Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyxis jestes posiadaczem Ekontecha moze podzelilbys sie informacja na temat jej wydajnosci? Moze wiesz cos na temat Econtech Dolphin ?

Nie wiem co masz na mysli piszac o wydajnosci. Pompa "grzeje jak cholera". Nie psuje sie poki co (puk, puk w niemalowane), a rachunki za ogrzewanie mam stosunkowo niskie. Czegorz wiecej moze chciec przecietny pompiarz? :)

Nie wiem co masz na mysli piszac o wydajnosci. Pompa "grzeje jak cholera". Nie psuje sie poki co (puk, puk w niemalowane), a rachunki za ogrzewanie mam stosunkowo niskie. Czegorz wiecej moze chciec przecietny pompiarz? :)

Wernyhora!?;)

Ale tym razem odpowiedziałeś adekwatnie do merytoryki tego wątku.:cool:

a info o jakichś skutkach dla DZ ? ktoś miał jakiś problem?

A myślisz że ktoś rozsądny buduje na takim terenie DZ

W zaskakujący sposób zbiegło się to z tematem który obrabiałem wczoraj

budynek 115m2 35W/m/2

ogrzewanie gruntowa 1260zł/sezon

ogrzewanie powietrzna 1514zł/sezon

c.w.u. to samo

symulacja z uwzględnieniem statystyki występowania temperatur dla poszczególnych dni i godzin z okresu 30lat

Jak idę z moimi psami na spacer to statystycznie mam 3,3333..... nogi

ale te symulacje się sprawdzają na podstawie tego co już zrobiłem.

Edytowane przez mkm silesia

A myślisz że ktoś rozsądny buduje na takim terenie DZ

budynek 115m2 35W/m/2

c.w.u. to samo

symulacja z uwzględnieniem statystyki występowania temperatur dla poszczególnych dni i godzin z okresu 30lat

Jak idę z moimi psami na spacer to statystycznie mam 3,3333..... nogi

ale te symulacje się sprawdzają na podstawie tego co już zrobiłem.

Powiedz mi jak to wyliczyłeś bo ja już nic nie kumam

W jaki sposób mam sobie policzyć zapotrzebowanie w W jeśli np moja pompa zużyła 3000kwh CO+CWU na sezon grzewczy i ogrzewam 130m2

Mam dom 50W/m2xrok ?? czy jaki?? temp w domu 22-23stC

budynek 115m2 35W/m/2

Chyba źle odrobiłeś. Nawet licząc cenę każdego zużytego 1kWh w wys. 0,6zł, to kiepściutko wypada, a jak w 2 taryfach, to tragicznie :jawdrop:

Powiedz mi jak to wyliczyłeś bo ja już nic nie kumam

W jaki sposób mam sobie policzyć zapotrzebowanie w W jeśli np moja pompa zużyła 3000kwh CO+CWU na sezon grzewczy i ogrzewam 130m2

Mam dom 50W/m2xrok ?? czy jaki?? temp w domu 22-23stC

Każdy szanujący się producent ma taki program do symulacji jak masz Danfosa to powinieneś to mieć zrobione jako że Danfos ma w ofercie powietrzne (drogie i mało wydajne chyba żeby nie robić sobie konkurencji) to powinni Ci zrobić bez problemu dla obu pomp nawet teraz po inwestycji.

Chyba źle odrobiłeś. Nawet licząc cenę każdego zużytego 1kWh w wys. 0,6zł, to kiepściutko wypada, a jak w 2 taryfach, to tragicznie :jawdrop:

Instalacje chyba też źle robię skoro pokrywają się z symulacjami a jeszcze jedno nie uwzględnia zysków wewnętrznych i opóźnień włączania grzałki jak np. przez 2h jest poniżej punktu bi walencji pokrycie zapotrzebowania przez grzałkę to 2% c.o. i 1%c.w.u. (dezynfekcja)

Instalacje chyba też źle robię skoro pokrywają się z symulacjami a jeszcze jedno nie uwzględnia zysków wewnętrznych i opóźnień włączania grzałki jak np. przez 2h jest poniżej punktu bi walencji pokrycie zapotrzebowania przez grzałkę to 2% c.o. i 1%c.w.u. (dezynfekcja)

Pytam bo mam dom 130m2 ogrzewany i wyjdzie mi 1200zł za sezon grzewczy z CWU więc się zastanawiam czy mam dom 35W - raczej wątpię a z Twoich założeń tak wynika.

Hm... be opomiarownej PC bedzie to tylko z grubsza... i tak. ale jak wiesz ile dziennie potrzebujesz na CWU... to mozna sobie "pozakladac...

a wiec zalozmy 3kWh / dzien na CWU... to 3x30x12... 1080kWh /rok a wiec samo CO 1920kWh... no i jaki SCOP zakladasz ?

Powiedzmy 3 1920 x 3 5760kWh / 130 ... 44W/m3 :)

Ale to naprawde tak b. grubo liczone :)

Coś z tymi jednostkami nie tak a skąd W/m3??