Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elo.

Jak się was czyta to można popaść w skrajne emocje... moja mała szpileczka jest taka... panowie jesteście kozacy od plucia w twarz i obrażania innych jak dacie rade to proszę się przebranżowić i robić pompy za 27 kpln zamiast za 80 a co tam dorzucajcie se ze 5 kpln marży jeszcze do tego załatwiajcie tylko podwykonawców i sami koordynujcie temat za 3 lata będziecie potentatami na rynku wszystkich wykosicie ;-) ja już widzę tą kase 100 pomp rocznie to ok 0,5 bańki, tylko koordynacja nie trza się brudzić, "paczysz se" jak inni połączają kopią zalewają i montują załatwiasz klientów, i znowu "paczysz się"... a potem po powiedzmy 2 latach bierzesz kogoś od "paczenia" i robisz 200 pomp rocznie i już bańka/rok ... ja wam się dziwię ... wszystko proste... pompa proste urządzenie, klient zawsze miły, instalacja też nie bomba termojądrowa, brać i zarabiać

Do mnie pijesz? Przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem, może to coś pomoże. Jeżeli nie, to nie mamy o czym dyskutować. Nieświadomych klientów firmy (nie wszystkie) rżną jak żywe świnie. Dzisiaj znowu przeczytałem o ofercie PC do małego domu za 80-100 tyś!!!!!!!!!!!

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do mnie pijesz? Przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem, może to coś pomoże. Jeżeli nie, to nie mamy o czym dyskutować. Nieświadomych klientów firmy (nie wszystkie) rżną jak żywe świnie. Dzisiaj znowu przeczytałem o ofercie PC do małego domu za 80-100 tyś!!!!!!!!!!!

nie mnie już nic nie pomoże... ale dziękuje za wyrozumiałość... przepraszam że pytam a w jakim wieku jest szanowny forumowicz??

Aby dojść do Ek ktoś musiał mieć zapotrzebowanie, z grubsza: zapotrzebowanie x (średnia temp. sezonu / zapotrzebowanie) x 200 dni x 24 godziny + wentylacja - zyski słoneczne i bytowe = Ek. Daj więcej szczegółów, to się coś lepiej oszacuje.

podstawowe dane z projektu dom pod fikusem z Archonu

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-fikusem/m42d52086ca385

Ep 102,66 KWh/(m2*rok)

Ek 130,20 KWh/(m2*rok)

zmiana porothernu 24 na solbet 36 + wm z odzyskiem+ 15-20cm styropianu na ściany zewnętrzne

Ep 72,68 KWh/(m2*rok)

Ek 86,19 KWh/(m2*rok)

wyliczane z ich kalkulatora dla projektu, więc niezbyt dokładnie- szczególnie po zmianach

z powodu wielkości działki w rachubę wchodzą jedynie sondy głębinowe...

nie mam zielonego pojęcia

żadna firma pompiarksa mi nie powiedziała jakie OZC wyszło, jakieś poł roku temu proponowałem kilku firmom audytu energetycznego zrobienie mi OZC - nikt nie był zainteresowany zarobkiem...

ps. poza tym dom robiony systemem gospodarskim, więc na pewno nie będzie zachowywać wszystkich parametrów jakie powinien w 100%

Edytowane przez okobar

o to to to...

WOLNY RYNEK, a panom co by pluli w twarz to informuje "komuna is gone" i to 20 lat temu ponad, a takim co mają zapędy do centralnego sterowania cenami wszystkiego to dziękujemy bardzo;

jest klient, płaci, po temacie ... a to że ten klient to jak to tu pięknie nazwaliście "owca" to już zupełnie inna historia

Jako ciekawostkę powiem wam że do mojego sprzętu w pracy serwis przyjeżdża z niemiec gdyż jest o połowę tańszy niż uprawniony serwisant w Polsce

Podobnie jest często z serwisem samochodów. Często w DE jest cena niższa niż w autoryzowanym salonie w PL.

Ale jeżeli chodzi o PC i instalację przez tzw. 'cichodajki' (czyli montujących na czarno lub szaro bez rejestracji firmy)- jestem temu przeciwny. Można negocjować ceny ale zlecenie instalacji komuś kto działa nieuczciwie, jest w ogólnym rozrachunku nieuczciwe również dla nas samych.

Ep 72,68 KWh/(m2*rok)

Ek 86,19 KWh/(m2*rok)

z powodu wielkości działki w rachubę wchodzą jedynie sondy głębinowe...

Moim zdaniem dobieranie źródła ciepła bez OZC jest zdecydowanie niewskazane, wręcz głupie, bo styropiany, rekuperatory i okna traktujesz jako koszt alternatywny do pompy - musisz się pobawić i zobaczyć co daje optymalne proporcje - więcej izolacji, mniejsza pompa, a może mniej izolacji, ale większa pompa, a w praktyce wyjdzie gdzieś pośrodku. Ale szczęka by mi opadła, gdyby do tego domku miało sens coś powyżej 7 kw. W rachubę wchodzi przede wszystkim PW - i co z tego, że niższy COP, jak będzie to 1000 kwh więcej rocznie, to jak długo mają się zwracać te odwierty?

Moim zdaniem dobieranie źródła ciepła bez OZC jest zdecydowanie niewskazane, wręcz głupie, bo styropiany, rekuperatory i okna traktujesz jako koszt alternatywny do pompy - musisz się pobawić i zobaczyć co daje optymalne proporcje - więcej izolacji, mniejsza pompa, a może mniej izolacji, ale większa pompa, a w praktyce wyjdzie gdzieś pośrodku. Ale szczęka by mi opadła, gdyby do tego domku miało sens coś powyżej 7 kw. W rachubę wchodzi przede wszystkim PW - i co z tego, że niższy COP, jak będzie to 1000 kwh więcej rocznie, to jak długo mają się zwracać te odwierty?

Nie jest pierwsza osoba budujaca domek, wiec mozna skorzystac z doswiadczen innych i w sumie niewiele sie pomylic. Tragedii nie ma, ale zawsze lepiej miec jak nie miec, tylko pod warunkiem, ze ktos to OZC zrobi zgodnie ze sztuka, a nie "na sztuke", bo wtedy to tylko zamet wprowadza. Byly tu na forum juz takie kwiatki.

nie mnie już nic nie pomoże... ale dziękuje za wyrozumiałość... przepraszam że pytam a w jakim wieku jest szanowny forumowicz??

Mam wystarczająco by głosić wszem i wobec, że instalacja PC w małym domu powinna być na poziomie kotłowni na węgiel. Jeżeli stać kogoś by wywalić 100.000zł na instalację PC, to dlaczego buduje tak mały dom??? Przecież to bez sensu!

Akurat jestem przedsiębiorcą i mimo kryzysu jeszcze jakoś przędzę, a to z tego powodu, że ludzie mi ufają i wiedzą że pieniądz nie jest dla mnie wszystkim. Wolny rynek wolnym rynkiem, ale uczciwość moim zdaniem jest dużo ważniejsza.

Czy ty masz z tym jakiś problem?

podstawowe dane z projektu dom pod fikusem z Archonu

Ep 102,66 KWh/(m2*rok)

Ek 130,20 KWh/(m2*rok)

zmiana porothernu 24 na solbet 36 + wm z odzyskiem+ 15-20cm styropianu na ściany zewnętrzne

Ep 72,68 KWh/(m2*rok)

Ek 86,19 KWh/(m2*rok)

wyliczane z ich kalkulatora dla projektu, więc niezbyt dokładnie- szczególnie po zmianach

...

W obu przypadkach Ep niższe od Ek - dla jakiego (sposobu) ogrzewania są te wyliczenia ?

Elo.

Jak się was czyta to można popaść w skrajne emocje... moja mała szpileczka jest taka... panowie jesteście kozacy od plucia w twarz i obrażania innych jak dacie rade to proszę się przebranżowić i robić pompy za 27 kpln zamiast za 80 a co tam ....................

Gorycz przemawia, czy brak zrozumienia intencji ?

Można zrobić za 27.000 zł i niżej. Można także za 100.000 zł i więcej. Ale inwestor ma wybór i powinien to być wybór świadomy, a często nie jest. Za to potocznie chodzi fama, że koszt PCi to nie mniej niż 50.000 - 60.000 zł.

To tak jakby twierdzić, ze samochód kosztuje 150.000 zł, a wszystkie tańsze to syf, kiła i mogiła.

OZC musi być zrobione przez kogoś kto się na tym zna, a nie przez kogoś kto po prostu chce tylko zarobić...

ale co jesli mimo zapytań NIKT nie chce tego zrobić?

Poza tym odwierty nie mają mi się zwracać, po prostu traktuję je jako wydajniejsze i bardziej niezawodne źródło ciepła:P PW mnie odrzuca kilkoma sprawami - praktycznie COPem 1.0 w sytuacji gdy potrzebuję największego ciepła, hałasem ("odsłuchałem" około 15 różnych powietrznych - i jak dla mnie sa za głośne), obsługą - każdy z moich znajomych który ma PW w największe mrozy cacka się z PW jak z jajkiem (sprawdza zamarznięcia, czyści i jakieś inne cuda wianki)

ja po prostu oczekuję ofert za max 60k na PC z pionowymi, o lekko przewymiarowanym DZ i podłogówką...

czy to tak ciężko w Polsce osiągnąć? Oferty zbieram od ponad roku, zamiast tanieć mam wrażenie że te "tańsze" urosły a drogie zatrzymały się na poziomie wysokim...

Mam wystarczająco by głosić wszem i wobec, że instalacja PC w małym domu powinna być na poziomie kotłowni na węgiel. Jeżeli stać kogoś by wywalić 100.000zł na instalację PC, to dlaczego buduje tak mały dom??? Przecież to bez sensu!

Akurat jestem przedsiębiorcą i mimo kryzysu jeszcze jakoś przędzę, a to z tego powodu, że ludzie mi ufają i wiedzą że pieniądz nie jest dla mnie wszystkim. Wolny rynek wolnym rynkiem, ale uczciwość moim zdaniem jest dużo ważniejsza.

Czy ty masz z tym jakiś problem?

...forumowiczu nie denerwuj się... nie chciałem cię wkurzać ... ja rozumiem twoje argumenty... ale nikt nikogo do niczego nie zmusza... nie chcesz nie kupuj... chcesz głosić wszem i wobec że to drogo głoś, takie masz prawo, jeśli masz dobre relacje z klientami to w porządku, ale plucie na kogoś to nie jest w porządku, nie mam z niczym problemu, ale też nie jestem przedsiębiorcą... wybacz że ja się nie zgadzam z taką retoryką...

edit.

...a argument dużo kasy a mały dom jest nijaki...

pomimo wszystko pozdrawiam

.ale nikt nikogo do niczego nie zmusza... nie chcesz nie kupuj...

Generalnie masz rację ale poza ceną dochodzą jeszcze inne, bardziej mentalne argumentu:

- czy ma się zaufanie do firmy oferującej PC, czy ktoś tę firmę poleca

- odległość w przypadku konieczności serwisowania

i zapewne wiele innych niepoliczalnych.

Nie zmienia to jednak faktu, że oferty mają rozbieżność +50 i więcej procent (Dimplex, Danfoss, Viessmann)

Edytowane przez tomekwa