Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to kwestia bardzo indywidualna....

Trzeba sobie tylko zdawac sprawe z wad i zalet takiego rozwiazania. Cieplej wody nie powinno brakowac, ale bedzie grzana czesciej i raczej do wysokich temperatur. Koszta beda wyzsze niz przy rozwiazaniu z duzym zasobnikiem. Zaleta jest "kompaktowosc" rozwiazania i to pewnie wezmie gore nad wadami, bo jak nie ma miejsca, to trudno jest tu cos lepszego wymyslic.

Gość Arturo72
Jesli by chodzilo tylko o CWU, to mogl przeciez kupic pompe tylko do rzeczonej CWU za ledwie kilka tys zl. ;)

Mogłem ale mijało się to z sensem ekonomicznym gdyż taka pompka to koszt ok.6tys.zł+Kospel za ok.4tys.zł i już mamy 10tys.zł a za niewiele więcej kupiłem pompę ciepła do całości.

Gdybym miał jednak wydać na system grzewczy więcej niż 20tys.zł to grzałbym Kospelem plus rzeczoną pompką do cwu lub zwykłym bojlerem.

Edytowane przez Arturo72

Nie jestem pewien czy to jest jeszcze wątek o pompach ciepła ,ale zapytam jeszcze raz :

Mam zintegrowany zbiornik 180l. W domu 3 osoby i jeszcze nigdy nie brakowało ciepłej wody. Grzeję do 46 stopni. Wanna używana jest sporadycznie, przeważnie prysznice.

We wrześniu gdy siostra miała remont łazienki z wody korzystało 7 osób. Też jej nie brakowało. Mam mocną pompę i więc to może dzięki temu.

Mam zintegrowany zbiornik 180l. W domu 3 osoby i jeszcze nigdy nie brakowało ciepłej wody. Grzeję do 46 stopni. Wanna używana jest sporadycznie, przeważnie prysznice.

We wrześniu gdy siostra miała remont łazienki z wody korzystało 7 osób. Też jej nie brakowało. Mam mocną pompę i więc to może dzięki temu.

No właśnie pytam pod kontem wanny , ale faktycznie rzadziej sie z niej korzysta niz z natrysku. Chyba niema się o co martwić , może jedynie o częstsze zalączenia

Błąd w myśleniu,tam gdzie konieczna PCi do ogrzewania w celu zmniejszenia rachunków tam bubel a nie dom ;)

Inaczej to jedynie kaprys kupującego PCi :)

Oczywiście mowa o nowych domach a nie "regenerowanych" PCi,tutaj można wytłumaczyć taką decyzję.

Dla nowych domów nie ma wytłumaczenia,dom bubel jak nic ;)

Jeśli budujecie buble zamiast domów to PCi jest konieczna i takie jest wytłumaczenie kosztów pomp.

Szczerze mówiąc, nie podejmuję nawet próby zrozumienia o co Ci tak naprawdę chodzi. Bubla (wg Twojej definicji/standardu) nie buduję, wręcz przeciwnie, sam cały czas spotykam się z traktowaniem jak wariata (styropian, grubość ocieplenia, uszczelnianie wszystkiego co się da) przez wszystkich, poczynając od ekip kończąc na znajomych i sąsiadach. Ciężko zrozumieć, że jeśli mam możliwość zmniejszenia swoich rachunków, to korzystam z tej opcji? Jeśli mogę wydawać na eksploatację mniej, to wyjaśnij mi, jak chłop krowie na rowie - po co mam wydawać więcej? Mógłbym grzać prądem - ale do ciężkiej sraczki - po co?! Żeby coś komuś udowodnić? Patrząc na to, co piszesz to prezentujesz podejście "jak Kali ukraść krowa, to dobrze, jak Kalemu ukraść to źle". Czyli - jak Ty kupujesz PC, to dobrze, jak inni - to źle. Litości. Wyluzuj "chopie", życie jest po to, żeby się nim cieszyć, a nie żeby w kółko komuś udowadniać, że są w błędzie (czy masz rację, czy nie, whatever).

:-D

Kiedyś wróciliśmy z nart i w tym samym czasie żona kąpała się w wannie, syn pod jednym prysznicem, a ja pod drugim. Wody gorącej nikomu nie zabrakło. Po wejściu do domu przełączyłem tylko na tryb komfortowy (52 stopnie) i myślę że pompa potrzebowała jakieś 15 minut by podnieść temperaturę wody i dała sobie rady by na bieżąco ja utrzymać.

Ja tak sobie myslę że Arturo wczoraj za dużo wypił i w amoku alkoholowym wyszła słoma z butów. Szkoda więc reagować na jego alkoholicki bełkot. Na trzeźwo też gada głupoty ale już w bardziej cywilizowanej formie.

Tak więc Arturo powinieneś co niektórych przeprosić za swoje nocne teksty.

To co 8000kWh i 8kW PC :D ;)

Czysto matematycznie sie zgodze... nie bede nawet sie spieral bo nie mam na to wiedzy... a czy ktos wrzuca 30k w cakowity koszty budowy domu za 700000:- PLN czy nie to juz jego decyzja.

Obserwowałem jak pięknie te triki sprzedażowe cynicznie wykorzystywano na warszawskich lemingach, czyli młodzieży napływowej co to sobie pokupowała mieszkania na 40 letni kredyt średnio po 10 KPLN / m2.

1. Trik pierwszy: skoro kupujesz samochód za 100 KPLN, to dorzuć sobie jeszcze przysłowiowe dywaniki na 2 KPLN. Przecież wszyscy się zgodzimy, że 100 czy 102 KPLN to żadna różnica. To spróbuj pójść do sklepu i te dywaniki kupić za taką kwotę za odliczoną gotówkę.

2. Trik drugi: zrób sobie kuchnię za 50 KPLN, przecież to tylko stówka czy dwie więcej raty kredytowej, czyli sprawa groszowa. Niedopowiedziane: każdego miesiąca przez kolejne 30 lat.

3. Trik trzeci: przecież mówimy o kwotach dla młodego człowieka abstrakcyjnych: co mu za różnica, czy jest zadłużony na 600 czy na 800 KPLN.

No więc mieliśmy piękny boom, kolega pośrednik wyciągał w tamtych czasach 20-25 tysi miesięcznie. Dziękujemy lemingom. Teraz mamy piękną modę - wszyscy by chcieli pasywne, tylko nikt się nie zastanawia po ch... Po prostu trynd, panie, wszyscy tak robią to ja też, można startować w konkursach na kwh / m2.

Gość Arturo72
Jeśli mogę wydawać na eksploatację mniej, to wyjaśnij mi, jak chłop krowie na rowie - po co mam wydawać więcej?

:-D

A może tylko wydaje ci się że będziesz wydawał mniej ?Może i będziesz ale w cenie dzisiejszych pomp gruntowych te mniej będzie za kilkanaście lat...Czemu nie postawisz wiatraka za 1mln zł ? Wtedy na eksploatację wydasz jeszcze mniej,także wiatrak nie jest zły :)

Värmepumpsägare, Andriuss !

Macie rację. Młodych ludzi, ale nie tylko, z wyobraźnią i umiejących się posługiwać podstawową matematyką jest coraz mniej.

Wydaje mi się, że jest to problem nie tylko szeroko pojętego budownictwa, kredytów, ale już wszystkich dziedzin życia.

Czy my, już nie długo załatwiając - kupując jakąkolwiek rzecz, będziemy musieli posiąść wiedzę o jej produkcji, specyfice działania etc ?

Oj "przyszło nam żyć w ciekawych czasach "

A może tylko wydaje ci się że będziesz wydawał mniej ?Może i będziesz ale w cenie dzisiejszych pomp gruntowych te mniej będzie za kilkanaście lat...Czemu nie postawisz wiatraka za 1mln zł ? Wtedy na eksploatację wydasz jeszcze mniej,także wiatrak nie jest zły :)

Ty tak serio czy specjalnie (trolujesz)? Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy kupnem pompy ciepła PW (nie wiem o co Ci chodziło z tymi gruntówkami) za 20 tys, a wiatrakiem za 1 mln przy całkowitym koszcie budowy domu circa about 300 tys? Poza tym, sugerujesz, że moja PC PW ma COP poniżej 1? Bo tylko w takim wypadku może mi się wydawać, że będę wydawał mniej, niż przy grzaniu czystym prądem. Ja rozumiem, że COP 4 mogę wsadzić między bajki, jak i COP 1 - mam wyłączone grzałki - tak na wszelki wypadek uprzedzę. Matematyka nie kłamie. No, chyba że chodzi tylko o postawienie na swoim i próbę wmówienia mi, że jak ja kupiłem PC PW to dałem ciała, a jak Ty kupiłeś, to jest to najlepsza decyzja jaką można było podjąć - w takim razie ja mówię pas.

Gość Arturo72
Po co ta cala jazda z tonami betonu... akumulacja, PC etc ... jak mozna docieplic i jechac COP 1. Czy cos nie minelo sie z celem?

Tym bardziej dla COP1 akumulacja jest ważna,prąd w II taryfie jest tylko przez 10h i przez te 10h trzeba zgomadzić energię również na pozostałe 14h.

Gość Arturo72
Hm... farelki te maja timer... grzejesz 22-06 i 13-15... i masz te 10h :D

Pomyśl do jakiej temperatury będziesz grzał farelkami i to w nocy ? A co w godzinach 6-13 i 15-22 ?

Śląsk nie ma G12W,ja będę grzał w G11

Dlaczgo wiec PC i te cale przedsiewziecie jak mogles miec ogrzewanie z CWU <6000:- PLN bez kosztu podlogowki?

Bo dom nie jest "bublem"...

Dlatego że będzie tylko wanna i dlatego że pompę mam za 16tys.zł.

Za cenę powyżej 20tys.zł nie kupiłbym żadnej pompy ciepła,dlatego dom budowany był pod COP1.

Edytowane przez Arturo72