Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie dawno Ekontech wypuscil nowy model-Dolphin z ciekawym sterownikiem. Fajny bajer-cieklokrystaliczny, dotykowy ekran, wyposazony w licznik poboru energi.

Mialem do swojej propozycje jego instalacji. Wyswietlacz to wiesz...... jak zeby w d...ie potrzebny. Dla mnie kuszaca byla mozliwosc podpiecia sterownika przez LAN i sterowanie zdalne praca i ustawieniami PCi. Teraz widze, ze to by bylo malo przydatne (za rzadko cokolwiek zmieniam), a koszt bajeru to bylo 2 tys netto. IMHO troszke za duzo jak na niewielkie w sumie zalety w obsludze.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To znaczy interesują mnie raczej same elementy do złożenia systemu , bo kotłownie poskładał bym pewnie sam lub z koleżeńską pomocą.

chciał bym porównać mniej więcej urządzenia takie jak

Buderus Logatherm WPS 7K (cena ok 22000)

Vaillant geoTHERM (23000) itp. (ceny z alle)

z takimi Jak:

Ecopower C7 Termokontrol (cena 17712) ,

GALMET NEW MINILAND 9GT (cena 13600) ,

ECOPOL-SYSTEM PSPC-08ZH (12949)

Tutaj Galmet 6 by lepiej pasował przy 0/35 ma 6,8 kW

Jeżeli kotłownie poskładasz sam to bierz najprostszą i najtańszą. Za różnicę prawie 10 k zł zrobisz sobie kotłownię jaką będziesz chciał. W zasadzie każda ma pompki obiegowe DZ i GZ. Do tego musisz dorzucić naczynka przeponowe, filtry siatkowe manometry. Szczegółów szukaj na stronach producenta . Tam masz konkretne schematy.

Generalnie chciałbym jak najtańszą i najprostszą właśnie, tylko mam trochę kłopot z miejscem . Jak różnica cenowa całości będzie znacząca to zasobnik najwyżej wcisnę do salonu :-D

Różnica to trochę mniej niż 10k no bo do galmeta trzeba jeszcze do tego zasobnik(to tak z najdroższych el.)

Generalnie chciałbym jak najtańszą i najprostszą właśnie, tylko mam trochę kłopot z miejscem . Jak różnica cenowa całości będzie znacząca to zasobnik najwyżej wcisnę do salonu :-D

Różnica to trochę mniej niż 10k no bo do galmeta trzeba jeszcze do tego zasobnik(to tak z najdroższych el.)

A nie masz miejsca żeby podwiesić dwa mniejsze zbiorniki i połączyć je szeregowo? Mam takie rozwiązanie i się sprawdza.

szczerze mówiąc to nie mam jeszcze pełnego obrazu pomieszczenia dla pc , z projektu chcę wydzielić coś w rodzaju kawalerki . Przez to chcę zrezygnować z kotłowni a pc gdzieś upchnąć .

Myślałem też o wiszącym zbiorniku. Ale tak jak pisałem , jeżeli koszt kompaktowej będzie znacząco wyższy to miejsce się znajdzie.

Galmet z podwójną wężownicą do PC 300l ok 3500zł . Zawsze możesz dorobić nóżki i zamontować nad PC jeżeli wys. kotłowni PC pozwala. Dwa kwadro wiszące ew jeden stojący drugi wiszący. Dwa wiszące poziome dwupłaszczowe to najtańsze rozwiązanie. Szukaj takich o pow wym min 1m2 i najlepiej z grzałką. Rozwiązań jest wiele.

jest jeszcze taka pc z galmetu ,New ML Compact GT 9kW

http://www.galmet.com.pl/uploads/products/product/e20606d4e625b5826012da2a57dd2841.png

http://www.galmet.com.pl/uploads/products/product/d1f1907a3e5ad04df5d01293c67f0e35.png

http://www.galmet.com.pl/uploads/products/product/fcaad52cafcac8a8e5ef292bddaaa53d.png

nie wiem za ile można ją wyrwać (katalogowo 25707 brutto) ale patrząc po tej za 13600 (katalogowo 18327) to jakieś - 25% powinna być za 19k . Ok 7k różnicy to chyba sporo.

Edytowane przez domekon

Liczylem straty dla takiego ukladu. Niestety przy jednakowej grubosci ocieplenia wyszli 40% wiecej strat z wychladzania sie zasobnikow.

Ociepliłem dodatkowo wełną. Latem zużywamy od 60-90kWh miesięcznie. Zimą jakiekolwiek straty dogrzewają dom z trochę niższym COP. Jeżeli są jakieś straty, to nawet nie ma co ich roztrząsać.

Ociepliłem dodatkowo wełną. Latem zużywamy od 60-90kWh miesięcznie. Zimą jakiekolwiek straty dogrzewają dom z trochę niższym COP. Jeżeli są jakieś straty, to nawet nie ma co ich roztrząsać.

A no jesli dociepliles, to moze nie byc az takiej roznicy.

U mnie zasobnik stoi w czesci nieogrzewanej, wiec kazdy ubytek energii z niego traktuje jako strte (ksozt grzania bez ktorego moglem sie obejsc).

paru użytkowników takich pomp (chyba vaillant,viesław 222 j jeszcze jakaś inna marka) na FM wypowiadało się ,że to 180 l spokojnie wystarcza . U mnie wymogi na cwu to 2+2 i jeżeli w tym galmecie jest podobny to powinien być ok. Powinny być jazdy próbne.

Edit:

Podzespoły do oceny :

Pompy obiegowe grundfos 25-65 i 25-85

Sprężarka copeland scroll zh

Anoda tytanowa -magnotec

i tyle znalazłem

Edytowane przez domekon

paru użytkowników takich pomp (chyba vaillant,viesław 222 j jeszcze jakaś inna marka) na FM wypowiadało się ,że to 180 l spokojnie wystarcza . U mnie wymogi na cwu to 2+2 i jeżeli w tym galmecie jest podobny to powinien być ok. Powinny być jazdy próbne.

Edit:

Podzespoły do oceny :

Pompy obiegowe grundfos 25-65 i 25-85

Sprężarka copeland scroll zh

Anoda tytanowa -magnotec

i tyle znalazłem

Jestem zainteresowany ta sprężarka Scroll ZH to ZH30 38 czy 45???

i Przy jakich parametrach Tdz i Tgz ma ona te 9KW to zawsze trzeba podawać temperaturę odparowania = temperatura dolnego żródła - 8C

i temperatura skraplania = temperatura górnego źródła - 2C.

kazjan

Jestem zainteresowany ta sprężarka Scroll ZH to ZH30 38 czy 45???

i Przy jakich parametrach Tdz i Tgz ma ona te 9KW to zawsze trzeba podawać temperaturę odparowania = temperatura dolnego żródła - 8C

i temperatura skraplania = temperatura górnego źródła - 2C.

kazjan

ta sprężarka to ZH26 , w 6kW jest ZH21 , a w ZH30 jest w 11kW

http://http://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obs%C5%82ugi_pompa_ciep%C5%82a_ziemia-woda_newml_compact_gt_v1.2.pdf

Edytowane przez domekon

To jest ciekawe, cytat z instrukcji:

"Okres gwarancji na urządzenie wynosi 24 miesiące pod warunkiem dwóch płatnych

przeglądów serwisowych rocznie oraz potwierdzenia w formie pisemnej właściwego montażu i

podłączenia do instalacji urządzenia przez instalatora posiadającego w chwili odbioru aktualne

uprawnienia"

2 przeglądy rocznie, toż to "lepiej" niż przy powietrznych. Drenaż kieszeni czy jak to nazwać?

przeglądów serwisowych rocznie oraz potwierdzenia w formie pisemnej właściwego montażu i

podłączenia do instalacji urządzenia przez instalatora posiadającego w chwili odbioru aktualne

uprawnienia"

2 przeglądy rocznie, toż to "lepiej" niż przy powietrznych. Drenaż kieszeni czy jak to nazwać?

Faktycznie przegiecie. Ciekaw jestem czy przynajmniej dojazd do inwestora jest gratis?

uprawnienia"

Dobrze że to przytaczasz.;)

Ruszył popyt?

Ruszamy z ofensywą!!!

Obniżek nie będzie.:no:

Gość Arturo72

Obniżek nie będzie.:no:

No i pozytywnie :)

Niech inwestorzy myślą...

Bo widzę,że PCi jak za dawnych lat jest postrzegana jako "cudowne obniżenie rachunków za ogrzewnie" a to g..o prawda :)

No chyba,że ktoś ma już stary i źle wybudowany dom,bo w innym przypadku te "obniżenie" mija się z celem ekonomicznym.

Edytowane przez Arturo72