Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie mądrości moje subiektywne przemyślenia na temat DZ tj. kosztów jego budowy opłacalności lisingu wiertnicy itd. z perspektywy instalatora i coraz "lepszych" budynków - inwestorzy i architekci starają się

Czyli szukasz sprzeczki. Ok.

Czy jeżeli jeszcze raz bym miał wybrać PC do swojego domu to czy wybrał bym gruntową? TAK, o powietrznej nie chciał bym nawet słyszeć. Śmiem twierdzić, że gruntowa przeżyje trzy powietrzne i nie mam głośnego, wątpliwej urody badziewia na zewnątrz.

Coś jeszcze?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli szukasz sprzeczki. Ok.

Czy jeżeli jeszcze raz bym miał wybrać PC do swojego domu to czy wybrał bym gruntową? TAK, o powietrznej nie chciał bym nawet słyszeć. Śmiem twierdzić, że gruntowa przeżyje trzy powietrzne i nie mam głośnego, wątpliwej urody badziewia na zewnątrz.

Coś jeszcze?

coś z tobą nie halo to nie sprzeczka tylko rozważania na temat kosztów pisałem wcześniej że to moje subiektywne przemyślenia (bo rozważałem lising wiertnicy) tak jak miki ma swój "segment" tak i są osoby które chcą tylko gruntowe ale są też osoby które robią na kredyt i i spłata odwiertu będzie długa i kosztowna a jak ma powietrzną to za 15 lat może kupić np. gazową absorpcyjną (bo tusk obiecał tani gaz prąd zresztą też z atomu i autostrady i niskie podatki i irlandię :)))niestety jak kasę wpakuje w grunt to za 20 lat tylko zakup kolejnej gruntowej bo jeszcze z 10 lat będzie spłacał odwiert to wszystko jeszcze w odniesieniu do coraz "lepszych" budynków

coś z tobą nie halo to nie sprzeczka tylko rozważania na temat kosztów pisałem wcześniej że to moje subiektywne przemyślenia (bo rozważałem lising wiertnicy) tak jak miki ma swój "segment" tak i są osoby które chcą tylko gruntowe ale są też osoby które robią na kredyt i i spłata odwiertu będzie długa i kosztowna a jak ma powietrzną to za 15 lat może kupić np. gazową absorpcyjną (bo tusk obiecał tani gaz prąd zresztą też z atomu i autostrady i niskie podatki i irlandię :)))niestety jak kasę wpakuje w grunt to za 20 lat tylko zakup kolejnej gruntowej bo jeszcze z 10 lat będzie spłacał odwiert to wszystko jeszcze w odniesieniu do coraz "lepszych" budynków

Ja tylko napisałem, że tamta pompa to nic szczególnego i ważniejsze by się skupić na DZ i GZ. Ty wyskoczyłeś sam nie wiem z czym.

Szkoda czasu.

.....a jak ma powietrzną to za 15 lat może kupić np. gazową absorpcyjną (bo tusk obiecał tani gaz prąd zresztą też z atomu i autostrady i niskie podatki i irlandię :)))niestety jak kasę wpakuje w grunt to za 20 lat tylko zakup kolejnej gruntowej

A dlaczego nie może być taka gazowa, ale gruntowa ?

Wszytkie beda dzialac... ale trzeba chyba troszke "sprawiedliwiej" porownac. :D

Jedyne sprawiedliwe porównanie, to jest takie, w którym w takich samych warunkach zewnętrznych (skrajnych), uzyskuje się, takie same efekty grzewcze - reszta to pic na wode i słaby marketing.

Z tym ze Zubadan to jedna z lepszych ( uznanych marek ) PC... czy nie... ? Nie mowilismy o G/W Nibe, Boscha, Viessmana czy nawet IVT... ;)

Porownajmy cos odpowiedniego do PC Ecopower... to z jaka wtedy?

Różnica taka, że gruntowa Ecopol czy Ecopower ma takie same parametry pracy i taki sam COP / SCOP niż firmowe nibie / IVT etc. Bo są zbudowane na tych samych komponentach. Powietrzna tania, a droga może się różnić COPem i o 100% :-)

Różnica taka, że gruntowa Ecopol czy Ecopower ma takie same parametry pracy i taki sam COP / SCOP niż firmowe nibie / IVT etc. Bo są zbudowane na tych samych komponentach. Powietrzna tania, a droga może się różnić COPem i o 100% :-)

Ale powietrzna tania i droga zrobiona z tych samych komponentów też ma taki sam cop.

Różnica może być w jakości roboty byłem w polskiej i w duńskiej fabryce pomp na terenie pl w polskiej fabryce nie było lutowania w osłonie azotu i próby ciśnieniowej w komorze no i auta pracowników na parkingu inne :)

budynek (dobry nie durszlak jak tu piszą) 140m2 38k brutto cała instalacja z zbiornikiem 300l koszt eksploatacji 450zł rocznie większy od gruntowej

Za tyle ja robię i nie interesuje mnie za ile robią inni i czy okradam klientów czy zdzieram itp. to jest wolny kraj i jak tak wyceniam swoja prace bo mam do tego prawo