Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy odpowiedniej akumulacji energii i izolacji budynku, nie potrzeba żadnego dodatkowego źródła ciepła na wypadek braku prądu przez dłuższy czas. W energooszczędnym dogrzejesz się świeczkami.

Ale przetestowales to juz u siebie?

Kominek dla klimatu? Noszenie w środku zimy zmrożonego drewna, brudzenie w salonie, wdychanie spalin, a wcześniej łupanie tego siekierą i piłą spalinową pół lata? To ma być przyjemność? Większość pali, bo musi! Bo mają najtańszą kWh w ten sposób. A to, co piszę wyżej, to dla nich zło konieczne, na które udają, że nie patrzą.

Brednie kolego brednie. Widac, ze nie wiesz o czym piszesz. :)

Ide do grazu z poleczki biore kilka brykietow i gasc podpalki do wiadereczka i rozpalam palnikiem gazowym w 15 sekund. :) Zero dymu, syfu i innych rzeczy. Sprzatam separatorem podpinanym do gniazda odkurzacza obok kominka. Nastepne 3 min.

Przyjemnosci z palenia wieczornego naprawde sporo.

Pyxis, przetestowałem u siebie i działa. Ale w domu Twojego rodzaju, nie zda to egzaminu - mocno przyoszczędzone na izolacji.

A co do bredni, to nie masz racji, bo doświadczam tego co piszę patrząc na sąsiada.

"Rozumiem, ze sasiad "katuje" sie paleniem w kominku 5-6x do roku? Czy ma na jego bazie zrobiona kotlownie w salonie?"

Dokładnie jak piszesz - w salonie kominek z płaszczem.

Ode mnie EOT, bo to wątek o pompach.

Edytowane przez budowlany_laik

A co do bredni, to nie masz racji, bo doświadczam tego co piszę patrząc na sąsiada.

Ale sam pisałeś, że sąsiad pali gównianym (czytaj mokrym) drewnem. I najwidoczniej u niego to jest nie przyjemność a obowiązek. Gdybym chciał grzać dom drewnem to wstawił bym do kotłowni kocioł i bym się z tym drewnem męczył. A że nie muszę a chcę to inna bajka :)

u mnie brykiety są drogie, nie liczyłem dokładnie, ale koszt kwh pewnie wyższy niż wytworzony przez PC.

Place 7 zl za paczke. Paczka "bawie" sie praktycznie 2 palenia. Jak zapale to i tak musze wypuscic cieplo, bo sie nie da usiedziec, wiec nie licze tego za mocno jako zrodlo ciepla. Tak samo jak nie licze TV cz komputera. To jest FOR FUN. Nie ma sie zwrocic, zamortyzowac, zaoszczedzic. MA cieszyc oko :)

Dokładnie nie wiem ale robił mu to elektryk. Jak brakuje prądu to idzie do kotłowni puszcza agregat i przełącza jedną wajchę.

Jedyny trik to taki fizyczny rozdzielacz, żeby nigdy nie było sieci i agregatu wpiętych równocześnie. Chodzi o to, aby prąd z agregatu nie zabił elektryka, który wejdzie na pobliski słup. Tak poza tym to dość trywialna sprawa. Można to zautomatyzować i mieć rozrusznik, ale po co. No i trzeba pamiętać o prądzie rozruchowym - 3 kw na 2 kw silnika pompy to może być mało bez odpwiedniego softstartu.

Place 7 zl za paczke. Paczka "bawie" sie praktycznie 2 palenia. Jak zapale to i tak musze wypuscic cieplo, bo sie nie da usiedziec, wiec nie licze tego za mocno jako zrodlo ciepla. Tak samo jak nie licze TV cz komputera. To jest FOR FUN. Nie ma sie zwrocic, zamortyzowac, zaoszczedzic. MA cieszyc oko :)

Czyli palisz dla poprawienia wentylacji?

Co to za przyjemność że "się nie da usiedzieć"?

Czyli palisz dla poprawienia wentylacji?

Co to za przyjemność że "się nie da usiedzieć"?

Pale dla przyjemnosci patrzenia na ogien Jesli nie lubisz takich atrakcji, to nie zrozumiesz. :)

Jak bym nie rozszczelnil mocno salonu, to temperatura 25*C jest dla mnie za wysoka i wtedy nie jest to juz przyjemnosc. Lubie ciepelko od ognia, ale bez przesady. Tego ciepla nie zakumuluje za duzo i nie o to tez w tym chodzi.

Jedyny trik to taki fizyczny rozdzielacz, żeby nigdy nie było sieci i agregatu wpiętych równocześnie.

Z tego co wiem, to nie jest to taki proste, jesli ma byc zrobione formalnie - za wiedza energetyki. Moze jest ktos kto takie bacupowe rozwiazania ma "oficjalnie" i sie pochwali, bo ja tylko delikatnie probowalem rozeznac temat w czasach wyboru PCi.

jesli mam być szczery - to odradzam takie rozwiązanie - ze względu na to że masz instalację mieszaną (chyba ze kaloryfer jest 1 lub 2 i mozna go przerobić na podłogówke lub ogrzewanie ścienne) - przede wszystkim z tego względu, że koszty eksploatacji nie będą nawet zbliżone do tych jakie się uzyskuje przy podłogówce po całości - ze względu na grzejniki trzeba będzie grzać wode w obiegu do temperatur grzejnikowych (około 50C) i przez mieszacz puszczać na podłogówke.A pompa ciepła nie lubi tak wysokich temperatur.....dopiero jak pogodzisz się z tym faktem, to możemy rozmawiać dalej....

Na parterze mam połowę podłogówki. Pozostałą część moglibysmy przerobić. Góra-tylko kaloryfery a podłogówka w łazience.

Wszystko rozbija się o koszty. Ile kosztuje pompa to jedno a ewentualne dołożenie podogówki to drugie.

Jesli nadal to nie ma sensu to chyba nam te solary tylko zastają jako dodatek do pieca :(

Drogie, kwh ze dwa złote będzie. Szkoda trzymać pod chmurką, tak więc lepiej w garażu i wyprowadzić spaliny, wtedy mniej hałas mniej przeszkadza. W mieście raczej bez sensu, ale na wsi to bezkonkurencyjny backup, bo poza ciepłem daje wszystko co na prąd. W dupie bym miał siedzenie przy świeczkach czy innej lampie naftowej.