Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no DZ dobierz dla 6,3kW + 0,25xilość osób...a jaką do tego dasz PC, to już znaczenia nie ma...

Pewne znaczenie to jednak ma (pompa ciepła o większej mocy na takim samym odwiercie będzie pracowała z mniejszą sprawnością, czyli, co jest pewnym paradoksem, będzie mniej obciążała dolne źródło).

Zyskuje się jednak na lepszym wykorzystaniu 2 taryfy, więc bilans całości może być korzystny.

Dolne źródło powinno być dobrane na podstawie dokumentacji geologicznej - z niej powinna wynikać minimalna długość odwiertu.

Dopóki takiej dokumentacji nie ma jest to rzeczywiście wróżenie z fusów, więc nic dziwnego, że oferty są tak rozbieżne.

W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie wystarczy 200m odwiertów. Chociaż oczywiście 280m nie zaszkodzi niczemu oprócz kieszeni inwestora.

Ja mam 8kW i 120m odwiertów. Temperatura na zasilaniu nigdy nie spadła poniżej +2,5. Podejrzewam, że i 100m też by dał radę.

Jakie masz projektowe obciązenie cieplne budynku i jakie są warunki geologiczne, moze lepsze niz 50 W/m, sama moc pompy nie mówi wszystkiego

Jakie masz projektowe obciązenie cieplne budynku i jakie są warunki geologiczne, moze lepsze niz 50 W/m, sama moc pompy nie mówi wszystkiego

No więc właśnie zapewne mam dużo lepsze warunki ponieważ odwierty przechodzą przez dwie warstwy wodonośne. Dlatego żeby nie przepłacać warto dowiedzieć się gdzie się wierci.

OZC nie robiłem. Na CO zużywam 3000kWh a na CWU 1000 rocznie.

Jedyna "bariera" jest kieszan inwestora oraz moc pompy obiegowej DZ. :)

Czy uważasz, że przy większym DZ potrzeba większej mocy pompy obiegowej?

Moim zdaniem tylko wtedy, gdy się to źle zaprojektuje.

Jeżeli np. zamiast 3 pętli dasz 4, to zmniejszysz opory hydrauliczne (przy tym samym przepływie).

Oczywiście jeśli dasz zamiast pętli o długości 100m pętlę 150m bez zmiany średnicy, to opory się zwiększą.

Problem doboru pompy polega na tym ile prądu chcemy zużyć mając dwie taryfy w tej drogiej. Wężmy dla przykładu budynek z zapotrzebowaniem 4,5kW z 4 osobami. Bierzemy pompę 6 i okaże się że przy -20 będzie chodziła około 23 godzin, przy -15 około 18 a przy -10 w granicach 14. Jeśli weźmiemy 8 to powinniśmy się zmieścić odpowiednio w 20, 15 i 11 godzinach. Przy większym przewymiarowaniu mogą pojawić się problemy w okresach przejściowych. Mówimy oczywiście cały czas o gruntówkach .Co do dolnego źródła to przy odwiertach większość przyjmuje na oko(wiadomo że chłop w szpitalu umarł) 50W/m i raczej poniżej nie powinno zejść a dla poziomego w okolicach 20 choć i czasem się zdarza 15/m2 gruntu. Jedni dobierają pod zapotrzebowanie domu inni pod moc pompy.

Jak kiedyś tu napisałem że trzeba by dobierać pod zapotrzebowanie domu to mnie prawie zlinczowano ale teraz widzę że moda powraca.

Edytowane przez plusfoto

Jak kiedyś tu napisałem że trzeba by dobierać pod zapotrzebowanie domu to mnie prawie zlinczowano ale teraz widzę że moda powraca.

Dokładnie jestem tego samego zdania.

Natomiast okazuje się, że moje odwierty mają spokojnie ponad 80W z metra. Sceptyczny byłem co do ilości metrów ale instalator miał rację, dwie warstwy wodonośne przy trzech nitkach to spory zysk i nie trzeba było wiercić więcej. Byłem przygotowany na czwartą nitkę ale w praniu wyszło, że wystarczą trzy.

Moje posty w tym wlasnie temacie doboru, to zapewne 3cyfrowa ilosc z probami wylozenia tematu. Czesto bezskutecznie. ;)

Jedyny wyjatek widze w przekroczeniu mocy dla mocno przewymiarowanej pompy i DZ z mala iloscia rury (o malej mocy). Wtedy faktycznie rownamy do zapotrzebowania pompy na moc.

Edytowane przez Pyxis

Gość Arturo72
Wlasnie dyskutowalem PC z kolega z pracy... ktory bedzie budowal dom...

Czy zgodzicie sie z faktem ze PC P/W bedzie tak samo dobra jak G/W jezeli sie mieszka w klimacie gdzie minusowe temperatury to ewenement?

Czy jedna pompa będzie lepsza od drugiej nie zależy od strefy zamieszkania ale od relacji cenowej między tymi pompami.Faktem jest,że w strefie "ciepłej" powietrzna będzie miała częściej lepszy COP ale jeśli gruntowa będzie tańsza to wybór chyba wiadomy,podobnie ma się rzecz ze strefa "zimna",co z tego,że u powietrznej będzie niższy COP ale różnica cenowa między gruntową rekompensuje tam go z nawiązką. Moim zdaniem tak to trzeba rozpatrywać.

Że gruntowa będzie tańsza od PW to bym nie liczył, choć zdarza się - były takie przypadki nawet tu na forum, ale jeśli klimat ciepły i będzie konieczność chłodzenia latem to pasywne na odwiertach znacznie tańsze w eksploatacji niż jakikolwiek inny system.

Trudno ogólnie porównać i odpowiedzieć tak/nie.

Dolne źródło powinno być dobrane na podstawie dokumentacji geologicznej - z niej powinna wynikać minimalna długość odwiertu.

Dopóki takiej dokumentacji nie ma jest to rzeczywiście wróżenie z fusów, więc nic dziwnego, że oferty są tak rozbieżne.

W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie wystarczy 200m odwiertów. Chociaż oczywiście 280m nie zaszkodzi niczemu oprócz kieszeni inwestora.

Czy są firmy, które robią takie badania ?

I co jest lepsze: 2 odwierty po 100 mb czy 3 po 70 m ?

Witam, licze na pomoc i uwagi odnosnie wyboru odpowiedniej pompy do ogrzania domu o pow.150 m2(lacznie z garazem 2 st), ze wzgledu na lokalizacje dzialki(teren gorniczy)musze zrezygnowac z pompy gruntowej ze wzgledu na wstrzasy i mozliwe awarie przewodow w odwiercie, wobec tego pozostaje powietrzna- jakie firmy polecacie ? Z gory dziekuje za pomoc