Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

patrzyłem na wyceny na poszczególne że tak powiem etapy

pod Opolem firmy robiące pionowe sondy mają genialne ceny :p

ostatnia oferta od firmy z Opola - 120 PLN za 1 mb dolnego źródła pionowego - BEZ osprzętu

zapytałem co to znaczy BEZ osprzętu - to znaczy że SAMA dziura w ziemi 120 PLN za 1 mb

zrobienie źródła - czyli chociażby rurka itp - dodatkowe koszty :)

ktoś sobie jaja chyba robi :p

Najwięcej pionowych sond robi się na małych działkach, tak małych, że się poziomy kolektor nie zmieści. Albo jak ktoś już ma ogród z krzewami, architekturą itp. Wtedy to się opłaca - w sensie nie można innej większej działki kupić albo taka większa byłaby znaaaacznie droższa w danej okolicy, albo ktoś nie chce ogródka niszczyć, to gdzieś z boku może nawiercić kilka otworów.

odwierty nie wyrabiały a pompa tak sobie skalkulowała że jechała cały sezon na grzałce

rachunek coś około 6 tyś za dom 130m2.

Ja się nie znam, jak to jest w przypadku odwiertów z przyleganiem gruntu do rury?

Tzn. w przypadku spirali układanej pionowo, np. jak tutaj po prawej:

http://www.kensaengineering.com/Installer/faq_detail.asp?id=60

Zwaraca się uwagę, że ziemia może słabiej dociskać do rury, podobnie jak się układa spiralę poziomo, trzeba uważać żeby nie było przerw powietrznych w okolicach rury, dlatego np. można przesiać glebę w pierwszej warstwie na rurze przed zrzuceniem do wykopu. Wszystko po to, żeby nie było przerw powietrznych.

Jak to wygląda w przypadku pionowych sond? Jak się zasypuje taką 50- lub 100-metrową dziurę o małej średnicy?

I jakbyś zrobił sam, to koszta : materiału i dzień, dwa kopary.

A wiertacz by nie zarobił.

Tylko nie zawszę się to kalkuluje

w moim przypadku była to różnica na poziomie 4tyś pomiędzy odwiertami a poziomym

więc zdecydowałem się na odwierty, druga sprawa że warunki glebowe i powierzchnia

działki przemawiały za nimi.

Gość Arturo72
Jak to wygląda w przypadku pionowych sond? Jak się zasypuje taką 50- lub 100-metrową dziurę o małej średnicy?

Ty chyba z czystej ciekawości się pytasz ;)

Mając dom o zużyciu poniżej 15kWh/m2/rok nie w głowie powinna być Ci pompa ciepła a tym bardziej gruntowa :)

Edytowane przez Arturo72

Tia,1m3/dobę ;)

Jak Ty tak wszystko liczysz, to wymiekam... ;)

Policze Ci z punktu widzenia mojego domu, gdzie sa 2 osoby dorosle + dziecko male. Uzywamy glownie prysznica, bo szambo na razie jest.

Pompa zuzywa 5kWh/dobe, zakladajac COP=2,5 na CWU daje nam to rocznie 4562 kWh na cele CWU. Jak mnie podepna na wiosne do kanalizy, to zuzycie wzrosnie spokojnie o 50-100% i wroci do tego z mieszkania. :)

Jak obliczyles ten 1m3/d przy 7 tys kWh, bo Tobie teoretycznie to rozne ciekawe rzeczy wychodza?

Zastanawia mnie jedno. Skoro te pompy ciepła są takie super, to dlaczego są tak mało popularne? W Niemczech 4x bardziej popularne jest ogrzewanie gazowe w nowych domach, u nas pewnie stosuje się je w maks. kilku procentach (a może 1%?) nowych domów. Dlaczego tak jest? Czy dlatego że te urządzenia są tak drogie i skomplikowane? Mało trwałe? Faktyczne koszty użytkowania są znacznie wyższe niż cena energii/COP? Edytowane przez maciejzi

Zastanawia mnie jedno. Skoro te pompy ciepła są takie super, to dlaczego są tak mało popularne? W Niemczech 4x bardziej popularne jest ogrzewanie gazowe w nowych domach, u nas pewnie stosuje się je w maks. kilku procentach (a może 1%?) nowych domów. Dlaczego tak jest? Czy dlatego że te urządzenia są tak drogie i skomplikowane? Mało trwałe? Faktyczne koszty użytkowania są znacznie wyższe niż cena energii/COP?

Bo Niemcy maja infrastrukturę i inny sposób zabudowy (zwarty) i tańszy gaz.

Drogie bo produkcja nie jest masowa.Skomplikowane jak kocioł do C.O .,albo trochę mniej.Trwalsze od kotła gazowego.

Atrudne w serwisie -dla kogoś kto nie serwisował.A koszty eksploatacji wyższe bo co ,nie rozumiem ?

Ale nie tak dużo, maksymalnie -20%.

.

Gdybyś polakom dał ten gaz o 20% taniej to wielu nie myślałoby nawet o eko grochu czy PC, to spora różnica dać za zezon 3000 czy 2400 prawda?

Nie zapominaj tez o różnicy w zarobkach, poprostu dla Niemca gaz to taniocha.

Ja PC wybrałem z innych powodów, między innymi ze względu na rachunki rzedu 1000 zł za miesiąc u sąsiada który ma dom mniejszy, bardziej zwarty, lepsze okna, dach dwu spadowy i dość dobre ocieplenie, reku też ma,

Mam ok 250 grzanych podłóg i realnie rachunek rzędu 350-450 miesięcznie (grudzień-luty) to duża różnica, pozatym PC moge użyć do chłodzenia pasywnego i jakoś tak przeważyło że dokładam do PC i nie żałuje.