Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zadam pewnie "nerwowe" pytanie, które co jakiś czas powraca ale prosze mi wierzyć, nie wiem od czego zacząć w temacie pomp ciepła. Pytanie dotyczy kosztów instalacji pompy do ogrzania domu (suporeks+15cm styro) 200m2pow.uż. ogrzewanie podlogowe i kaloryfery. Teraz opalamy ekogroszkiem. Jaki powinnam zakładać koszt pompy ciepła? Powiedzmy, że nie musze mieć sprzętu na pozimie Mercedesa. WYstarczy nam Fiat, bez zbędnych udziwnień i bajerów. ;)

Rozumię, że cena zalezy od rodzaju pompy.

Zatem ile kosztowałaby pompa powietrzna, pompa z kolektorem poziomym i pompa z odwiertami (bez ceny odwiertów i kolektorów)? Jakiego rzędu to są wydatki?

ja mamtaki układ. na górz grzejniki przewymiarowne i przy minusowych temp (ok -10 - -15) na zasilaniu bywało ok 32-34* i spokojnie temp utrzymywałem a nawet rosła (na górze średnio 20,5-21,5*)

jak widzisz PW i gdzie mieszkam (mazury). koszt wyniósł mnie- urządzenie z podłączeniem 23tysie.

na razie w lutym zurzyłem 750kwh. chyba nieźle. a też miałem ekogroszek fujjjjjjjj:yes:

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sorry że tak wypytuje ale co to za panele jakie grube i jaki podkład

tez się zastanawiam nad panelami?

Kurcze panele jakies zwykle 8mm. Patrzylem zeby byly oznaczone jako do wodnej podlogowki i zona wybierala po "urodzie". Podklad taki prasowany zielony chyba z 5-6mm, bo musialem sie podniesc do poziomu plytek na hall'u. Chyba sie toto STEICO nazywa.

Kurcze panele jakies zwykle 8mm. Patrzylem zeby byly oznaczone jako do wodnej podlogowki i zona wybierala po "urodzie". Podklad taki prasowany zielony chyba z 5-6mm, bo musialem sie podniesc do poziomu plytek na hall'u. Chyba sie toto STEICO nazywa.

Ok dzieki czyli jakoś mocno się nie spinałeś przy wyborze

Ja myślę nad matami kwarcowymi pod panele tylko troszku drogie.

Zadam pewnie "nerwowe" pytanie, które co jakiś czas powraca ale prosze mi wierzyć, nie wiem od czego zacząć w temacie pomp ciepła. Pytanie dotyczy kosztów instalacji pompy do ogrzania domu

Zacznij od określenia zapotrzebowania domu na ciepło bo to podstawa. Rozwiązanie grzejniki u góry podłogówka na dole nie jest najlepsze, ale nie można powiedzieć, że nie działa. Ja mam właśnie takie i jest ok. Fakt, że podłogówka w 100% by była lepsza, ale trzeba się cieszyć z tego co się ma. Wracając do tematu, jaki będzie koszt założenia pc, zależy od zapotrzebowania na ciepło i od Twoich zdolności organizacyjnych. Zakładając około 8kW i zakup nowego sprzętu masz szansę się ze wszystkim zmieścić z kolektorem poziomym w od 20-kilku, 25kzł do nieskończoności. Czy osiągniesz 20kzł,czy 50kzł zależy od Ciebie. Z odwiertami będzie drożej, przy zorganizowaniu pompy nie prosto z fabryki może być taniej. Powietrzna też będzie w okolicach od 20-kilku, 25kzł do nieskończoności..

ja mamtaki układ. na górz grzejniki przewymiarowne i przy minusowych temp (ok -10 - -15) na zasilaniu bywało ok 32-34* i spokojnie temp utrzymywałem a nawet rosła (na górze średnio 20,5-21,5*)

jak widzisz PW i gdzie mieszkam (mazury). koszt wyniósł mnie- urządzenie z podłączeniem 23tysie.

na razie w lutym zurzyłem 750kwh. chyba nieźle. a też miałem ekogroszek fujjjjjjjj:yes:

Dziękuje Ci bardzo. Kaloryfery mam obecnie przewymiarowane w całym domu. Tylko 1/3 z nich do tej pory pracowała. Reszta jest zakręcona i do tej pory była zupełnie zbyteczna. Szukam alternatywy dla tego ekogroszku. Pomijając koszt ogrzewania (2007r-550zł/tona, wczoraj 920/tona) który rośnie jak żadne chyba inne paliwa, zła jakość węgla to jeszcze brud i ciągłe pilnowanie pieca który miał być niby bezobslugowy oraz fakt, ze latem przy wysokich temperaturach jest często cofka z komina i smród na pół domu.... Nie mamy wielkiego wyboru. Jeśli faktycznie byłby to koszt ok. 25tys to my w to wchodzimy. Jeszcze tylko znaleść kogoś w okolicy kto nam to zrobi rozsądnie :) Dziękuję, że podałeś mi ten koszt.

Dziękuje Ci bardzo. Kaloryfery mam obecnie przewymiarowane w całym domu. Tylko 1/3 z nich do tej pory pracowała. Reszta jest zakręcona i do tej pory była zupełnie zbyteczna. Szukam alternatywy dla tego ekogroszku. Pomijając koszt ogrzewania (2007r-550zł/tona, wczoraj 920/tona) który rośnie jak żadne chyba inne paliwa, zła jakość węgla to jeszcze brud i ciągłe pilnowanie pieca który miał być niby bezobslugowy oraz fakt, ze latem przy wysokich temperaturach jest często cofka z komina i smród na pół domu.... Nie mamy wielkiego wyboru. Jeśli faktycznie byłby to koszt ok. 25tys to my w to wchodzimy. Jeszcze tylko znaleść kogoś w okolicy kto nam to zrobi rozsądnie :) Dziękuję, że podałeś mi ten koszt.

no problem. ja jestem baaaaardzo zadowoly.

jest jedna mała wada. :(nie ma co robić:D

Noooo :)

Ale inne pytanie. U mnie i tak dupa bo bylo i nie mialem wyboru ale ciekawi mnie dlaczego czesc osob wybiera grzejniki 'u gory' a jedynie na parterze podlogowka ? Zle doradztwo ?

Mayland. Jesli masz mozliwosc i chec, uciekaj od ekosyfu jak najdalej. Ja to zrobilem i w bunkrze na grzejnikach zyje :)

Pseudogroch juz i 1K kosztuje dobry ale nawet liczac i badziew po 800 z hakiem wyjde jak sadze +/- podobnie ( koszt PCi a wungla ). A syfu niet :)

Pies coraz starszy juz nie spi tak czujnie ( kiedys mnie obudzil a w piwnicy ciemno od dymu jak w ... ). Bezobslugowy hehehhe

Noooo :)

Ale inne pytanie. U mnie i tak dupa bo bylo i nie mialem wyboru ale ciekawi mnie dlaczego czesc osob wybiera grzejniki 'u gory' a jedynie na parterze podlogowka ? Zle doradztwo ?

Bajki i mity na temat podlogowego z czasow, gdy w podloge szlo prosto z kotla 50*C.

Juz kilka osob mnie pytalo jak sie mieszka z podlogowym, czy nogi nie puchna. Chyba koowa od latania po schodach. ;)

Gość Arturo72
PCi jest, to trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa :)

Błąd w myśleniu,tam gdzie konieczna PCi do ogrzewania w celu zmniejszenia rachunków tam bubel a nie dom ;)

Inaczej to jedynie kaprys kupującego PCi :)

Oczywiście mowa o nowych domach a nie "regenerowanych" PCi,tutaj można wytłumaczyć taką decyzję.

Dla nowych domów nie ma wytłumaczenia,dom bubel jak nic ;)

Jeśli budujecie buble zamiast domów to PCi jest konieczna i takie jest wytłumaczenie kosztów pomp.

Edytowane przez Arturo72

Błąd w myśleniu,tam gdzie konieczna PCi do ogrzewania w celu zmniejszenia rachunków tam bubel a nie dom ;)

Inaczej to jedynie kaprys kupującego PCi :)

Oczywiście mowa o nowych domach a nie "regenerowanych" PCi,tutaj można wytłumaczyć taką decyzję.

Dla nowych domów nie ma wytłumaczenia,dom bubel jak nic ;)

Jeśli budujecie buble zamiast domów to PCi jest konieczna i takie jest wytłumaczenie kosztów pomp.

Ile masz m2 okien Arturku? Ile od północy, ile z każdej strony?