Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pewnie

i dlatego staramy się z kolegami tutaj namówić (zresztą prawie od samego początku tego wątku) do wykonania jak największego zakresu prac we własnym zakresie....

o dziwo - firma wręcz mnie delikatnie zachęcała, do wykonania części prac we własnym zakresie....na każdym etapie, były konsultacje z firmą...

zresztą - musiałbym na głowe upaść, żeby zapłacić 23/mb (netto) za DZ poziome :p

Ja nie mam pretensji ,Tylko zwracam uwagę na niewłaściwe porównywanie cen.

Można podać przecież np koszt urządzeń ,koszt materiałów montażowych , koszt robocizny .

Jak porównasz pc robioną przez moją firmę z miedzi i kompletem armatury i instalacje zgrzewaną bez armatury robioną gospodarczo to czemu to ma służyć ?

Nie chce dyskutować co się opłaca tylko ile kosztuje.

Ja nie mam pretensji ,Tylko zwracam uwagę na niewłaściwe porównywanie cen.

Można podać przecież np koszt urządzeń ,koszt materiałów montażowych , koszt robocizny .

Jak porównasz pc robioną przez moją firmę z miedzi i kompletem armatury i instalacje zgrzewaną bez armatury robioną gospodarczo to czemu to ma służyć ?

Nie chce dyskutować co się opłaca tylko ile kosztuje.

Zgodzę się z kolegą hydraulikiem , że każda instalacja jest inna i dlatego trzeba to wszystko wyceniać indywidualnie.

Pompa Ciepła pisana przez A u mnie działa z grzejnikami , prawie kończy się pierwszy sezon - Ogrzewa parter domu do ogrzania 122m2 , poddasze około 80 (ale nie ogrzewam, gdyż na razie nie wykorzystuję góry)

Jestem ogólnie zadowolony najniższa temperatura zanotowana -19,4 stopni jeżeli chodzi o mróz. Pompa daje sobie bez problemu z ogrzaniem domu.

Edytowane przez tank102

Zgodzę się z kolegą hydraulikiem , że każda instalacja jest inna i dlatego trzeba to wszystko wyceniać indywidualnie.

A czym się różni zrobienie instalacji pod powietrzną PCi od gruntowej - dokładnie w tym samym miejscu ?

Jedną i drugą można wykonać z różnych materiałów/

Równie dobrze można udowadniać, że wiek instalatora ma wpływ na cenę PCi.

Witam,

Na jakiej podstawie dobiera się wielkość DZ?

Mam dwie wyceny na PPC 13KW, w jednej instalator proponuje 200 m odwiertu w drugiej, przy tej samej wielkości inny instalator proponuje aż 280 m odwiertu. Może, żydowskim targiem, robić 240 m ??

Mamy wróżyć z fusów?

Napisz do jakiego domu te 13kW.

Z bardzo prostego przeliczenia wynika, że moc obliczeniowa dla kotła, to nie więcej niż 5kW (dla delty t = 40). To jak zrobiono z tego 13kW ?

Nie znam tak prostych przeliczeń, projektowe obciążenie cieplne tego budynku to 6306 W + 0,25 kW x ilość osób (cwu).

Skąd wynika te 5 kW tego nie wiem, dla ułatwienia lokalizacja tego budynku to IV strefa klimatyczna.

Również się zastanawiam skąd te 13 kW