Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Witam, licze na pomoc i uwagi odnosnie wyboru odpowiedniej pompy do ogrzania domu o pow.150 m2(lacznie z garazem 2 st), ze wzgledu na lokalizacje dzialki(teren gorniczy)musze zrezygnowac z pompy gruntowej ze wzgledu na wstrzasy i mozliwe awarie przewodow w odwiercie, wobec tego pozostaje powietrzna- jakie firmy polecacie ? Z gory dziekuje za pomoc

Jeśli pompa ciepła musi być koniecznością to bardzo dobry stosunek jakości do ceny posiada Atlantic,jeśli przy okazji wystarczy pompa jednofazowa tzn,że dom nie będzie "wiadrożerny" to Extensa 8kW będzie dobrym i tanim rozwiązaniem,Panasonic T-CAP 9kW też nie jest głupim rozwiązaniem ale trzeba zaakceptować kilka jego wad.

Daikin,Mitsubishi to droższe lub zdecydowanie droższe rozwiązania,nie warte wg mnie swoich cen.

Dobrym rozwiazaniem wartym poważnego przemyślenia jest także pompa gruntowa ale nie zachodnia czy polska ze względu na ceny tylko wschodnia z odwiertami,koszt podobny do powietrznych ;)

Masz u siebie w Rudzie Śl.GHS,tam uderzaj w tej sprawie.

Edytowane przez Arturo72

Witam, licze na pomoc i uwagi odnosnie wyboru odpowiedniej pompy do ogrzania domu o pow.150 m2(lacznie z garazem 2 st), ze wzgledu na lokalizacje dzialki(teren gorniczy)musze zrezygnowac z pompy gruntowej ze wzgledu na wstrzasy i mozliwe awarie przewodow w odwiercie, wobec tego pozostaje powietrzna- jakie firmy polecacie ? Z gory dziekuje za pomoc

Jeśli tylko masz możliwość zainstaluj pompę gruntową z poziomym DZ,

Gość Arturo72
Jeśli tylko masz możliwość zainstaluj pompę gruntową z poziomym DZ,

Jakieś konkretne powody ku temu czy tak z głupia franc gadasz ?

Bo wydaje mi się,że tobie się tylko tak wydaje...

Gość Arturo72
Arturo. Twoj byly partner od interesow stwierdzil, ze Panasonicjest be i wiecej nie bedzie montowal, a Ty dalej naganiasz...

Jeśli teraz miałbym wybierać Atlantica Extense 8kW a Panasonica T-CAP 9kW w tej samej cenie to wybrałbym Atlantica a więc nie naganiam.

T-CAP 9kW jest alternatywą jeśli chodzi o cenę do Atlantica TRI11,ma swoje wady ale to inwestor powinien decydować,czy zaakceptuje je dzęki niższej kasie.

wlasnie artur co z tymi grzalkami

za cholerę tego sobie nie wyobrażam

Ja też sobie nie wyobrażałem,że tak to działa ale jest to porażka.

Po 22h przerwie w grzaniu temperatura powrotu jest poniżej

25st.C i musi się grzała załączyć na kilka minut do osiągniecia 25st.C na powrocie.

Być może przy krótszych przerwach w grzaniu tak nie będzie ale narazie jest jak jest.

Mylisz się,mam dalej udziały...tylko :)

Nominalnie, do czasu zmiany w wpisie, jesteś dalej w zarządzie i jako taki ponosisz współodpowiedzialność za poczynanie firmy - a są one bardzo ciekawe, zwłaszcza ostatnio.