Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no własnie mam wycenę z wieśmana z Opola - na 83 tys za to co mówisz :p

tylko pompka z większym zbiorniczkiem CWU

Akurat w tej PCi, typowy zasobnik CWU (170l) z nadmiarem wystarczy dla 4 osób, a w przypadkach "losowych" (np. zjazd rodzinny) podoła i wydoli dla większej ilości osób - ma "patent" na przepływowe ("awaryjne") ogrzewanie CWU.

Jak możesz prześlij ma PW ich wycenę.

@ okobar

Aha... to dlaczego okobar nie spytales u producentow , przedstawicieli powyzszych linkow?

pytałem, po wysłaniu zapytania dostałem od jakichś ich lokalnych przedstawicieli ich wyceny... jedna i druga były powyżej mojego maksymalnego progu zainteresowania, czyli powyżej 60k

Ecopower ciut taniej niż Ecopol, ale obie chyba około 66 tys... to było w połowie zeszlego roku, więc nie pamiętam dobrze

OK, najtansza, najslabsza sama PC <12000:- fajnie, to teraz moze masz odpowiedz zagadnienia wyzej... na przykladzie P/W...

Bo to tez taka lodowka... czy nie ? :) Dlaczego nie ma ogolnie dostepnych P/W za 12000:- o wymienionych parametrach?

@ okobar

Aha... to dlaczego okobar nie spytales u producentow , przedstawicieli powyzszych linkow?

Wydaje mi się że złożenie skrzynki w jedno jest łatwiejsze niż zrobienie jednostki wewnętrznej do powietrznej pompy ciepła.

Tutaj trzeba mieć zaplecze produkcyjne a nie halę lub garaż :)

A powietrznych do -20 nie ma hewalex a np. Vaillant ma :)

http://www.vaillant.no/product/geotherm-vwl-a/?back=1

Jak możesz prześlij ma PW ich wycenę.

nie moge z prostego powodu - ich wycenę dostałem na targach budowlanych w Opolu w 2012 roku - przygotoywana była przez ich pracownika w ciągu jakichś 35 minut w ich balonie wystawowym:P

dostałem jakiś wydruk z drukarki z opisem i cenami - pamiętam że to byl vitocal 242... no i cena 83 brutto - zona potem odrzuciła jako za wysoką... więc kartka wylądowała w śmieciach

zapisałem sobie tylko cenę do mojego zestawienia otrzymanych ofert....

Wydaje mi się że złożenie skrzynki w jedno jest łatwiejsze niż zrobienie jednostki wewnętrznej do powietrznej pompy ciepła.

Hydrauli o tym mówił: powietrzne wymagają dużo większej wiedzy i doświadczenia, gruntówka jest zdecydowanie prostsza. Części są takie same dla wszystkich: Copeland, Swep, itd. Taki Ecopol może spokojnie kupić części za powiedzmy 8 KPLN i z racji tego, że jednoosobowa firma w garażu kosztuje niewiele, sprzedać ją kilka tysi drożej. Taki Vaillant na tych samych bebechach musi kosztować 2 razy drożej, bo jest marża dla sprzedawcy, spory budżet marketingowy, koszty ogólnego zarządu w Niemczech, itd. Pytanie tylko czy Ecopol ma już na tyle wiedzy i doświadczenia, że poskłada to wszystko do kupy równie dobrze co Vaillant. Bajery typu kolorowe sterowniki to fistaszki.

edit: powietrznych firmy niemarkowe na razie się uczą, ale kiedyś się nauczą, tak samo jak Toyota czy Hyundai.

Edytowane przez andriuss

Jako ciekawostkę powiem wam że do mojego sprzętu w pracy serwis przyjeżdża z niemiec gdyż jest o połowę tańszy niż uprawniony serwisant w Polsce

Serwisant czasem musi zjeść .Jak zrobi dwa serwisy dziennie po 200 zł >to zarobi na jedzenie .ale jak zrobi jeden na tydzień to nie przeżyje :)

Żeby był wolny rynek ,to musi być rynek.

Ja swoja 9kW z 550mb DZ zrobilem za 22k pln, chyba powinienem ze wstydu sie zakopac razem z DZ ;) Rozkladajace sie zwloki poprawilyby troche COP i zona zaplacilaby troche mniej za ogrzewanie ;)

Ja dałem 27, ale na szczęście dlatego, że robiłem odwierty. Gdybym zrobił samemu poziomy wynik bym miał podobny do twojego. Normalnie siara.

jak masz kompleksy, to idz/idzcie leczyć je gdzie indziej...

nie, nie mam/y

jakie kompleksy??

ja za pompę też nie zapłaciłem kroci ale ja się nie znam

a że ktoś jest owca, złoty target, i inne jakieś to czytałem tu na tym forum, ale w sumie takie tam żarciki to nikt się nie powinien denerwować, prawda?? napisz czy może czy nie może :)

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

zna ktoś może takie cudo;) z hewalexa

http://www.hewalex.pl/public/images/product/3/Gruntowa_pompa_ciep%C5%82a_HEWALEX_serii_WKE.jpg

11100 brutto , tanie ,ale czy warte zainteresowania ? nic o podzespołach nie znalazłem

Informację o podstawowym elemencie tej pompy ciepła znajdziesz na stronie producenta.

Ma on wbudowaną sprężarkę rotacyjną. Sprężarki tego typu są uznawane za mniej trwałe od sprężarek spiralnych (posiadają większą ilość części ruchomych), ale przy tych samych mocach są nieco tańsze.

Innymi elementami (zawór rozprężny, skraplacz, parownik się nie chwalą :( ).