Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Daga_Adam wg twego OZC ty też przewymiarowałeś, więc nie czepiaj się mnie

Największy udział w rynku pomp ciepła w ubiegłym roku miała firma Nibe-Biawar. Co dziesiąta pompa ciepła kupiona w Polsce pochodziła właśnie od tego producenta.

Za Nibe-Biawar uplasował się polski Hewalex (8,8% udziałów w rynku), a następnie Alpha-Innotec (8,1%), Viessmann (7,7%), Ochsner (6,4%), Stiebel Eltron (5,3%). Udział w polskim rynku wszystkich pozostałych producentów pomp ciepła wyniósł razem 53,7%.

Chcę wam uświadomić że na tym forum nie pisze ten który kupił znaną markę bo wie że go zastrzelicie swymi argumentami co do ceny wydajności kosztów i użytkowania. Dlaczego niewielu jest tu takich którzy mają niestety drogie pc? POMYŚLCIE

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

proszę bądzmy bardziej wyważeni w swych wypowiedziach

szczeg z podsumowaniem typu bzdura

ja mam zagęszczone na 10cm .

a efekt cieplny [i przy okazji sterowanie grzania domu jest prymitywnie proste]

choć zdaję sprawę że w innym domu mogloby to nie wypalić

te waty pompki może nadrobisz większą sprawnością pompy

? ja pokoję mam deską 15mm polożone na podłodze to wolałem uciekać w kierunku przewymiarowania i niższej temp zasilania

Pod wzgledem eksploatacji moze to sie zrownowazy -> ale niepotrzebnie wydales 2 x wiecej kasy na 2 x wiecej rury, a do tego na pewno sie glowiles z regulacja :) Mozna przewymiarowac - ja tez mam przewymiarowane, ale proporcjonalnie do tego co program obliczyl. Jak obliczyl 20cm - zrobilem 15cm, jak obliczyl 10cm - zrobilem 7cm itp :) Dzieki temu unikamy zmudnej i denerwujacej regulacji tego wszystkiego. Po prostu rozdzielacz idzie "na przestrzal" i pompka ma luzno :)

Daga_Adam wg twego OZC ty też przewymiarowałeś, więc nie czepiaj się mnie

Tyle ze ja za swoje 550mb zaplacilem 3k pln :) A Ty ile?

Mam dzialke 5200m2 wiec spokojnie moglem 1/10 na to poswiecic :-)

Gdybym mial dzialke 10ar albo musial placic za kazde 100mb pare tysiakow - to bym z pewnoscia zrobil "na styk" :-)

Chcę wam uświadomić że na tym forum nie pisze ten który kupił znaną markę bo wie że go zastrzelicie swymi argumentami co do ceny wydajności kosztów i użytkowania. Dlaczego niewielu jest tu takich którzy mają niestety drogie pc? POMYŚLCIE

Dlatego ze ci co tu sa - sa uswiadomieni ze przeplacanie za marke nie ma sensu :) Markowe sprzedaja sie dobrze gosciom co nie wiedza co to COP, czy rura PE i po prostu ich to nie interesuje :)

Bo gdyby tu byli przed zakupem, to nie kupiliby pompy za 80 KPLN, a gdyby tu byli po zakupie, to by ich kurwica zjadła, że kupili za takie pieniądze, a mogli osiągnąć tylko ciut gorszy efekt za dwa razy mniej.

Bo gdyby tu byli przed zakupem, to nie kupiliby pompy za 80 KPLN, a gdyby tu byli po zakupie, to by ich kurwica zjadła, że kupili za takie pieniądze, a mogli osiągnąć tylko ciut gorszy efekt za dwa razy mniej.

ja to swoje zużycie i to czym grzeję to podaje tu tylko bo w realu to nawet nie zaczynam dyskusji o tym -strata czasu

ja już zaliczyłem dyskusję z parkiecierzami o desce 15mm na podłogówce -nie bo nie

Tyle ze ja za swoje 550mb zaplacilem 3k pln :) A Ty ile?

Mam dzialke 5200m2 wiec spokojnie moglem 1/10 na to poswiecic :-)

Gdybym mial dzialke 10ar albo musial placic za kazde 100mb pare tysiakow - to bym z pewnoscia zrobil "na styk" :-)

Dlatego ze ci co tu sa - sa uswiadomieni ze przeplacanie za marke nie ma sensu :) Markowe sprzedaja sie dobrze gosciom co nie wiedza co to COP, czy rura PE i po prostu ich to nie interesuje :)

Nie musisz obrażać tych którzy kupują najwięcej pc

Te 80 tys to ci urosło. Nie każdy też chce mieć ciut gorszy efekt. I wcale nie trzeba tych ludzi uświadamiać, że zrbili głupotę życia. W moim przypadku często był to bardzo świadomy wybór. Kilka dni temu któryś z was napisał że na targach nie było nic poniżej chyba 35 tys pln Więc za 40 wolę firmową.

Kilka dni temu któryś z was napisał że na targach nie było nic poniżej chyba 35 tys pln Więc za 40 wolę firmową.

Na targi się jeździ zobaczyć technologię a zakupy się robi gdzie indziej. Juz pisałem, że mnie chcieli wykartkować za WM z rekuperatorem 40tyś. Zrobiłem za 10 (firma) i o dziwo działa :)

Nie musisz obrażać tych którzy kupują najwięcej pc

W ktorym miejscu kogos obrazilem? Wyluzuj :D Nie mam nic do osob ktore nie wiedza co to COP. Ja tez nie jestem w kazdym temacie guru. Ale we wszystkim co robie i kupuje staram sie wczesniej zglebic temat zeby nie zostac owieczka :) Bycie owieczka nie oznacza ze owieczka jest glupia. Po prostu brak wiedzy kosztuje ;)

W ktorym miejscu kogos obrazilem? Wyluzuj :D Nie mam nic do osob ktore nie wiedza co to COP. Ja tez nie jestem w kazdym temacie guru. Ale we wszystkim co robie i kupuje staram sie wczesniej zglebic temat zeby nie zostac owieczka :) Bycie owieczka nie oznacza ze owieczka jest glupia. Po prostu brak wiedzy kosztuje ;)

50% ludzi kupuje te droższe. To tak samo jakby powiedzieć, że ci którzy wybierają partię inną niż jedyna słuszna nie znają się na polityce. Nikt z was nie mówi że jest to inny punkt widzenia atylko że nie mają racji bo racja jest po waszej stronie.

Te 80 tys to ci urosło. Nie każdy też chce mieć ciut gorszy efekt. I wcale nie trzeba tych ludzi uświadamiać, że zrbili głupotę życia. W moim przypadku często był to bardzo świadomy wybór. Kilka dni temu któryś z was napisał że na targach nie było nic poniżej chyba 35 tys pln Więc za 40 wolę firmową.

Nawiązuję raczej do okobara. Zebrał kilkanaście ofert średnio grubo powyżej 60. Więc powinien wywnioskować, że taki jest rynek i że dużo nie da rady urwać. A tu cholera to forum i człowiek głupieje. Nikt chyba na siłę nikogo nie uświadamia - jak ktoś się chce sam uświadomić i uczestniczy w dyskusji, to jego sprawa. Nikt nikomu nie broni wydać tych wspomnianych 112 KPLN i być z tego dumnym jak paw.