne w przypadku WM się likwiduje ale jaka jest tendencja, jeżeli chodzi o kominy w kotłowni?

Ja tak, ale było to podyktowane tym,że miał być piec na pellet. z powodu ceny pelletu wybrałem pc ale komin już został.

Jakby nie patrzeć, to komin jest potężnym mostkiem termicznym - co należy mieć na uwadze.

Osobiście znam tylko jeden dom bez kominów, ogrzewany powietrzną PCi.

Jako źródło awaryjnego zasilania, są grzałki elektryczne i agregat prądotwórczy.

Ale inwestor ma taki projekt, że bez problemu może dobudować komin zewnętrzny i obudować go, lub nie, kotłownią doklejoną do budynku.

:)

Dach płaski więc to tylko kwestia wymurowania komina z silki z możliwością włożenia np. wkładu z kwasiaka.

Jesli bardzo chcesz ten "zapasowy" komin, to go zrob na gotowo. Jelsi uznasz, ze niepotrzebny, to nie rob wogole. IMHO nie ma co robic takich polowicznych rozwiazan, ze niby masz komin, ale faktycznie, to go nie masz. Szkoda zachodu :)

BTW: JA mam u siebie w kotlowni takowy, ale jako "blad wieku dzieciecego". W niczym on nie przeszkadza, ale pewnie tez nigdy niz bedzie uzywany. Bez niego koszta calego komina bylyby mniejsze o jakies 1,5-2 tys zl.

Jesli bardzo chcesz ten "zapasowy" komin, to go zrob na gotowo. Jelsi uznasz, ze niepotrzebny, to nie rob wogole. IMHO nie ma co robic takich polowicznych rozwiazan, ze niby masz komin, ale faktycznie, to go nie masz. Szkoda zachodu :)

Jezeli to ma byc z silki to niech robi - moj murarz mnie nic nie skasowal dodatkowo za komin, tym bardziej ze to wlasciwie bedzie sciana z dziura ;) Nie ma sensu wyciagac go na gore z dwoch powodow - po pierwsze bedzie stanowil mostek, po drugie to wlasnie wykonczenie komina na gorze jest najbardziej kosztowne (klinkier). Samo wyciagniecie przez jedna czy dwie kondygnacje z silki to "groszowe sprawy". A zawsze w razie potrzeby mozna go bedzie uzyc. Ja tak akurat nie zrobilem no ale jak kolega ma opory.. To czemu nie? Ja nie widze przeciwskazan :)

Jezeli to ma byc z silki to niech robi - moj murarz mnie nic nie skasowal dodatkowo za komin

Takie rzeczy podczas budowy to "pierdniecie w make", ale po zakonczeniu budowy, to urasta do naprawde powaznej inwestycji. Jak i tak wyprowadzxa jeden do kominka i bardzo pragnie miec "zapasowy", to robic od razu. Jak nic nie wyprowadza, to dac sobie spokoj z kominem. IMHO oczywiscie. :)

w planie budowy mam jeden z kominka i jeden z kotłowni

tak na wszelki wypadek

wciąż się zastanawiam czy na działce dawac poziomy kolektor czy pionowy, mieć rurki pod całym trawnikiem, czy nie mieć....

jak pionowe to zmieszczę oczyszczalnię z drenażem, jak poziome to tylko biologiczną max 3 metrową :) bez drenażu oczywiście....

i dylemat narasta...

acha, glokolowa pozioma mi nie wejdzie, zostaje tylko bezpośrednie parowanie - czyli "gazowa" PC:P

Jeśli przed budową mamy OZC (które jednak, jak widać w innym wątku, nie jest w 100% zgodne z praktyką - a raczej praktyka z nim), do budowy przyłożymy się, to zakładany system grzewczy (w tym przypadku pompa ciepła) sprawdzi się i awaryjne źródło ciepła nie jest potrzebne. Zaoszczędzimy przy tym na dodatkowych instalacjach (m.in. komin). Problem braku prądu przez dłuższy czas zlikwiduje odpowiednia akumulacja budynku.

Osobiście jestem zdania, że w nowych domach powinno pozwalać się na ogrzewanie TYLKO źródłem nie wytwarzającym spalin zatruwających środowisko i mieszkańców. Wszystkie śmieciuchy winny być zakazane.

Osobiście jestem zdania, że w nowych domach powinno pozwalać się na ogrzewanie TYLKO źródłem nie wytwarzającym spalin zatruwających środowisko i mieszkańców. Wszystkie śmieciuchy winny być zakazane.

Jestem dokładnie tego samego zdania. Ale jak jesteś taki odważny to spróbuj to napisać u węglowców :D

Jeśli przed budową mamy OZC (które jednak, jak widać w innym wątku, nie jest w 100% zgodne z praktyką - a raczej praktyka z nim), do budowy przyłożymy się, to zakładany system grzewczy (w tym przypadku pompa ciepła) sprawdzi się i awaryjne źródło ciepła nie jest potrzebne.

Brak pradu, bo sie w zimie drzewo przewalilo na linie przesylowa, albo oblodzenie pourywalo kable moze sie zdarzyc. Warto wtedy pomyslec o czyms, zeby dam "dupsko" nie marzlo. Tak dla spokojnosci. Nie uwazasz? :)

Kominka nie robi sie z mysla uzycia 1x na 5-10 lat przy awarii, ale raczej z potrzeby ogladania ognia w domu i atmosfery ktora zapewnia. Niektorzy takie cos bardzo lubia i wzgledy ekonomiczne sachodza na dalszy plan - jak przy wszystkich przyjemnosciach tego Swiata ;).

Brak pradu, bo sie w zimie drzewo przewalilo na linie przesylowa, albo oblodzenie pourywalo kable moze sie zdarzyc. Warto wtedy pomyslec o czyms, zeby dam "dupsko" nie marzlo. Tak dla spokojnosci. Nie uwazasz? :)

To będzie tańsze od komina i dodatkowego kotła na tych ewentualnych kilka trudnych dni.

http://www.nokaut.pl/grzejniki/grzejnik-promiennik-gazowy-5kw-einhell-gs-4600.html

Przy odpowiedniej akumulacji energii i izolacji budynku, nie potrzeba żadnego dodatkowego źródła ciepła na wypadek braku prądu przez dłuższy czas. W energooszczędnym dogrzejesz się świeczkami.

Kominek dla klimatu? Noszenie w środku zimy zmrożonego drewna, brudzenie w salonie, wdychanie spalin, a wcześniej łupanie tego siekierą i piłą spalinową pół lata? To ma być przyjemność? Większość pali, bo musi! Bo mają najtańszą kWh w ten sposób. A to, co piszę wyżej, to dla nich zło konieczne, na które udają, że nie patrzą.

Koniec OT, bo to nie wątek o kominkach :)

Liwko, daj linka, to zaraz napiszę :) Jestem dziś lekko wnerwiony, bo śmierdzi mi w domu...

Jak braknie prądu to włącza się agregat i mamy sprawę załatwioną. Dla pompy taki 3kW spokojnie wystarczy i jeszcze zostanie na kompa co by na forum się udzielać.:yes:

A jak się ma powietrzną, to ciepło z agregatu (normalnie przecież odpadowe) pozwoli dodatkowo bić rekordy COP-u.

@Liwko - taki promiennik gazowy + brak prądu na wentylację to może być niezła jazda. Fakt, są okna, ale chyba nie o to chodzi.

Kominek dla klimatu? Noszenie w środku zimy zmrożonego drewna, brudzenie w salonie, wdychanie spalin, a wcześniej łupanie tego siekierą i piłą spalinową pół lata? To ma być przyjemność? Większość pali, bo musi! Bo mają najtańszą kWh w ten sposób. A to, co piszę wyżej, to dla nich zło konieczne, na które udają, że nie patrzą.

Zimą nie donoszę drewna. Tyle ile mam poukładane za kominkiem (zdjęcia w stopce) zazwyczaj wystarcza. Mały zapas trzymam w garażu. Spalin nie wdycham, mam sprawny komin i wentylację. Nie tnę i nie łupię drewna, kupuje droższe połupane i długo sezonowane. Spalam rocznie około 0,5m3 ale obiecuje sobie co roku że będę palił częściej :D

Zadam pewnie "nerwowe" pytanie, które co jakiś czas powraca ale prosze mi wierzyć, nie wiem od czego zacząć w temacie pomp ciepła. Pytanie dotyczy kosztów instalacji pompy do ogrzania domu (suporeks+15cm styro) 200m2pow.uż. ogrzewanie podlogowe i kaloryfery. Teraz opalamy ekogroszkiem. Jaki powinnam zakładać koszt pompy ciepła? Powiedzmy, że nie musze mieć sprzętu na pozimie Mercedesa. WYstarczy nam Fiat, bez zbędnych udziwnień i bajerów. ;)

Rozumię, że cena zalezy od rodzaju pompy.

Zatem ile kosztowałaby pompa powietrzna, pompa z kolektorem poziomym i pompa z odwiertami (bez ceny odwiertów i kolektorów)? Jakiego rzędu to są wydatki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Przyznam, że zalezy mi na poznaniu cen tych instalacji bo nie wiem, czy sie nie proywam z motyką na słońce :) Pewnie wiedze w temacie bede pogłębiać ale sami zrozumcie, od czegoś muszę zacząć :)

@Liwko - taki promiennik gazowy + brak prądu na wentylację to może być niezła jazda. Fakt, są okna, ale chyba nie o to chodzi.

Kiedyś była o tym mowa i było to liczone. Nie ma się czego obawiać. Brak wentylacji trzeba będzie zrekompensować rozszczelnieniem okien. Ale ja bym agregatu nie kupował. Przez 4 lata może raz bym go odpalił. Ale jeżeli ktoś mieszka w miejscach gdzie takie braki prądu są na porządku dziennym to warto o tym pomyśleć.

To będzie tańsze od komina i dodatkowego kotła na tych ewentualnych kilka trudnych dni.

http://www.nokaut.pl/grzejniki/grzejnik-promiennik-gazowy-5kw-einhell-gs-4600.html

Ja nie mowie, ze nie. Jakos wyrwales tylko czesc mojej wypowiedzi.

Jej sens byl taki - zaposowe zrodlo sie przyda a jesli ktos lubi i chce miec w domu kominek, to ma 2 sprawy zalatwione za jednym razem.