Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

patrzyłem na wyceny na poszczególne że tak powiem etapy

pod Opolem firmy robiące pionowe sondy mają genialne ceny :p

ostatnia oferta od firmy z Opola - 120 PLN za 1 mb dolnego źródła pionowego - BEZ osprzętu

zapytałem co to znaczy BEZ osprzętu - to znaczy że SAMA dziura w ziemi 120 PLN za 1 mb

zrobienie źródła - czyli chociażby rurka itp - dodatkowe koszty :)

ktoś sobie jaja chyba robi :p

poza tym nie rozpatrywałem rozdzielnie wszystkich etapów np. DZ, osobno kotłowniia z PC, osobno podłogówka - wiem że tak jest taniej, można naprawde oszczędzic

ale nie chcę sytuacji mojego kuzyna

on zrobił to w taki sposób, potem jednak PC zaczęła niewyrabiać, był problem z temperaturą, firma od PC stwierdziła że to wina DZ, firma od DZ stwierdziłą ze zrobiła je dokładnie na parametrach dostarczonych przez firmę od PC, zaczął się po prostu cyrk zrzucania odpowiedzialności...

dopiero sprawa sądowa zadziałała - rozwiązali problem - koszty poniosła firma od DZ

nie chcę po prostu potem myśleć o tym że ktoś coś zjebał "bo nie ogarniał" całości, firma robiąca wszystko raczej w tym zakresie nie bedzie mieć problemu, no i wiadomo do kogo z pretensjami lecieć

to akurat wiem :)

co nie zmienia faktu że jak w przypadku mojego kuzyna okazało się że DZ firma za mały zrobiła :)

a on nie zmierzył, bo nie wiedział jak...

jakbym chciał wszystkim się zajmować to musiałbym :

1. rzucić pracę

2. zatrudnić się wcześniej na budowach zeby miec pojęcie co i jak (pojęcie, nie znajomość) - ja z budowlanką nigdy nie miałem nic wspólnego

3. zbudowac 3 domy - dla wróga, na sprzedaż i ostatni dla siebie

to akurat wiem :)

co nie zmienia faktu że jak w przypadku mojego kuzyna okazało się że DZ firma za mały zrobiła :)

a on nie zmierzył, bo nie wiedział jak...

jakbym chciał wszystkim się zajmować to musiałbym :

1. rzucić pracę

2. zatrudnić się wcześniej na budowach zeby miec pojęcie co i jak (pojęcie, nie znajomość) - ja z budowlanką nigdy nie miałem nic wspólnego

3. zbudowac 3 domy - dla wróga, na sprzedaż i ostatni dla siebie

Eee tam, przesadzasz.

Jesli faktycznie nie masz "technicznego zmyslu", to nic na sile. Nie kazdemu sie chce, ma czas i ochote oraz mozliwosci.

Kuzyn co do wielkosci DZ zorientowal by sie samemu kilka wieczorow poswiecajac na zebranie wiadomosci z internetu w tym temacie (chociazby tyle, ze warto przewymiarowac nieco). Zaufal za bardzo. Ot caly problem w braku nadzoru.

Edytowane przez Pyxis

I tu sie nie zgodze... dlaczego zatrudniajac kogo kolwiek... zekomych fachowcow trzeba im na rece patrzec... samemu wiedze zdobywac... poprawiac.

Zeby zaoszczedzic sobie stresow i wycieczek do sadow. Czy taka argumentacja Cie satysfakcjonuje? :)

Gdyby kazdy robil to co naprawde umie...

To juz sa pobozne zyczenia, a my tu nie o tym przeciez.

Sprężarka 900zł

Z tych części które wybrałeś, o ile cokolwiek z tego można poskładać, wyjdzie najwyżej coś w rodzaju taniego chińczyka, którego można kupić za 4kzł, a nie porządna pompa z dobrymi parametrami. Nie mówię, że się nie da samodzielnie poskładać dobrej pc, na elektrodzie wiele osób sobie zrobiło własne urządzenia, ale wypada wybrać dostosowane do tego części, bo tak, to można pisać i porównywać dowolne rzeczy bez wielkiego związku z rzeczywistością.

Zeby zaoszczedzic sobie stresow i wycieczek do sadow. Czy taka argumentacja Cie satysfakcjonuje? :)

Jest jeszcze trzecia opcja: jeśli nie chcesz inwestować swojego czasu i energii, można zatrudnić kogoś naprawdę kumatego, kto będzie chronił dupę inwestora, zarówno w rozumieniu partactwa jak i wciskaniu rzeczy za nieadekwatne pieniądze. Ale czy tacy kierbudzi istnieją naprawdę, czy to tylko bajki, to nie wiem niestety, nie mam doświadczenia, ja wybieram drogę dokształcenia, bo to fajne jest. Ale z tego co HenoK opowiadał, to kilku inwestorów mu zaufało i chętnie uwierzę, że z dobrym skutkiem.

Anegdotka: niedawno wytłumaczyłem komuś na angielskim forum jak zaprogramować nowy kluczyk w moim samochodzie - minuta roboty dla każdego. Chwilę później inny Angol się odezwał: zajebiście, właśnie zapłaciłem za to 200 funtów w ASO. Gdyby nie te fora, to na samochodzie też już byłbym dziesiątki tysięcy "w plecy".

odnośnie historii z żródłem opisanego kuzyna

moja klientka zrobiła pionowe jesienią

a ponieważ pracuję w anglii to się załamała przed wielkanocą .

odwierty nie wyrabiały a pompa tak sobie skalkulowała że jechała cały sezon na grzałce

rachunek coś około 6 tyś za dom 130m2.

I to jest meritum sprawy przy odwiertach. Posłuchała fachowców z firmy bądz z forum. Dlatego zawsze mówię że GZC nie tylko należy ale trzeba przewymiarować, aby móc pózniej spokojnie spać

Ja zrobiłem tak jak napisał Pyxis, wszystko oddzielnie, podłogówkę ułożyłem z kolegą pompę kupiłem sam , odwierty zleciłem, zażyczyłem sobie 200mb , w prosty sposób to sprawdziłem, na sondach mouvitech i pewnie nie tylko jest wybita sygnatura co 1mb , dokładnie wiedziałem ile wsadzili w odwiert rury.

Ja zrobiłem tak jak napisał Pyxis, wszystko oddzielnie, podłogówkę ułożyłem z kolegą pompę kupiłem sam , odwierty zleciłem, zażyczyłem sobie 200mb , w prosty sposób to sprawdziłem, na sondach mouvitech i pewnie nie tylko jest wybita sygnatura co 1mb , dokładnie wiedziałem ile wsadzili w odwiert rury.

Zaraz cię zakrzyczą, że przewymiarowałeś..

jak odwierty nie wyrabiały, to chyba raczej problem po stronie DZ a nie GZ.....

wszystko trzeba policzyć, jak mozna w naszym pieknym kraju bezgranicznie ufać fachowcom?

akurat niedowymiarowanie DZ pionowego, to jeden z prostszych sposób na zbicie ceny...niejednokrotnie było o tym na forum...

Tak masz rację. Chodziło mi o DZC.

Niby tak, ale równie dobrze możesz sobie strzelić ściany z 30 cm żelbetu, żeby spokojnie spać, że bez względu na warunki się nie zawalą. Chyba lepiej zainwestować w wiedzę.

Nie każdy się na wszystkim zna szczególnie jak jeszcze tego nigdy nie robił. Dlatego uważam, że tzw fachowcom warto nie do końca ufać