Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co do Hewalexa... no jest ... jak wiele innych.. ale co z tego jak nie zapewnia ogrzewania przez caly rok...

Tzn. nie wiem jak ten konkretnie, ale są takie w tej cenie, które zapewniają cały rok, tyle że na grzałkach. I nie ma w tym nic złego - system biwalentny. Dla porównania - jeśli pompa będzie chodziła przez 24 h z COP 1,7, to zje tyle prądu co grzałki w 10 h taniej taryfy. W tym kontekście grzanie CWU do 55* przy -20* nie opłaca się nawet na Zubadanach. Raz że koszty, dwa że to mordowanie sprężarki.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
to nie jest kwestia zamożności

tylko realiów

skoro mam około 20 różnych ofert, gdzie najtańsza to Exotherm (65 tys), Vickersonn (61tys) a najdroższa to pewna firma z PC IVT z Opola za 112 tys... to jakbym dostał za 59 od solidnej firmy to bym brał i miał wszystko gdzieś...

Jeśli jest to kwestia realiów to czemu zaczynasz od d..y strony ?

Odpowiedz sobie na pytania,czemu pompa ciepła,czy pompa ciepła musi być koniecznością,co zrobić,żeby wyceny nie były tak wysokie(wbrew pozorom to od nas i od naszego,przyszłego domu zalezy cena pompy ciepła),czy pompa powietrzna nie będzie lepszą alternatywą od gruntowej z takimi wycenami.

Odpowiedź pompa ciepła dlatego,bo nie mam gazu a nie chcę paliwa stałego jest błędną odpowiedzią...

Odpowiedź,pompa ciepła bo mam taki kapys jest odpowiednią dla takich wycen a szczególnie dla PC IVT z Opola ;)

Liczmy,że podłogówka 100zł/m2 co przy 150m2 daje 15000zł czyli kompletna instalacja z pompą ciepła prawie 100tys.zł.Skoro dają wyceny czyli ktoś to łyka...

No cóż,za 4tys.zł COP1 a reszta czyli 96tys.zł zostaje na rachunki gdzie nawet dla domu "durszlaka" czyli 80kWh/m2/rok mamy przez 23 lata ogrzewanie gratis ;)

Edytowane przez Arturo72

Odpowiedz sobie na pytania

no to lecimy

czemu pompa ciepła

bo chcę

czy pompa ciepła musi być koniecznością,

nie

co zrobić,żeby wyceny nie były tak wysokie(wbrew pozorom to od nas i od naszego,przyszłego domu zalezy cena pompy ciepła),

znaleźć tańszą ofertę

czy pompa powietrzna nie będzie lepszą alternatywą od gruntowej z takimi wycenami.

nie

Gość Arturo72
On bedzie tez grzal CWU, a wiec musi byc pompa. Jak u Ciebie. ;)

Tylko,że u mnie zużycie energii na cwu będzie wyższe niż zużycie na c.o także w moim przypadku jak najbardziej zasadne jest rozpatrywanie tej kwestii ;)

no to lecimy

bo chcę

No i koniec tematu :)

Takze nie dziw się,że masz wyceny jakie masz,łykaj pierwszą lepszą,chcesz to masz :)

znaleźć tańszą ofertę

Bierz chinola z allegro albo sam sprowadź,będzie taniej a pompa ciepła będzie :)

Edytowane przez Arturo72

Tylko,że u mnie zużycie energii na cwu będzie wyższe niż zużycie na c.o także w moim przypadku jak najbardziej zasadne jest rozpatrywanie tej kwestii ;)

Tylko ze zapotrzebowanie na cele CWU w "niepatologicznej" rodzinie jest od 5-10k kWh/rok. Ergo - kazdemu sie kalkuluje zakladac PCi. :)

Gość Arturo72
Tylko ze zapotrzebowanie na cele CWU w "niepatologicznej" rodzinie jest od 5-10k kWh/rok. Ergo - kazdemu sie kalkuluje zakladac PCi. :)

Czyli jestem "niepatologiczny" bo na cwu zakładam 5000kWh czyli więcej niż na c.o(4800kWh )a to już chyba patologicznie ;)

Gość Arturo72
Zakladac mozesz.To nie boli. Jesli nie otulisz zasobnika dodatkowo 20cm welny, to zuzyjesz 6-7k kWh :)

Otulenie zasobnika jak najbardziej wchodzi w grę,wszystko zalezy od poboru i grzania wody ale to wyjdzie w praniu.

:cool: Hm... fajnie innym sie sugeruje COP 1 , PC Chinske z Allegro... osobiscie sie nie ma ani jednego ani drugiego... :eek: i

Bo ja w przeciwieństwie do niektórych przed budową nie określałem "bo chcę" ;)

Chińszczyzna nie jest zła,jakbym nie miał powietrznej w tej cenie a stwierdził,że pompa do cwu jest nie opłacalna przy COP1 do c.o to chinol gruntowy za 20 koła już by dawno grzał,tylko ze względu na cwu ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
I znowu blad logiczny. :)

Grzal bedziesz jak kazdy pompiarz w okolice 45-50*C, a staraty zasobnika CWU nie zaleza od poboru.

Oj wiele spraw Ci wyjdzie "w praniu". Wiele ;)

Straty zasobnika zależą głownie od poboru,większe będą gdy całe 300l nagrzane jest do 45st.C a pobór wody jest dopiero za kilka godzin a mniejsze gdy woda jest grzana i schodzi na bieżąco.

Straty zasobnika zależą głownie od poboru,większe będą gdy całe 300l nagrzane jest do 45st.C a pobór wody jest dopiero za kilka godzin a mniejsze gdy woda jest grzana i schodzi na bieżąco.

Myslalem, ze bedziesz jak wszyscy podgrzewal wode po jej zuzyciu z zasobnika., ale moze wymysliles jakis inny sposob. "Lepszy".

Woda w zasobniku oscyluje pomiedzy 38-40*C a temp maksymalna. Chlodniejszej nie da rady. Ale to w"w praniu" Ci wyjdzie. ;)

Gość Arturo72
Myslalem, ze bedziesz jak wszyscy podgrzewal wode po jej zuzyciu z zasobnika., ale moze wymysliles jakis inny sposob. "Lepszy".

Woda w zasobniku oscyluje pomiedzy 38-40*C a temp maksymalna. Chlodniejszej nie da rady. Ale to w"w praniu" Ci wyjdzie. ;)

Wszyscy używają G12 i grzeją cwu mimo,że nie zużywają jej a zasobnik leci z kWh na dół a ja zdecydowałem się na G11,przy COP2,5 i 3600kWh mogę sobię na to pozwolić :)

Znaczy okresliles co chcesz i "bo chce" bo tak chciales .. z tego co czytalem, a wyszlo inaczej :)

PC tez masz za podwojna cene tych P/W dostepnych na rynku ( promujac Chinskie :) ). Do CWU i tak cieplym domu 6,2kW powinno byc na wyrost.

A pieniadze starczyly by na 5 lat CO i CWU w taniej taryfie i COP 2

Ludzie roznia sie tokiem myslenia i priorytetami. :)

Po raz kolejny muszę tłumaczyć :)

Kospel z COP1 +pompa ciepła do cwu z COP2,5 to koszt ok.11tys.zł a ja mam do całości COP2,5 za 16tys.zł. Co byś wybrał przy założeniu,ze cwu jest wyższe niż c.o z tych dwóch wariantów ?

Po raz kolejny muszę pisać,ze pompy ciepła powyżej 20tys.zł nie wybrałbym,grzałbym z COP1 lub COP1+COP2,5.

Edytowane przez Arturo72

Wszyscy używają G12 i grzeją cwu mimo,że nie zużywają jej a ja zdecydowałem się na G11 :)

Czyli bedziesz mial caly czas mniej wiecej stala temperature i ilosc CWU w zasobniku. Zupelnie to nie jest zalezne od wielkosci zuzycia w takim razie. Liczylem ze jednak w G12 bedziesz lecial. Jesli G11 to moje kondolencje. Czekam niecierpliwie na kwoty grzania Twojego termosika. ;)

Gość Arturo72
Liczylem ze jednak w G12 bedziesz lecial. Jesli G11 to moje kondolencje. Czekam niecierpliwie na kwoty grzania Twojego termosika. ;)

Akurat za c.o jestem pewny,cwu to kwestia otwarta do czasu zamieszkania,być może będzie mniej niż 5000kWh ?

Dwa sezony chcę jechać na G11,potem zobaczymy.

Informację o podstawowym elemencie tej pompy ciepła znajdziesz na stronie producenta.

Ma on wbudowaną sprężarkę rotacyjną. Sprężarki tego typu są uznawane za mniej trwałe od sprężarek spiralnych (posiadają większą ilość części ruchomych), ale przy tych samych mocach są nieco tańsze.

Innymi elementami (zawór rozprężny, skraplacz, parownik się nie chwalą :( ).

Może nie ma czym ? Ale za niewiele więcej są faktycznie "otwarte" sprawdzone konstrukcje .

Gość Arturo72
już widzę tego panasonica gdzie oni to robią

Na obudowie made in Malezja w środku kilka części made in China ;)

Ale nie ważne skąd,ważne że jest serwis,bo meetig czy podobny zin-zong przy usterce czy nawet wyświetlanym błędzie będzie do wyp...nia :)

Edytowane przez Arturo72