Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli kupisz pc z pionowym dzc nie daj się namówić na mały odwiert. Przewymiaruj. Na 9 Kw 180 m to min, lepiej 200. Najlepiej też 2 odwierty po 100 m, a nie np 6 * 35m. Uwierz mi że firmy te można przycisnąć. Pamiętaj też że w podłogówce rurki co 10 cm i niech nikt ci nie mówi że co 15 czy nawet 20 bo wg mnie to bujda. Podłogę jak zalejesz to już nic nie poprawisz i po wszystkim.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i jak tylko napisałem wczoraj ze mógłbym dać za całość PC (DZ, kotłownia, PC, podłogówka) do 60 tys PLN to dostałem nagle 3 oferty poniżej tej kwoty:cool: niedużo, od 56 do 58 tys, 2 z DZ poziomym, 1 z DZ pionowym - tylko coś dziwnie małym - 150m) ale widac ze ruszyło się w temacie :)

No widzisz, szkoda że nie napisałeś że 50, to byś dostał oferty na 49,5 KPLN zamiast 112.

@tomekwa - jakie różnice w cop masz na myśli?

Jeśli kupisz pc z pionowym dzc nie daj się namówić na mały odwiert. Przewymiaruj. Na 9 Kw 180 m to min, lepiej 200. Najlepiej też 2 odwierty po 100 m, a nie np 6 * 35m. Uwierz mi że firmy te można przycisnąć. Pamiętaj też że w podłogówce rurki co 10 cm i niech nikt ci nie mówi że co 15 czy nawet 20 bo wg mnie to bujda. Podłogę jak zalejesz to już nic nie poprawisz i po wszystkim.

A nie ważniejsze jest zapotrzebowanie domu na ciepło i CWU, oraz warunki gruntowe do doboru długości odwiertów? Ja mam dla pompy 8kW 3x40m i temperatura zasilania nigdy nie spadła poniżej +2,5. Jakoś blado przy tym wygląda ta twoja teoria (a popłynąć finansowo można)

Rurki mam wszędzie co 15cm a w łazienkach co 10. Sprawdza się znakomicie. Dlaczego miałbym zrobić wszędzie tak jak w łazienkach?

zobaczę od nich OZC i pomyślimy:)

najlepsze warunki dało mi i tak firma od bezpośredniego parowania... ale rozwazam też dwie pozostałe - glikolowe :)

Wszystko powinno być wyliczone dla danych(indywidualnych) warunków - namawianie do takiej partyzantki, prowadzi do przewymiarowania wszystkiego.

Skutkuje to też brakiem (ograniczeniem) sterowności - w przypadku ogrzewania podłogowego.

Ps. W zasadzie wszystkie kolektory poziome i pionowe już z założenia są przewymiarowane, bo przy wyliczaniu ich mocy, nie odejmuje się mocy sprężarki.

Może i masz rację, ale podłogi nie da się poprawić.Ocieplenie może zawsze dołożyć gdyż ociepla się na końcu. Jeśli Okobar już wie jakie parametry ma mieć jego pc to znaczy że ktoś już mu to wyliczył. Odwiert głębszy o 20 m kosztował mnie 1500 zł więcej a mam 2 odwiert brak kolektorów łączących brak przecieków itp. Już wcześniej pisałem o tym że pierwsze 10 m niewiele daję ciepła i nie jest to moje zdanie tylko wyczytane gdzieś na stronach producentów pomp ciepła U mnie przy moich odwiertach temp powrotu z pc nigdy nie spadła poniżej 1 *C.

Może i masz rację, ale podłogi nie da się poprawić.Ocieplenie może zawsze dołożyć gdyż ociepla się na końcu. Jeśli Okobar już wie jakie parametry ma mieć jego pc to znaczy że ktoś już mu to wyliczył. Odwiert głębszy o 20 m kosztował mnie 1500 zł więcej a mam 2 odwiert brak kolektorów łączących brak przecieków itp. Już wcześniej pisałem o tym że pierwsze 10 m niewiele daję ciepła i nie jest to moje zdanie tylko wyczytane gdzieś na stronach producentów pomp ciepła U mnie przy moich odwiertach temp powrotu z pc nigdy nie spadła poniżej 1 *C.

To by znaczyło, że kolektor poziomy nie ma prawa działać a z moich 120m zostało by dla 8kW tylko 90. Jakim prawem mam w najniższym momencie 2,5*? To przecież niemożliwe...

To by znaczyło, że kolektor poziomy nie ma prawa działać a z moich 120m zostało by dla 8kW tylko 90. Jakim prawem mam w najniższym momencie 2,5*? To przecież niemożliwe...

Oczywiście masz rację!!!!!!! Tylko zapomniałeś o tym,że kolektor pionowy nie idzie na metrze czy na dwóch tych idzie w dół. Mam znajomego który ma kolektor poziomy niestety w piachu i płacze że drogo.Ja mam pionowy i się ciesze. Taka jest różnica

Oczywiście masz rację!!!!!!! Tylko zapomniałeś o tym,że kolektor pionowy nie idzie na metrze czy na dwóch tych idzie w dół. Mam znajomego który ma kolektor poziomy niestety w piachu i płacze że drogo.Ja mam pionowy i się ciesze. Taka jest różnica

Kiedyś ktoś na tym forum opisywał kolektor pionowy z kilkunastoma odwiertami po 10m (sam ręcznie robił). I działał!

I wytłumacz mi jak te moje 90m ma prawo działać w porównaniu z twoimi 180? Mam przecież gorzej ocieplony dom a metraż i moc PC podobne...

Wszystko działa choć nie zawsze musi. Małe fiaty też jezdziły choć już nie jeżdżą. Ja nie będę nikomu robił wody z muzgu tylko dlatego że moje ogrzewanie jest najlepsze.

http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/ogrzewanie-podlogowe_65152.html

Pięknie jest tam napisane ile można zaoszczędzić metrów rury w podłodze i ile wat na tym rozstawie tracimy. Ja mam wszędzie co 10 i cieszę się bo jest dobrze. Jeśli nie daj boże był by gdzieś jakiś błąd to jak to naprawię? Wy wszyscy pobudowaliście domy za pareset tys zł. a ogrzewanie macie jak najtańsze. Ja niestety takiego nie mam i nie będę takiego promował. W wyliczenia tzw fachowców nie do końca wierzę.

Różnice przynajmniej w COP deklarowanym przez producenta lub nawet nie podawanie przez niektórych producentów.

Obejrzyj sobie np. katalog klimatyzacji LG - jedna firma, w tym samym katalogu jeden produkt ma COP 5,6 a inny 3,5. Różnice biorą się z silników prądu stałego, nowszej konstrukcji sprężarki no i dużo lepszych wymienników, które skutkują mniejszą różnicą pomiędzy parowaniem a skraplaniem. Natomiast gdyby markowa i garażowa miała tą samą sprężarkę i została podłączona to tych samych DZ i GZ, to nie wierzę w różnice COP, chyba, że ktoś coś ewidentnie spieprzył.

Kiedyś ktoś na tym forum opisywał kolektor pionowy z kilkunastoma odwiertami po 10m (sam ręcznie robił). I działał!

I wytłumacz mi jak te moje 90m ma prawo działać w porównaniu z twoimi 180? Mam przecież gorzej ocieplony dom a metraż i moc PC podobne...

Jak zbierałem oferty dostałem też ofertę z firmy O.....S na pc ciepła tzw SOPEL LODU. Ten pan też zaręczał,że to będzie działać i będę zadowolony. Znam też domy gdzie przez oszczędności położono tanio bo żadko podłogówkę i teraz dogrzewają zimą w kominku bo co mają mówić? BO CHCĄ.

Jak zbierałem oferty dostałem też ofertę z firmy O.....S na pc ciepła tzw SOPEL LODU. Ten pan też zaręczał,że to będzie działać i będę zadowolony. Znam też domy gdzie przez oszczędności położono tanio bo żadko podłogówkę i teraz dogrzewają zimą w kominku bo co mają mówić? BO CHCĄ.

Ale co 15cm to i tak jest bardzo gęsto. Do tego przy twoim ociepleniu jest wręcz za gęsto.

Będzie oczywiście to działać i to działać dobrze, ale większa inwestycja i większa pompka CO. Możesz nadmienić jaka?

Mam znajomego który ma kolektor poziomy niestety w piachu i płacze że drogo.Ja mam pionowy i się ciesze. Taka jest różnica

Bo mu zrobili na zasadzie: "ja tak mam" i (lub) "będzie pan zadowolony" - nikt mu nie wyliczał, a w ciemno można zaryzykować, że dla suchego piasku to max. 15W z każdego mb kolektora - czyli na każdy 1kW mocy PCi potrzeba około (minimum) 70mb kolektora poziomego.