Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli już coś porównujesz to rób to uczciwie.

1. Czy uważasz że zejście do zapotrzebowania 4000 kWh na CO w normalnym domu z normalnymi oknami, balkonami itd nic nie kosztuje.

W moim domu raczej jest to niemożliwe. Oczywiście izolacja jest najważniejsza ale nie każdy projekt można dostosować do zapotrzebowania 20kWh/m2/rok.

2. Ludzie naczytają się bzdetów rzucają się na kable a później dokładają kominki, kolektory słoneczne itd.

...

3. Na każdym kroku wytykacie kolosalne koszty montażu PC a nigdzie nie uwzględniacie dodatkowych kosztów docieplenia.

4. Nie przyjmujecie do wiadomości że nie wszyscy chcą mieszkać w domu zbliżonym do pasywnych bo im się po prostu nie podobają bo chcą mieć dużo i duże okna, balkony, okna dachowe itd.

5. Zbudowanie domu o zapotrzebowani ok 25 kWk/m2/rok z kablami i domu o zapotrzebowaniu 70kWh/m2/rok z PC o takiej samej powierzchni i takim samym standardzie niewiele może się różnić w kosztach i to w obie strony w zależności od projektu. W eksploatacji wielkiej różnicy na koszt PC nie będzie ale z CWU jeżeli ktoś więcej zużywa jak 30l/os/d to już koszty eksploatacyjne są bardziej korzystne. I jeszcze jedno, przy kablach zostaje praktycznie tylko prąd a przy wodnej podłogówce zawsze jest jakieś wyjście. Nikt nie wie co będzie za 20 czy 30 lat.

6. Nie twierdzę że PC to najlepsze wyjście a kable najgorsze. Tylko piszcie szczerze ile faktycznie ten system ogrzewania kosztuje bo to nie tylko kilka kg przewodu

ale sterowniki , większa moc przyłącza, obowiązkowy rekuperator, większe docieplenie oraz wysoka kultura jego wykonania, lepsze okna , ciepły montaż itd, i do tego ograniczony wybór projektów. Sumując to wszystko często wychodzą kwoty wyższe niż cena montażu PC.

Wybierając system ogrzewania każdy powinien być świadomy swojego wyboru a wypowiadający się w temacie powinni rzetelnie przedstawiać koszty, wady i zalety.

1. 4000 z cwu jest niemozliwe przy cop= 1, ale kto do tego dazy. Ja mam ponad 6000 i uwazam ze PCi nie mialaby sensu.

Co do projektow to sie nie wypowiadam bo problemem w Polsce jest to ze wiekszosc tych projektow ktorych jest tysiace w internecie to buble pod wieloma wzgledami, niestety nasze normy nie sa przestrzegane szczegolnie certyfikaty, bo wtedy moze w koncu ludzie otworzyliby oczy, jak jest poza granicami naszego kraju, ale my zawsze musimy byc zielona wyspa,

2. Kto sie rzucil na kable a potem dokladal kominek itd? Jakos nie spotkalem sie jeszcze na FM z nieswiadomym posiadaczem kabli

3. Jakie dla ciebie sa min wartosci, nie biorac pod uwage systemu grzewczego? Dla mnie 15/20/30 podloga/sciana/strop. Jak mozna zarzucac kablarzom ze nie mysla co bedzie za 20 latskoro ociepla sie ponizej tego. Wiec ja zrobilem nadwyzke 10/5/20 latwo to policzyc, ale to nie duzo

4. To jest jeden z wiekszych mitow, mam w salonie dwa okna 3x2,3 w kazdym pokoju okno 2x1,5 to sa male okna. W naszej strefie klimatycznej domy pasywne raczej maja duzo przeszklen, inaczej jest w Szwecji gdzie zima maja mniej slonca.

5. Przy kablach masz wiele alternatyw, setny raz jest to walkowane, alteratywa ogrzewania to rowniez alternatywne zrodla en. el. wiatraki, fotowoltanika, wiec nie ma co sie bac o przyszlosc bo to wlasnie alternatywne zrodla en. el. Szybciej sie rozwijaja w ostatnich latach

6. Przylacze mam 13kW czy to tak duzo? Posiadacze PCi raczej nie maja mniejszych bo poniewaz ich domy potrzebuja wiecej ciepla to nie zadko ich PCI maja 6/7/8 kW mocy. Teraz montazu w ociepleniu bym drugi raz nie zrobil, za duzo to kosztuje w Polsce.

Kable to nie lekarstwo na wszystko, ale w domach do 150m2 czesto mozna je uzyc, a do 120 praktycznie zawsze, takie jest moje zdanie, subiektywne oczywiscie

Co do klimy z grzaniem to moze to i nie glupi pomysl, tyle ze bardziej latem niz zima, na przekor tym co mowia ze domy grzane pradem to bunkry, u mnie klima latem w salonie by sie przydala bo mam za duzo okien, no ale bunkry maja to do siebie;-)

Gość Arturo72
No to Arturek ma kolege w koncu! ;)

A gdzie tam kolegę,moi koledzy nie robią takich błędów jak kable w podłodze ;)

Jeśli nie zauważyłeś, to była to tylko odp. na czyjeś pytanie o klimę z opcją grzania...

Czyli chodziło o pompę powietrze-powietrze :)

No popatrz,wychwalasz pompy ciepła a zarazem negujesz je "Dr Jekyll and Mr Hyde" czyli schiza ;)

Edytowane przez Arturo72

A ja tylko i wyłącznie oraz od zawsze tylko o klimatyzatorze z opcją grzania jako o urządzeniu do zastosowania w "okresach przejściowych".

Zapytam Cie z ciekawosci, skoro juz zawitales na goscinne wystepy z kablami na forum pompiarzy: Jakie planujesz koszta CO+CWU w stosunkowo malym i bardzo dobrze docieplonym domu? Jak to liczycie, ze sie Wam te kable "zamykaja" finansowo?

To juz od Ciebie zalezy... wiekszosc normalnych rodzin ma 1 lub 2 takie.... w zaleznosci od rozkladu pomieszczenia.... z tym ze

wskazane by bylo miec potwierane drzwi w pokojach

zapodać kilka takich "dmuchaw" w chałupie dla jakichś paru groszy oszczędności ...

jakoś to do mnie nie przemawia ...;)

Kilka a wiec wiecej niz 2... do wiekszosci ludzi nie przemawia... i nikt raczej tak nie robi gdy jedna ogrzewa 50-120m w zaleznosci od ocieplenia domu i jej mocy.

I jak do Ciebie nie przemawia... to tez se nie kup.... ;)

tia ...

dmucham sobie w salonie tymi 4kw aby w kuchni mieć ciepło ...

już widzę rozkład temperatur ...;)