Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To powinna podbic rynki zagraniczne .... gdyz mozna ja kupic za ca 1/4, jak nie 1/5 ceny... :???:

Brak marketingu. Za ktory GLOWNIE placisz u markowych producentow :) Reklamy w tv, reklamy w prasie, szkolenia, pokazy, targi, strony internetowe, broszury, marketing internetowy - to jest przynajmniej polowa urzadzenia markowego. Chcesz za to placic - Twoja sprawa. Ja w tym konkretnym przypadku wybieram dobre rzemioslo bez marketingu - estetyka i prestiz jest na samym koncu - bo nikt mojej pompy w ciemnym koncu piwnicy nie bedzie ogladal procz mnie :-)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm... nie znam sie od strony technicznej ale jako "amator" mysle ze to nie tylko kwestia zlozenia tych samych komponentow do kupy...

bo tak jak kiedys bylo wspominane... Chinczycy by dawno mieli Daikena i Mitsubashi... itd.

Skas chyba te lepsze parametry wynikaja ... jezeli to tak tylko poskladac ogolnie dostepne podzespoly... :???:

Dlaczego nie ma Polskich PC P/W tak samo wydajnych? Jak to zadna filozofia... G/W sa...

:)

To była odpowiedź na info ,że pc gruntowe tanie i drogie zrobione z tych samych części mają podobne parametry ,A pc pw tanie i drogi mają skrajnie inne parametry

Dlaczego nie ma Polskich PC P/W tak samo wydajnych? Jak to zadna filozofia... G/W sa...

PC sa o wiele bardziej skomplikowane do zaprojektowania. Bardzo zmienne warunki dzialania (temperatury), latwo zamrozic wymiennik etc. Stad zapewne tak rozne realne COPy w urzadzeniach PC PW. W gruntowce warunki masz praktycznie przez caly sezon stabilne stad i projekt / wykonanie znacznie prostsze i wyniki bardziej stabilne :)

budynek (dobry nie durszlak jak tu piszą) 140m2 38k brutto cała instalacja z zbiornikiem 300l koszt eksploatacji 450zł rocznie większy od gruntowej

Za tyle ja robię i nie interesuje mnie za ile robią inni i czy okradam klientów czy zdzieram itp. to jest wolny kraj i jak tak wyceniam swoja prace bo mam do tego prawo

No to z czym ty do ludu...?

Najpierw piszesz, że nie opłaca się robić odwiertów, a teraz się okazuje, że twoje instalacje są droższe od gruntowych. Chciałeś zabłysnąć a wyszło bladziutko...

Z Cennika wziete... Daikin 8kW jednostka zewnetrzna, Hydrobox , Zbiornik CWU 200L ( mozna pewnie wpiac tanszy a nie za 5k ) 8% VAT <28000:-

Bez zadnych negocjacji cen...

Z cennika ecopolu, pompa 7,6kW: 11.990,00 pln netto, DZ takiej pompy to ok 300mb poziome czyli materialy ok. 2000 pln plus koparka 1000 pln plus dowolna firma budowlana lub instalacyjna lub wodociagowa (jezeli juz sam tego nie chcesz robic) niech bedzie 2000 pln za 1-2 dni roboty jednego czlowieka = 17k netto = 18,3k pln brutto z 8% VAT. Bez negocjacji cen :D

nie wiem jak u ciebie, ale u mnie trochę osób było oglądać....część z niedowierzaniem, że to działa, a część po prostu zobaczyć :p

U mnie było dwóch sąsiadów - jeden właśnie kończy pierwszy sezon (zadowolony), a drugi będzie kupował na następny sezon - na moim malutkim osiedlu (7 domów) trzy będą grzane pompami ecopolowymi :-)

No to z czym ty do ludu...?

Najpierw piszesz, że nie opłaca się robić odwiertów, a teraz się okazuje, że twoje instalacje są droższe od gruntowych. Chciałeś zabłysnąć a wyszło bladziutko...

moja gruntowa do tego domu to plus 12k widzisz liwko niektórzy się cenią i nie szmacą się po całej Polsce za drobne i płacą podatki i zakład utylizacji składek za pracowników też

Edytowane przez mkm silesia

Pozostaje zagadka nie przejecia rynku PC G/W przez Polskich producentow... za granica... :)

Przecież to już wyjaśniłem! Brak marketingu. Z marketingiem na poziomie markowych pomp ceny zbliżyłyby się do tych drugich. A z takimi samymi cenami ciężko byłoby konkurować. To jest zaleta i wypełnienie niszy - tańszy, dobry i rzemieślniczy produkt łatwiej w naszych warunkach sprzedać.

moja gruntowa do tego domu to plus 12k widzisz liwko niektórzy się cenią i nie szmacą się po całej Polsce za drobne i płacą podatki i zakład utylizacji składek za pracowników też

Palcem nie dotknąłem. Zapłaciłem firmie jak Bóg przykazał i zapewniam cię prostaku, że nikt się u mnie nie musiał szmacić!

Pisz dalej te swoje farmazony a opinię sobie sam wyrobisz.

Z cennika ecopolu, pompa 7,6kW: 11.990,00 pln netto, DZ takiej pompy to ok 300mb poziome czyli materialy ok. 2000 pln plus koparka 1000 pln plus dowolna firma budowlana lub instalacyjna lub wodociagowa (jezeli juz sam tego nie chcesz robic) niech bedzie 2000 pln za 1-2 dni roboty jednego czlowieka = 17k netto = 18,3k pln brutto z 8% VAT. Bez negocjacji cen :D

Kolejna manipulacja (no powiedzmy dezinformacja)

Porównuję się Pompe daikina ze zbiornikiem 200 l do gołej pc gruntowej z wymiennikiem poziomym wykonanych metodą chałupniczą.

Proponuję porównywać rzetelnie .I tak pewno wyjdzie nieźle .

Kolejna manipulacja (no powiedzmy dezinformacja)

Porównuję się Pompe daikina ze zbiornikiem 200 l do gołej pc gruntowej z wymiennikiem poziomym wykonanych metodą chałupniczą.

Proponuję porównywać rzetelnie .I tak pewno wyjdzie nieźle .

Dobra, dorzućmy zbiornik 300l z podwójną wężownicą - 4k brutto. Dalej wychodzi taniej.

"Wymiennik poziomy wykonany metodą chałupniczą" - dobre. Przecież wliczyłem w to fachowców - metodą chałupniczą bedzie 2k pln taniej :)

Dobra, dorzućmy zbiornik 300l z podwójną wężownicą - 4k brutto. Dalej wychodzi taniej.

"Wymiennik poziomy wykonany metodą chałupniczą" - dobre. Przecież wliczyłem w to fachowców - metodą chałupniczą bedzie 2k pln taniej :)

Kolega przyjął zbiornik za 5000 zł.

A ty przyjąłeś robociznę 2000 zł to jak chcesz zrobić 2000 zł taniej.:rolleyes:

Montowałem ostatnio PC ze zbiornikiem .Koszt materiału (tylko rury i zawory) i robocizny to 5000 zł.To co w domu.

Bo cenowo moze to roznie wyjsc w zaleznosci u kogo ;)

Co ciekawe... z tego co czytam i widze to o PC mowi sie tylko w Nowym budownictwie... a jest tez przeciez rynek domow istniejacych, nie maly.

Tej dyskusji praktycznie nie ma, a zakup PC dla istnejacych objektow to chyba bardzo maly %

Przy nowym można to wszystko lepiej dopasować. W istniejącym to już trochę sztukateria.

Bo cenowo moze to roznie wyjsc w zaleznosci u kogo ;)

Co ciekawe... z tego co czytam i widze to o PC mowi sie tylko w Nowym budownictwie... a jest tez przeciez rynek domow istniejacych, nie maly.

Tej dyskusji praktycznie nie ma, a zakup PC dla istnejacych objektow to chyba bardzo maly %

Może dlatego że:

1. Posiadacze nowych domów chcą czegoś lepszego, bezobsługowego. Ja się przeniosłem z blokowiska i dla mnie palenie węglem to był punkt numer jeden na liście rzeczy których w domu NIE CHCE, a jak ktoś przez pół życia palił węglem w zwykłym piecu to wychodzi z założenia że luksusem dla niego będzie piec z podajnikiem :)

2. Starsze domy to z reguły kaloryfery - opłacalność PC jest więc dyskusyjna. Te domy mają już instalacje, czy choćby kominy (z których w czasie budowy nowego domu można zrezygnować decydując się na PC).

3. Starsze domy mają zagospodarowane ogródki - nawet odwierty to jakaśtam minimalna dewastacja pielęgnowanego od lat terenu. A PC PW mało opłacalna ;)

budynek (dobry nie durszlak jak tu piszą) 140m2 38k brutto cała instalacja z zbiornikiem 300l koszt eksploatacji 450zł rocznie większy od gruntowej

Za tyle ja robię i nie interesuje mnie za ile robią inni i czy okradam klientów czy zdzieram itp. to jest wolny kraj i jak tak wyceniam swoja prace bo mam do tego prawo

To z podłogówką ?

Pytam z ciekawości !