Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Użytkuję instalacje z PC Viessmann Vitocal 343

od 6lat

spędziłem przy niej tysiące godzin podczas budowy i eksploatacji by wyczuć jak pracuje i dobrać optymalne ustawienia wydajność/ temperatury/źródła/pobór pradu

wszystko działało dobrze, wręcz idealnie jak zegarek

ale chyba cos sie zaczyna dziać

generalnie grzeje CWU i OG

ale:

od 2tyg sprężarka słyszę pracuje głośniej, inaczej. Tak jakby miała większe delta t.

temperatura obiegu wtórnego sprężarki utrzymuje się chwile (pół minuty) i spada o 2-3'C, po chwili wraca ponownie i tak w kółko

całość pracuje i jakoś grzeje bo temperatury sie podnoszą ale widze i słyszę ze cos jest nietak

nie wiem może to na wymienniku albo coś się zużyło w sprężarce, albo nieszczelność czy ubytek?

nie zgłasza błędu, nie używa grzałek elektrycznych, ale mam wrazenie ze ciągnie więcej prądu.

Temp dolnego źródła z odwiertów 2x100m jest stabilna ok 5'C

Pozdrawiam Serdecznie

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak Ty tak wszystko liczysz, to wymiekam... ;)

Jak obliczyles ten 1m3/d przy 7 tys kWh, bo Tobie teoretycznie to rozne ciekawe rzeczy wychodza?

To się nazywa "zimny chów" - temperatura CWU nie przekracza 30 stopni. Mocno preferowany przez starożytne plemiona Eskimosów .:rolleyes:

Zakladam, ze do filterka na GZ juz sie dobrales i jeszt czysty?

JAk grzeje CWU? Normalnie?

nie wiem o zadnym filtrze na GZ, gdzie on by był?

CWU osiaga zadane temperatury

zwykle zajmowało jej nagrzanie 250l CWU do 45'C ok 1godziny

teraz nie mierzyłem jeszcze

generalnie praca sprężarki jest, była tym głośniejsza im wieksza miała delta t

czyli dolne zrodlo 5'C a np 30'C na wtórnym sprężarki to chodziła znacznie ciszej niz w końcowym momencie grzania CWU gdzie miała parametr 5/45'C

teraz chodzi głośniej juz przy 5/30

no i ta temp wtorna nie jest stabilna, podnosi sie i spada, ale generalnie rośnie wiec grzeje

Pozdrawiam

Ja nim zaczniesz wolac serwis do pompy, to bym najpierw sprawdzil ten filterek, bo jesli CWU grzeje bez zmian (nie zuwazasz nic niepokojacego), to trzeba wykluczyc najpierw wszelkie problemy poza pompa. Na pierwszy ogien ida wartosci przeplywow a wiec ewentualne problemy z filtrkami. Szukaj, dzies ten filtr powinien byc.

Musisz dokladniej opisac zchowanie sie samej pompy a szczegonie wartosci temperatur na zasilaniu i powrocie ogrzewania.

no i ta temp wtorna nie jest stabilna, podnosi sie i spada, ale generalnie rośnie wiec grzeje

A masz filterek DZ? Moze tam sie cos przypchalo. Ale wtedy mialbys nizsze temperatury DZ. Mogl sie zapchac filterek albo wymiennik w pompie.. Wtedy trzeba odpiac od pompy cale DZ i przeplukac pod cisnieniem (kilka razy, raz w jedna raz w druga strone) wymiennik. Z taka operacja poradzi sobie nawet gazownik - tam tez sie czasem plucze wymienniki w ten sposob :)

a czym może zapchać sie obieg wtórny pompy ciepła?

nie jest to obieg odizolowany do którego nie ma nic dostępu?

obieg pierwotny gdyby był zatkany to by spadała temperatura a jest stabilna ok 5'C

na tym obiegu nie mam filtra na pewno tylko separator piany

przykład

temp DZ 5'C Wtórna sprężarki 30'C - CWU 29'C

pracuje pracuje minęło załóżmy 3minuty DZ 5'C Wtórna sprężarki 31'C - CWU 30'C

ale wartości wtórne sprężarki zamiast ładnie rosnąć o 0,1'C co chwilke to wahają się 28-32'C kilka razy w tym czasie

a czym może zapchać sie obieg wtórny pompy ciepła?

Zawsze jakiś brud może się znaleźć, np. oderwało się trochę rdzy, kamienia, itp. może też coś się dziać z obiegówką.

Proponuję zacząć sprawdzanie instalacji od zmierzenia 4 temperatur: zasilania i powrotu dz i gz. Zobaczymy wtedy, czy przepływy przez pc są mniej więcej w porządku.

u mnie jest bardzo wygodne sterowanie

wszystkie parametry widze dokladnie, odnosnie pomierzenia temperatur

patrze na ten panelik i widze jak sie temperatury na biezaco zmieniaja

i wtorny zasilanie rośnie ale robi dwa kroki do przodu jeden do tylu i tak to teraz dziala w skrócie :)

na szybko znalazlem zdjecie sprzed lat

http://www.cdoc.pop.e-wro.pl/PC/zew1.JPG

w instrukcji technicznej (pisanej kiepskim językiem) nie ma w zasadzie słowa filtr w konstrukcji PC

IM IS Vitocal 343.pdf

Edytowane przez SNCF

nie tego w menu niema

Jak będziesz mierzył, to zmierz tym termometrem wszystkie 4 temperatury - zasilania i powroty gz i dz, żeby nie było przekłamań związanych z użyciem innych termometrów do pomiarów. Najlepiej zamontować sobie na odpowiednich rurach 4 termometry z sondą (np. tego typu po 10 zł lub coś podobnego http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-70c-prezent-i3065234062.html), sondę przyłożyć do rury, owinąć izolacją do rur i ścisnąć opaskami zaciskowymi. Wtedy wiemy dokładnie co mierzymy, jak i gdzie. Termometry wypada sprawdzić, żeby wiedzieć, czy pokazują to samo, czy mają różnice. Jeśli różnice wskazań są duże, to warto je wziąć pod uwagę i skorygować wyniki pomiarów.

Jak kiedyś było 3* mniej na powrocie, to ok, sprawdź jak jest teraz gdy pojawiają się problemy.

Edytowane przez rwxw

No wlasnie jakos o prostej klimie tu wszyscy zapomnieli. Kbab testuje, Zielony Ogrod tez, a to przeciez jest argument nie do podwazenia dla kablowcow, kazdy z nich wstawiajac do siebie klime bije na glowe dowolna pompe wykonana za dowolnie niewiarygodnie niska cene. Ja w kolejnym budynku bede mial kable, klime i grzalke kanalowa w WM. Za 7-8 tysi bedzie srednio COP 2 super hiper sterowalne i dajace blyskawiczny efekt.

Poza tym nigdy nie zrozumiem fenomenu nienawisci dla grzejacych kablami. No chyba, ze to takie nasze narodowe zachowanie, skoro im tak zle to trzeba pokazac, jak sie inni z tego bardzo ciesza.

Juz kiedys pisalem, ze jak cena pradu poszybuje w gore, to Ci z pompa nie dozyja zwrotu z inwestycji, a Ci z kablami wstawia sobie klima za 3-4 tys. i beda grzec wtedy kiedy trzeba i tam gdzie potrzeba.

Pozdrawiam

Zainteresowałeś mnie. Czy mógłbyś napisać coś konkretnie. Że będę kład kable to już jest pewne (nie wiem jeszcze tylko jakie, ostatnio pytałem nawet na forum w tym wątku jakie są najlepsze ale nie wstrzeliłem się dobrze w dyskusje i mi nikt nie odpowiedział ) ale o grzałce w WM i klimie to gdzieś tam czytałem bodaj w starych postach j-j ale jest to dla mnie nie do końca zrozumiałe. Z rekuperatora chyba się już wyleczyłem ale też nie wiem do końca jak i czym go zastąpić ( GGWC czy tylko GWC ? nie wiem ) Projekt zamówiony teraz tylko muszę z niego tzw "bunkier" zrobić :D.

co do wątku ilości startów, dla sprężarek Copeland ZH max do 10 startów na godzinę, więcej stratów może doprowadzić do uszkodzenia sprężarki

poniżej w oryginale:

Emerson Climate Technologies recommends a maximum of 10 starts per hour. There is no

minimum off time because scroll compressors start unloaded, even if the system has

unbalanced pressures. The most critical consideration is the minimum run time required to return

oil to the compressor after start-up. To establish the minimum run time obtain a sample

compressor equipped with a sight tube (available from Emerson Climate Technologies) and

install it in a system with the longest connecting lines that are approved for the system. The

minimum on time becomes the time required for oil lost during compressor start-up to return to

the compressor sump and restore a minimal oil level that will ensure oil pick-up through the

crankshaft. Cycling the compressor for a shorter period than this, for instance to maintain very

tight temperature control, will result in progressive loss of oil and damage to the compressor.

Klimatyzator z opcją grzania (chyba nie ma już bez); bardzo szybko (i tanio) grzeje bo powietrzem ale szumi i wieje więc jak komuś szkodzi to grzanie tylko podczas nieobecności; działa już od kilku stopni poniżej 0.

Kable jak kable, właściwy drut produkuje chyba tylko jeden liczący się na rynku gracz więc ceny porównywalne.

Grzałka w WM to też nic skomplikowanego - http://goo.gl/zKD3n

Gdyby ten klimatyzator spiąć jakoś z WM to mogło by mieć to wiele zalet ale nie grzało by i tak łazienek bo tam są wyciągi. Nagrzewnica też do kitu bo działa tylko tam gdzie są nawiewy a przecież w łazienkach i kuchni mamy wywiewy. Cały czas się zastanawiam skoro można zrobić PC P-P w takich niskich cenach, dlaczego PC P-W są już o wiele droższe? Przecież różnica jest tylko taka, że potrzeba do tego wstawić wymiennik.