Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli że dużo za mocno wieją?... to jak w domu zainstalować taki tani klimatyzator do okresów przejściowych?

Jeśli 700m3/h to nie jest za dużo, to masz spory hangar. Jednostkę wewnętrzną zamontujesz normalnie, zwyczajnie na ścianie, do kanałowej trzeba by zrobić oddzielne kanały, które będą pracować w obiegu zamkniętym wraz z pomieszczeniami domu.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to Arturek ma kolege w koncu! ;)

Nie wiem skąd te błędne wnioski. Arturo fan PC a ja wręcz przeciwnie idę w kable.

Moze sie w koncu opamieta. Jeszcze ma troche czasu ;)

Racja ja mam czas niektórzy już nie - nieekonomiczne decyzje podjęte - teraz trzeba je już tylko zachwalać. I zbierać kasę - sprężarki wieczne nie są.

Jeden chce grzac kablami, drugi klimatyzatorem a trzeci pompa PW. Dom wariatow! ;)

....inny ma komin, WG i sprężarki za 50 k pln - to dopiero wariactwo. Czy jedna/dwie w lodówce to mało ? ;)

Edytowane przez mic81

Gość Arturo72

A możesz przytoczyć jedną wypowiedź w której WYCHWALAM PC pow.?

Jak na "profesora" przystało nie uchodzi nie znać swoich wypowiedzi lub nie wiedzieć o czym się pisze ;)

Klimatyzator z opcją grzania (chyba nie ma już bez); bardzo szybko (i tanio) grzeje bo powietrzem ale szumi i wieje więc jak komuś szkodzi to grzanie tylko podczas nieobecności; działa już od kilku stopni poniżej 0.

Gość Arturo72
no właśnie, tylko wtedy już sie w castoramie na promocji nie kupi i niskie koszty biorą w łeb..

A jaki jest koszt kabli+bojlera+klimatyzatora kanałowego z opcją grzania w porównaniu do "klimatyzatora" z opcją chłodzenia jako jednego urządzenia do c.o i cwu ?

lobo napisal że montaż w warstwie ocieplenia jest zbyteczny

uważam że jedynym powodem są względy estetyczne- reszta to marketing

Zgadzam się z tym i dlatego wysunąłem tylko 3cm za 0zł ;)

Gdybym miał płacić 5tys.zł więcej to chyba bym ocipiał ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo

Jak CAPek ?

Bez sterownika pokojowego i pogodowego ale chula i grzeje :)

Co dziennie załączam go na dwie,trzy godziny co pozwala utrzymać temperaturę w domu 19-21st.C

Dzisiaj puściłem go na 12h od 20.00,żeby naładował więcej ciepła na kilka dni.

Edytowane przez Arturo72

Bez sterownika pokojowego i pogodowego ale chula i grzeje :)

Co dziennie załączam go na dwie,trzy godziny co pozwala utrzymać temperaturę w domu 19-21st.C

Dzisiaj puściłem go na 12h od 20.00,żeby naładował więcej ciepła na kilka dni.

Arturo. Trzeba było przez te ostatnie parę ciepłych dni wygrzać chałupę.

Angielski barbarzynski.... :rolleyes

Moze niektore dialekty... ;)

zgodnie z wzorcem starożytnej Grecji, każdy obcy mi język jest barbarzyński :p

a zgodnie z wzorcem starozytnego Rzymu, barbarzyńcami nazywano głównie Germanów, a angielski to język germański :p

wszystko więc pasuje

:D

A wiec mozna stwierdzic ze 40 startow / dobe sprezarce nic nie zrobi.... pomimo stwierdzenia na FM wczesniej...

Good news dla on/off'cow ;)

pod warunkiem że nie ma wiecej niż 10 startów na h, w dodatku to dotyczy konkretnego typoszeregu sprężarek ZH czyli z pzreznaczeniem do pc, marki copeland, a biorąc pod uwagę wszytkich producentów pc niestety ich mniejszość montuje te kompresoty, dlatego warto przeczytac specyfikację własnej sprężarki która ma sie w swojej pc.