Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko :

Nie porównując już parametrów co lepsz , a co gorsze . Chciałbym ustalić co w przypadku pc kompaktowej , a co przy z osobnym zasobnikiem trzeba jeszcze dokupić pomiędzy rodzielacze dz i gz .

Albo czego juz nie trzeba zanabywać przy tej pierwszej ?

Zorientuj się ile wyniesie cię montaż żeby nie skroili cię na montażu kotłowni. Czasem lepiej kompaktową bo tańszy montaż. Zawsze pytaj o wycenę całościową, wtedy nie zaskoczą cię tzw kosztowe niedomówienia.

To znaczy interesują mnie raczej same elementy do złożenia systemu , bo kotłownie poskładał bym pewnie sam lub z koleżeńską pomocą.

chciał bym porównać mniej więcej urządzenia takie jak

Buderus Logatherm WPS 7K (cena ok 22000)

Vaillant geoTHERM (23000) itp. (ceny z alle)

z takimi Jak:

Ecopower C7 Termokontrol (cena 17712) ,

GALMET NEW MINILAND 9GT (cena 13600) ,

ECOPOL-SYSTEM PSPC-08ZH (12949)

Edytowane przez domekon

Ok, tylko jaką kwotę wpisujesz w koszty działaności jako wynagrodzenie pracownika? Tylko to, co dostał na rękę?

Z drugiej strony nie miałbym nic przeciwko temu, żeby pracownik na rękę dostwał całe brutto i sam sobie opłacał podatek i ZUS. Wtedy byłoby to bardziej czytelne. Tylko ilu tak naprawdę by to robiło?

od 10 lat jestem na ryczałcie. Jakie koszty? nic nie mogę.

Nie ważne czy by to pracownik płacił to wtedy powinna być ich sprawa i ZUS lub US.

Edytowane przez Szymek98

a ile płaciłeś ? Znalazłem teraz na pewnej stronie taki model "Ekontech PCS 10' za 17787.00zł i jest tam jeszcze taki opis cyt."Istnieje możliwośźć wyposażenia pompy ciepła w kompletną kotłownie tzn. wszystkie niezbędne wymienniki oraz pompy obiegowe.' to wychodzi sporo .

W listopadzie 2011 za 12,6kW dalem 17 tys brutto.

a ile płaciłeś ? Znalazłem teraz na pewnej stronie taki model "Ekontech PCS 10' za 17787.00zł i jest tam jeszcze taki opis cyt."Istnieje możliwośźć wyposażenia pompy ciepła w kompletną kotłownie tzn. wszystkie niezbędne wymienniki oraz pompy obiegowe.' to wychodzi sporo .

Nie dawno Ekontech wypuscil nowy model-Dolphin z ciekawym sterownikiem. Fajny bajer-cieklokrystaliczny, dotykowy ekran, wyposazony w licznik poboru energi.

Edytowane przez Tomaszs131