Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No raczej nie ponieważ 1 etap - orurowania został zakończony :

- wentylacja ororurowanie 11.06.2012 :)

- podłogówe ogrzewanie i podejścia wod-kan 12.12.2012.

Etapowość prac na budowie.

Chwileczke, tu jest pomyłka. Podejścia wod kan zostało zrobione dużo wcześniej ale podpięcie kanalizacji do budynku nie zostało zrobione do dnia dzisiejszego. Pan Michał nie był na budowie i może nie widział co zrobili jego pracownicy. Orurowanie do rekuperacji nie jest zrobione na poddaszu. Jest tylko podciągnięte na parterze, ale co do rekuperacji to może uda się Panu Michałowi skończyć. Jestem dobrej myśli

chciał pieniądze, zaliczki, potem pieniądze na piec ...ślad zaginął... Ani pieniędzy ani chłopa

Najlepiej sprawdza się zasada: "nigdy nie płać zaliczek, płać całość po wykonaniu usługi". Przy rozliczeniach etapowych po zamknięciu etapu należy zostawiać znaczącą kwotę na zakończenie robót.

no i też się do tego przyłącze :)

dlatego zrezygnowałem z tzw. dobrych cen dla forumowiczów.

bo ceny poszły wszystkiego do góry i lepiej zrobić 10 pomp rocznie za normalne pieniądze niż 45 na bardzo dobrej cenie dla klienta.

po takiej ilości człowiek się męczy i może popełnić błąd.

Myślę że jednak popełniasz błąd jest pewien segment rynku (klientów) który oczekuje taniej chały i ty doskonale się w to wpisałeś na swoje zawsze wyjdziesz bo to się klienta skubnie to się podwykonawcy (albo pracownikowi) nie zapłaci to trochę jedna albo druga hurtownia pokreskuje (dopóki następny klient nie da zaliczki) a tak będziesz musiał się znaleźć w zupełnie obcej dla siebie sytuacji wszystko terminowo na czas dokładnie z projektem z papierem na podkład zastanów się czy dasz radę tak funkcjonować nie lepiej zostać w starym układzie wszak już chyba wszystkie triki znasz i to właśnie w takiej mętnej wodzie czujesz się jak w domu

średnio kotłownia 3 dni :)

u mnie wychodzi to tak:

wodkan (w pex)150-300m2 - 2 łazienki, uzdatniacz, krany zewn, na gotowo - 2 dni, czasami 3 dni jak mam lenia,

podłogówka 200m2 - 3 szafki na gotowo, parter co 10cm, góra co 15cm, od 5-8 dni zależnie czy blisko domu im bliżej tym wolniej:D,

kotłownia - COw pex, CWU w miedzi, od 10-14h, zaleznie od ilosci zasilań,

DZ tylko w BP- 1 petla od 2 do 4h,

rozruchPC - 14-16h,

instalacja elektryczna 150pkt+ 7,8 dni, bez białego montażu

u mnie wychodzi to tak:

wodkan (w pex)150-300m2 - 2 łazienki, uzdatniacz, krany zewn, na gotowo - 2 dni, czasami 3 dni jak mam lenia,

podłogówka 200m2 - 3 szafki na gotowo, parter co 10cm, góra co 15cm, od 5-8 dni zależnie czy blisko domu im bliżej tym wolniej:D,

kotłownia - COw pex, CWU w miedzi, od 10-14h, zaleznie od ilosci zasilań,

DZ tylko w BP- 1 petla od 2 do 4h,

rozruchPC - 14-16h,

instalacja elektryczna 150pkt+ 7,8 dni, bez białego montażu

Zaczynają się moje ulubione wyliczanki

A u mnie wychodzi tak

http://www.youtube.com/watch?v=oYcLk89DREc

jak można to porównywać??

Jasiek, bardzo cię zawsze szanowałem, ale skoro nazywasz takie domy jak mój, fermą wiatrową, to niestety ale mocno teoretyzujesz. Jak co to zapraszam do siebie, to sam zobaczysz, czy przepuszczanie ponad 1000m3/h w domu daje odczucie przeciągu czy nie ... Ważne żeby instalacja była z głową zrobiona ..

ale zobacz co porównujemy ...

klimatyzator ścienny który dmucha 700-1100m3/h do jednego pomieszczenia z kompletnym systemem nadmuchowym opartym na sieci kanałów rozprowadzających ciepłe powietrze po całym budynku ...

ja wiem doskonale jak działa taki budynek jak twój i naprawdę nie mam nic przeciwko takiemu systemowi ale cała dyskusja toczy się dookoła pojedynczej jednostki o mocy kilku KW zawieszonej gdzieś w chałupie...

to tak jakbym ustawił jakąś nagrzewnicę elektryczną o mocy tych kilku KW w holu i twierdził że ona mi równomiernie zagrzeje cały budynek...

Myślę że jednak popełniasz błąd jest pewien segment rynku (klientów) który oczekuje taniej chały i ty doskonale się w to wpisałeś na swoje zawsze wyjdziesz bo to się klienta skubnie to się podwykonawcy (albo pracownikowi) nie zapłaci to trochę jedna albo druga hurtownia pokreskuje (dopóki następny klient nie da zaliczki) a tak będziesz musiał się znaleźć w zupełnie obcej dla siebie sytuacji wszystko terminowo na czas dokładnie z projektem z papierem na podkład zastanów się czy dasz radę tak funkcjonować nie lepiej zostać w starym układzie wszak już chyba wszystkie triki znasz i to właśnie w takiej mętnej wodzie czujesz się jak w domu

i tyle na ten temat...

Pompa jak pompa. Dużo ważniejsze jest DZ i GZ.

jak cie stać wyślij do np. asolt zapytanie z takimi opcjami

1.budynek (dobrze wykonany)150m wentylacja grawitacyjna pompa gruntowa

2.budynek (dobrze wykonany)150m wentylacja mechaniczna (z dobrym reku) pompa powietrze

3.budynek (dobrze wykonany)150m wentylacja mechaniczna (z dobrym reku) pompa grunt

ja to zrobiłem jak rozważałem lising wiertnicy i wybrałem

To ma piernik do wiatraka że zrobiłeś jeden dom (o ile nie jesteś naganiaczem producenta gruntówek) a ja robię 10 rocznie i trochą rozglądam się po świecie

I dalej nie wiem co ma piernik do wiatraka.

Wyskoczyłeś z tymi swoimi mądrościami jak Filip z konopi po moim poście dotyczącym ważności DZ i GZ. Znajdź mi związek, bo ja jakoś nie widzę.

I dalej nie wiem co ma piernik do wiatraka.

Wyskoczyłeś z tymi swoimi mądrościami jak Filip z konopi po moim poście dotyczącym ważności DZ i GZ. Znajdź mi związek, bo ja jakoś nie widzę.

Jakie mądrości moje subiektywne przemyślenia na temat DZ tj. kosztów jego budowy opłacalności lisingu wiertnicy itd. z perspektywy instalatora i coraz "lepszych" budynków - inwestorzy i architekci starają się

Edytowane przez mkm silesia