Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tyle, że jeżeli przewymiarujemy PC nie ruszając DZ może nigdy nie dojść do tego zamarznięcia z prostego powodu. Musiały by być niespotykanie mocne mrozy żeby PC chodziła 24/h. .

W obu przypadkach dostarczone zostanie do ziemi tyle samo energii "zimnej" - czyli czas i proces regeneracji będzie dokładnie taki sam.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja spróbuję: załóżmy, że grunt może przyjąć 100 kwh chłodu na dobę i nie zamarznąć. Czy te 100 kwh odłożysz z mocą 10 kw przez 10 godzin, czy 7 kw przez ciut ponad 14 godzin, nie powinno mieć dużego znaczenia. Jakoś siłami natury to się rozejdzie. Oczywiście, jeśli na tym DZ zrobisz 30 kw, natura nie zdąży z wyrównywaniem temperatur w gruncie i okolice rury zamarzną.

oj i tu się chyba mylisz , kluczowe jest tu stwierdzenie "jakoś... to się rozejdzie", bo IMHO jest różnica czy na regenerację jest 14h czy ciut poniżej 10h czy nie mam racj?? No chyba, że przyjmujemy że inaczej się wychładza przy pompie o mocy 7 a inaczej o mocy 10 (może tak jest ja tego nie wiem)

Edit.

Bo jeśli przyjmiesz inne założenia może się okazać że ci doby zabraknie na regenreacje, chyba że się mylę.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

???

Dlaczego ??

Maksymalna moc potrzebna dla domu -20/20 5kW, moc pompy 6kW, a DZ (50W/m - to jest jednostka energii??)??

- nie podaje się mocy DZ czy coś, może masz rację.... oświeć... znowu się zagubiłem

Ale twoj dom ma zapotrzebowanie podawane przeciez w kWh a nie kW. Co innego zapotrzebowanie na cieplo a co innego projektowe obciazenie cieplne. Warto to jakos sobie rozrozniac.

oj i tu się chyba mylisz , kluczowe jest tu stwierdzenie "jakoś... to się rozejdzie", bo IMHO jest różnica czy na regenerację jest 14h czy ciut poniżej 10h czy nie mam racj??

Uprosciel, ale dobrze Ci uswiadamia. To "czy sie jakos rozejdzie" zalezy juz od mocy DZ (czyli ilosci rury) a nie ilosci energii zmagazynowanej przez DZ (ta zalezy od wykorzystywanej objetosci gruntu).

Ale twoj dom ma zapotrzebowanie podawane przeciez w kWh a nie kW. Co innego zapotrzebowanie na cieplo a co innego projektowe obciazenie cieplne. Warto to jakos sobie rozrozniac.

Nie o tym mówimy, więc nie prawda to jest w tym kontekście. Mocy pompy nie dobierasz do zapotrzebowania na kWh więc nic nie mylę. Ale dziękuje za czujność.

Oczywiście, jeśli na tym DZ zrobisz 30 kw, natura nie zdąży z wyrównywaniem temperatur w gruncie i okolice rury zamarzną.
Co więcej mogą nie rozmarznąć przed następnym poborem ciepła z ziemi.

Przewymiarowanie mocy pompy ciepła w stosunku do możliwości dolnego źródła nie jest niebezpieczne, jeżeli ma się świadomość konsekwencji nadmiernego wychłodzenia gruntu. Jednak większa moc pompy ciepła w połączeniu z chęcią oszczędzania za wszelką cenę może się skończyć nieciekawie. Taka sytuacja może zajść w pierwszym roku użytkowania instalacji. Dom ma wtedy dużo wilgoci technologicznej, której trzeba się pozbyć. Energochłonne jest także wygrzewanie posadzek. Wykorzystanie do tego celu pompy ciepła przewymiarowanej w stosunku do możliwości dolnego źródła może skończyć się przykrą niespodzianką - zamrożeniem lub nawet zniszczeniem dolnego źródła.

Uprosciel, ale dobrze Ci uswiadamia. To "czy sie jakos rozejdzie" zalezy juz od mocy DZ (czyli ilosci rury) a nie ilosci energii zmagazynowanej przez DZ (ta zalezy od wykorzystywanej objetosci gruntu).

Znów nie prawda w tym kontekście wypowiedzi, chodzi o to czy podpięcie tego samego domu i DZ do różnych pomp nie ma żadnego znaczenia dla DZ?? Więc to co napisałeś to oczywiście prawda ale nijak się to ma do tego o czym ja pisze.

Edit.

Ale szukaj szukaj gdzieś się uda szpile wcisnąć

Nie o tym mówimy, więc nie prawda to jest w tym kontekście. Mocy pompy nie dobierasz do zapotrzebowania na kWh więc nic nie mylę. Ale dziękuje za czujność.

No to o czym mowimy? Bo myslalem, ze o doborze wielkosci DZ. DZ nie dobierasz do mocy pompy, tylko do zaptrzebowania domu na cieplo.

Co więcej mogą nie rozmarznąć przed następnym poborem ciepła z ziemi.

Przewymiarowanie mocy pompy ciepła w stosunku do możliwości dolnego źródła nie jest niebezpieczne, jeżeli ma się świadomość konsekwencji nadmiernego wychłodzenia gruntu. Jednak większa moc pompy ciepła w połączeniu z chęcią oszczędzania za wszelką cenę może się skończyć nieciekawie. Taka sytuacja może zajść w pierwszym roku użytkowania instalacji. Dom ma wtedy dużo wilgoci technologicznej, której trzeba się pozbyć. Energochłonne jest także wygrzewanie posadzek. Wykorzystanie do tego celu pompy ciepła przewymiarowanej w stosunku do możliwości dolnego źródła może skończyć się przykrą niespodzianką - zamrożeniem lub nawet zniszczeniem dolnego źródła.

Racja, dlatego nie możemy przewymiarowywać mocy PC w nieskończoność. 10-20% większa moc nie powinna zaszkodzić DZ.

To są wszystko tylko dywagacje, ale zwiększając moc PC powinno się też zwiększyć moc DZ. Tak dla świętego spokoju.

???

Maksymalna moc potrzebna dla domu -20/20 5kW, moc pompy 6kW, a DZ (50W/m - to jest jednostka energii??)??

Moc, to moc jaka ma mieć urządzenie grzewcze (kocioł), aby wyrównać straty domu w danych warunkach. Straty są podane w kWh. Jak urządzenie nie pracuje, to moc jest bez znaczenia, ale jak pracuje, to i owszem. Minimalna moc określa, że dane urządzenie (kocioł) będzie w stanie, w okresie 1 godziny, zrównoważyć straty domu i inaczej mówiąc, przy -20/+20 potrzeba 6kWh energii (w ciągu godziny) bo tyle "ucieka" jej z domu.

No to o czym mowimy? Bo myslalem, ze o doborze wielkosci DZ. DZ nie dobierasz do mocy pompy, tylko do zaptrzebowania domu na cieplo.

To proszę podać wzór na wyliczenie tych zależności, zapotrzebowania budynku na ciepło do długości kolektora pionowego, bądź poziomego.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Moc, to moc jaka ma mieć urządzenie grzewcze (kocioł), aby wyrównać straty domu w danych warunkach. Straty są podane w kWh. Jak urządzenie nie pracuje, to moc jest bez znaczenia, ale jak pracuje, to i owszem. Minimalna moc określa, że dane urządzenie (kocioł) będzie w stanie, w okresie 1 godziny, zrównoważyć straty domu i inaczej mówiąc, przy -20/+20 potrzeba 6kWh energii (w ciągu godziny) bo tyle "ucieka" jej z domu.

To jest oczywiste.

To proszę podać wzór na wyliczenie tych zależności, zapotrzebowania budynku na ciepło do długości kolektora pionowego.

Ja by byly proste wzory matematyczne, to by nie bylo blednie wykonanych instalacji z PCi :)

Wielka niewiadoma jest pojemnosc cieplna gruntu a to kluczowy element "wzoru". Dlatego DZ sa przewymiarowane - i slusznie.

Tutaj nam chodzi o zasade, ja sobie wyjasniamy, Jak zrozumiesz sama idee, to ciezej Cie bedzie popelnic bledy, bo bedziesz swiadomy zaleznosci.

Ja by byly proste wzory matematyczne, to by nie bylo blednie wykonanych instalacji z PCi :)

Wielka niewiadoma jest pojemnosc cieplna gruntu a to kluczowy element "wzoru". Dlatego DZ sa przewymiarowane - i slusznie.

Tutaj nam chodzi o zasade, ja sobie wyjasniamy, Jak zrozumiesz sama idee, to ciezej Cie bedzie popelnic bledy, bo bedziesz swiadomy zaleznosci.

To chociaż jakiś przybliżony.

Nie wiem np. na XXXXX kWh potrzeba XXX m kolektora.

Dla kolektorów pionowych. Suchy piasek max 30W/mb - bazalt (granit) 160W/mb.

Czyli dla tych rzeczonych 6kW dla suchego piasku długość minimalna kolektora to 200mb, a dla bazaltu (granitu) 38mb.

Edytowane przez sSiwy12