Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na obudowie made in Malezja w środku kilka części made in China ;)

Ale nie ważne skąd,ważne że jest serwis,bo meetig czy podobny zin-zong przy usterce czy nawet wyświetlanym błędzie będzie do wyp...nia :)

No jak się sam za to weżmiesz, to raczej tak. Przecież to jest lodówka. Uważasz, że spec. od lodówek firmy X z pewnością nic nie wniesie jeśli zepsuje się lodówka firmy Y? I że wszystkie marketowe klimatyzatory są nieserwisowalne i wyrzuca się je na śmietnik jak wyskoczy błąd?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytałem, po wysłaniu zapytania dostałem od jakichś ich lokalnych przedstawicieli ich wyceny... jedna i druga były powyżej mojego maksymalnego progu zainteresowania, czyli powyżej 60k

Ecopower ciut taniej niż Ecopol, ale obie chyba około 66 tys... to było w połowie zeszlego roku, więc nie pamiętam dobrze

Zawsze możesz ponegocjować z nimi już po wycenie. Pytanie nie kosztuje. Jeśli chcesz pc firmową to niestety za innowacje i badania zapłacisz. Niestety tak jest to na świecie zrobione że drogie firmy wymyślają, badają, testują a tanie zżynają żywcem i badania mają gdzieś. Jak z telewizorami. Sony jest droższy od Samsunga, Sanyo czy jeszcze innych. A propo grzania w niskich temp chcę się odnieść do samochodów gdzie w producenci piszą że dane auto w testach pali 5-6 l/100 km. Chciałbym takie bo ja nie znam nikogo, któremu wyszło by takie spalanie. Nawet na Allegro piszą że są to pompy basenowe, którymi można ogrzać dom. Dom można ogrzać też trociniakiem, a nikt już tego w nowych domach nie zakłada, choć jest najtaniej.

Szanowni forumowicze,Oświecone góry, Liderzy forum i Stali bywalcy. Chcę wam powiedzieć, że ludzie nie są fachowcami we wszystkim. Ja gdy negocjowałem swoją pc zmusiłem firmy do obniżki o 20 tys pln. I co słyszę od Was? Że jestem głupcem, który dał się nabić w butelkę. Chcę się odnieś do takich forumowiczów jak Okobar, którzy nie chcą usłyszeć jak za darmo założyć najtańszą na świecie pc , tylko nie chcą być nabici w butelkę niestety przez fachowców, którymi też jesteście.

Gość Arturo72
Szanowni forumowicze,Oświecone góry, Liderzy forum i Stali bywalcy. Chcę wam powiedzieć, że ludzie nie są fachowcami we wszystkim. Ja gdy negocjowałem swoją pc zmusiłem firmy do obniżki o 20 tys pln. I co słyszę od Was? Że jestem głupcem, który dał się nabić w butelkę. Chcę się odnieś do takich forumowiczów jak Okobar, którzy nie chcą usłyszeć jak za darmo założyć najtańszą na świecie pc , tylko nie chcą być nabici w butelkę niestety przez fachowców, którymi też jesteście.

Żeby negocjować to trzeba wiedzieć czego się chce,a okobar wie tylko,że chce pompę ciepła i nic więcej.

Nikt poza nim samym nie wie jaki wybudował dom i jaką potrzebuję pompę ciepła i czy wogóle potrzebuje,on chce i ch..j ;)

Gość Arturo72
wolnosc wyboru

Dlatego napisałem,żeby kupował pierwszą lepszą a jak chce taniej to chińczyka z allegro ;)

Nie ważne,że być może ma obciążenie 2kW czy 1,5kW przy -20st.C,gdzie gruntowa za taką kasę to abstrakcja,my tego nie wiemy.

Nie jestem pewien czy kazdy spec od klimy by sie zabral...

Jak padnie elektronika, to pewnie nie... Nieźle to wygląda. Jak sobie otworzę obudowę mojej pc, to części mogę policzyć prawie na palcach 1 ręki, a w skrzyni jest sporo wolnego miejsca. Twoja przypomina mi auto, w którym żeby wymienić żarówkę trzeba rozkręcić pół przodu i wyjąć lampy ;-)

A .. zalanczam czesc wewnetrzna "naszej" lodowki.... :D ( ta nie jest akurat nasza ale taka sama ;) )

Nie jestem pewien czy kazdy spec od klimy by sie zabral... ;) Ale moge sie mylic.

Wygląda jak moje serwery :) Ale podobnie jak w przypadku moich serwerów, w przypadku chinoli to nie jest tak, że ktoś w Chinach projektował te układy scalone. Po prostu chińskie rączki poskładały do kupy kilka ogólnodostępnych i produkowanych globalnie i na masową skalę części i powstał produkt. Więc kiedy nasi fachowcy się lepiej nauczą i przyzwyczają, to będzie jak z komputerami - zepsuje się pamięć, wymieniasz pamięć, zepsuje się dysk, wymieniasz dysk.

Jest jeszcze troche gadzetow w jednostce zewnetrznej.. ale tam pewnie to co w innych :)

I paradoksalnie to może być argumentem za chińskimi, bo 20-letniego technologicznie golfa naprawi każdy pan Kazio za grosze, a do najnowszego Mercedesa potrzeba ASO. Miejmy nadzieję, że nie będzie to potrzebne, ale sam wiesz jak jest, np. w Vaillancie jest 500 osób w R&D, czymś się muszą wykazywać, a już mój samochód który wchodził 10 lat temu składa się z kilkudziesięciu różnych programowalnych sterowników, które niestety lubią się psuć.

Jest jeszcze troche gadzetow w jednostce zewnetrznej.. ale tam pewnie to co w innych :)

I miejmy nadzieje ze bedzie chodzic jak Japonskie auto pomimo ze z Belgii :)

Dlatego wlasnie wole swoja gruntowke. Nikt mi nie powie (ze biale jest biale a czarne jest czarne) ze prawdopodobienstwo zepsucia sie mojej pompy gruntowej ecopolowej jest takie samo jak Twojej powietrznej. Po prostu niebo, a ziemia jezeli chodzi o mozliwosc awarii. Moja rzeczywiscie wyglada przy Twojej jak wyrob garazowy - nie ma WOGOLE elektroniki (oprocz prostego sterownika) ale to jest wlasnie jej najwieksza zaleta. Nie grozne jej przepiecia, zwarcia, nieprzychylne warunki pracy (choc pracuje w warunkach idealnych przy stalej temperaturze i wilgotnosci) - nic tam nie ma co mogloby sie zepsuc :) Sam zobacz:

http://szyna.civ.pl/pc/5.jpg

Jedyne czesci elektryczne to te:

http://szyna.civ.pl/pc/2.jpg

Dostepne praktycznie w kazdym elektryku "za rogiem" :)

I paradoksalnie to może być argumentem za chińskimi,

Za chińskimi nie - one moga byc tak samo zaawansowane technologicznie tylko uzywa sie do tego materialow najgorszej jakosci. Cienkie rurki, kable miedziowane i tak dalej - w efekcie mamy produkt tani ale nieoplacalny w naprawie. Bo jak naprawisz jedna rzecz to prawdopodobnie za chwile walnie inna. Do kosza i kupic nowa to jedyne wyjscie ;)

Chwale tak moja pompe bo widac ze to produkt rzemieslniczy. Bardzo porzadnie polutowany z bardzo porzadnych elementow - u nas w Polsce. Do tego masakrycznie prosty w konstrukcji. Taki produkt wytrzyma dluzej niz skomplikowany, wybajerzony i zaprojektowany do zepsucia sie za 5 lat przez korporacje produkt firmy, ktora nie liczy tylko na zysk ze sprzedazy ale takze z serwisu :) Moja pompe mozna porownac do lodowek ZSSR. Zero bajerow - to po prostu ma dlugo i bezawaryjnie pracowac. Mi to pasuje. Wielkim bledem jest pakowanie skomplikowanej i awaryjnej elektroniki przez producentow wszedzie gdzie tylko sie da...

Żeby negocjować to trzeba wiedzieć czego się chce,a okobar wie tylko,że chce pompę ciepła i nic więcej.

Nikt poza nim samym nie wie jaki wybudował dom i jaką potrzebuję pompę ciepła i czy wogóle potrzebuje,on chce i ch..j ;)

sorki ale kilka stron wcześniej napisałem JAKI dom chcę wybudować, dałem nawet do niego link, napisałem nawet o zmianach w projekcie jakie wprowadziłem...

no i jak tylko napisałem wczoraj ze mógłbym dać za całość PC (DZ, kotłownia, PC, podłogówka) do 60 tys PLN to dostałem nagle 3 oferty poniżej tej kwoty:cool: niedużo, od 56 do 58 tys, 2 z DZ poziomym, 1 z DZ pionowym - tylko coś dziwnie małym - 150m) ale widac ze ruszyło się w temacie :)

edyta: przy dwóch z tych ofert prośba była dopisana żeby nie ujawniać na forum muratora szczegółów w tym firm :)

Edytowane przez okobar