Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem skąd bierzecie te ceny, moja pompa z kotłownią wyszła 37,500 brutto z odwiertami 300l zasobnikiem

za 50-60 tyś to pewnie miałbym w niej pozłacaną obudowę i kryształowe przyciski

Z pewnością nie markowe to koszt niższy o jakieś 10 kzł

Pompa markowa - Dimplex - wykonawca GHS Ruda Śląska - żeby z góry uciąć głupie pytania

A te targi to gdzie się odbywały? Ja pamiętam, że ceny pomp ciepła jakie dostałem od firm z okolic Łodzi mnie powaliły. Szukałem dalej i okazało się, że można kupić markową pompę ciepła do mojego domu spokojnie poniżej 30 000 zł a kotłownia wcale nie musi kosztować kolejnych 10 000 zł.

Generalnie rzecz ujmując zawsze mozesz sprzedac mieszkanie i zostanie 1/3 kredytu.

lub wynajem bedzie na polowę raty.

tylko teraz pilnowac budzetu.

Spoko. Po 10 latach pilnowania ma sie juz nawyki, wiec kolejne 20 lat to juz bajka jest.

Zawsze podziwiam "odwage" osob decydujacych sie na taka opcje. Jednak mam za slaba konstrukcje psychiczna na takie cos. :)

Nie wiem skąd bierzecie te ceny, moja pompa z kotłownią wyszła 37,500 brutto z odwiertami 300l zasobnikiem

za 50-60 tyś to pewnie miałbym w niej pozłacaną obudowę i kryształowe przyciski

Z pewnością nie markowe to koszt niższy o jakieś 10 kzł

Pompa markowa - Dimplex - wykonawca GHS Ruda Śląska - żeby z góry uciąć głupie pytania

no widzisz, ja kilka dni temu dostałem ofertę za prawie 80 tys. PLN

150 m pionowego, PC do CO, osobna PW do CWU, kotłownia i podłogówka do domku 150m2

teraz napisałem do GHS = zobaczę co oni mi zaproponują...

jakbym dostał za 55tys całość - czyli PC, cały osprzęt, kotłownia, odwierty i podłogówka - to brałbym z marszu

a tak dostaje oferty od 60k do 100k za całość....a na takie to mnie nie stać....

PS - mam pytanie

jeśli znam Ep i Ek planowanego domu, to czy mogę określić ogólnie zapotrzebowanie pod moc PC?

co oferta to piszą mi że mam inne zapotrzebowanie - od 7kw do 13kw :p

no widzisz, ja kilka dni temu dostałem ofertę za prawie 80 tys. PLN

150 m pionowego, PC do CO, osobna PW do CWU, kotłownia i podłogówka do domku 150m2

teraz napisałem do GHS = zobaczę co oni mi zaproponują...

jakbym dostał za 55tys całość - czyli PC, cały osprzęt, kotłownia, odwierty i podłogówka - to brałbym z marszu

a tak dostaje oferty od 60k do 100k za całość....a na takie to mnie nie stać....

PS - mam pytanie

jeśli znam Ep i Ek planowanego domu, to czy mogę określić ogólnie zapotrzebowanie pod moc PC?

Jesli znasz OZC to chlopaki tutaj pewnie cos Ci zasugeruja ,co do tej firmy za 80K to raczej odpusc sobie- jaka Pw do Cwu to jakies naciagacze:(

Aby dojść do Ek ktoś musiał mieć zapotrzebowanie, z grubsza: zapotrzebowanie x (średnia temp. sezonu / zapotrzebowanie) x 200 dni x 24 godziny + wentylacja - zyski słoneczne i bytowe = Ek. Daj więcej szczegółów, to się coś lepiej oszacuje.

Slyszales kiedys o takim kombajnie???:D

A mowili ze mix to tylko w plusie

"Znam" forumowicza ktory mam takie cus. Dwie pompy +sterowanie kazda petla podlogowki, bufor, posadzki "anhydrytowe" itd. Jak go w zartach nazwalem "zlotym targetem" to do tej pory jest na mnie smiertelnie obrazony. ;)

Elo.

Jak się was czyta to można popaść w skrajne emocje... moja mała szpileczka jest taka... panowie jesteście kozacy od plucia w twarz i obrażania innych jak dacie rade to proszę się przebranżowić i robić pompy za 27 kpln zamiast za 80 a co tam dorzucajcie se ze 5 kpln marży jeszcze do tego załatwiajcie tylko podwykonawców i sami koordynujcie temat za 3 lata będziecie potentatami na rynku wszystkich wykosicie ;-) ja już widzę tą kase 100 pomp rocznie to ok 0,5 bańki, tylko koordynacja nie trza się brudzić, "paczysz se" jak inni połączają kopią zalewają i montują załatwiasz klientów, i znowu "paczysz się"... a potem po powiedzmy 2 latach bierzesz kogoś od "paczenia" i robisz 200 pomp rocznie i już bańka/rok ... ja wam się dziwię ... wszystko proste... pompa proste urządzenie, klient zawsze miły, instalacja też nie bomba termojądrowa, brać i zarabiać