Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

henok przepraszam że teraz będę złośliwy

ale ja bym nie uzeleżniał konstrukcji budynku od temp zasilania np 29,5 zamiast 24.

tak jak kiedyś uważalem twoje opisy za wyważone to teraz jakoś nie za bardzo.

zniknąć jak są w realu kłopoty a potem po roku przejść do porządku jakby nigdy nic to nue jest uczciwe.

Jak przejrzysz moją historię na FM, zobaczysz, że miałem trochę dłuższe przerwy w pisaniu niż rok czasu ;).

Co to ma wspólnego z uczciwością?

Piszę na FM wtedy, gdy mam na to czas i mam coś istotnego do przekazania.

Jeżeli chodzi o konstrukcję budynku i jego ogrzewanie, to można wyraźnie oddzielić te dwa aspekty, a można spróbować je połączyć licząc się z pewnymi ograniczeniami.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale ja świadomie budowałem dom z takim a nie innym zapotrzebowaniem, bo wiedziałem, że będę go ogrzewał PC. Gdybym chciał grzać prądem i rachunki by były na dzisiejszym poziomie, MUSIAŁ BYM wybrać inny projekt, a tego nie chciałem, albo zainwestować mnóstwo pieniędzy by doprowadzić zapotrzebowanie do tego stanu. Piszę tu o rachunkach łącznych, za CO i CWU.
Podobnie było w moim przypadku.

Co prawda na etapie projektowania rozważałem różne warianty, ale w końcu zdecydowałem się na ogrzewanie pompą ciepła i do tego rodzaju ogrzewania dopasowałem pozostałe elementy budynku : grubość ocieplenia, rodzaj okien, akumulacyjność ogrzewania podłogowego.

Roczne koszt ogrzewania i przygotowania ciepłej wody nie przekraczające 1600-1700zł w zupełności mnie zadawalają.

Od momentu wybudowania mojego domu uczestniczyłem w różny sposób (projektowanie, kierowanie budową, nadzór inwestorski, doradzanie) w budowie kilku budynków znacznie lepszych od mojego, w różnych technologiach. Niektóre z nich charakteryzują się skrajnie niskim zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania, przy innych bardziej istotne były inne aspekty (np. wygląd, funkcjonalność, bezobsługowość).

andriuss moze ty jestes w stanie wytlumaczyc mi ten fenomen eknomiczny... ;)

Niestety za sprawą najmądrzejszych we wsi już przestałem się odzywać w tematach finansowych, pozostaje chłopski rozum. Podpowiem Ci tylko, że styropian i pompa tak samo przekładają się na "oszczędności". Podstawiasz koszty i różnicę w rachunkach i porównujesz.

:D :D :D

Nie... cholera :D wytlumacz mi jak to jest ze w Polsce ludzi stac na domy za 180 pensji miesiecznych... a potem szukaja oszczednosci zedu 1500:- PLN /rok

To o styropianie i PC wiem ;) Tego powyzej nie rozumiem :)

Ja Ci wytłumaczę

nie stac ich tylko im sie tak wydaje ze ich stać.

Artek na ile lat masz kredyt ile Cię on kosztuje mozesz napisac cos wiecej?

Z tego co pamietam brałeś na 100 % wartosci ?

350tys.zł(250 dom+100 działka) na 30 lat,rata miesięczna 2200zł :)

Zaraz was Arturo złapie w pułapkę na kolejne zwarcie czekać tylko na tych co się pieniędzmi innych interesują i napiszą coś w stylu "jak to?? 2200 a zarabia 2000...." i dalej już pójdzie z górki...

OFF TOPIC

dejcie spokój pany

Jaki trynd...kto kupuje Lexusa lub buduje dom za 600000 zarabiajac < sredniej krajowej a potem nad 125:- PLN miesiecznie sie zastanawia... ;)

Ja nie rozumiem czego nie rozumiesz. Jak już jesteś przekonany, że bez własnego wielkiego domu jesteś właściwie nikim, to pora sprzedać bajkę o energooszczędności. Co chwila pojawia się jakiś orzeł na forum, który będzie budował pasywny, zamontuje w nim gruntówkę i solary i będzie największym kozakiem w mieście, a co najmniej na forum. Widać kawał dobrej roboty sprzedażowej. Lecisz po hipoteczny no i masz. Ze swojego punktu widzenia jesteś szczęśliwym konsumentem, którego stać, ale bardzo wiele osób ciężko pracuje, żebyś pożądał (podświadomie) tych wszystkich rzeczy. I oczywiście nie ma nic w tym złego, w końcu trzeba cieszyć się życiem, ale warto wiedzieć jak to wygląda z różnych stron.

Zawsze jestem szczery w wypowiedziach ;) Dom pasywny to nie moja liga budżetowa,garaż w bryle budynku z przejściem do domu wynikał z tego,że podobał się nam ten projekt,garaż "dobudowany" do domu jest dla mnie brzydki,kominek to rezerwowe źródło ciepła,być może na okresy przejściowe i jako mebel do salonu,mialbyc ładny i nie drogi i taki jest :)

Widzisz, niesamowite, ty też miałeś inne priorytety oprócz ocieplenia. Mam nadzieję, że dostrzeżesz analogię...

Po dzisiejszych targach stwierdzić mogę jedno. Instalacja gruntowej 8kW wraz z kotłownią bez DZ to wydatek rzędu 30-35K. Przy polskich mieścimy się w 30 a przy markowych w 35. Odwierty z wprowadzeniem do kotłowni, glikolem i rozdzielaczem oraz wszystkimi kwitami 90 -110/m natomiast podłogówka na gotowo z rozdzielaczam,rotametrami i co tam jeszcze to 70 - 90/m2